Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hierom hoorden we in Nijmegen géén luchtalarm om 12.00 uur

Door Babs Bingen 4 mei 2020

Is het jou ook opgevallen dat er vandaag (maandag 4 mei) om 12.00 uur geen luchtalarm in Nijmegen klonk? Zoals we allemaal wel weten, horen we die normaal gesproken altijd op de eerste maandag van de maand, als een test. Vandaag was het op dat tijdstip stil. Waarom? Dat lees je hier.

Er staan 4.278 sirenes door heel Nederland verspreid. Deze door de lokale overheden bediende luchtalarmen loeien maandelijks één minuut en 26 seconden. In mei en juni blijft het echter stil op de eerste maandag van de maand. Dat komt omdat de eerste maandagen van deze maanden geen normale dagen zijn.

De sirenes worden namelijk niet aangezet op nationale herdenkings- of feestdagen of op religieuze feestdagen. En dus blijven ze op 4 mei uit vanwege Dodenherdenking en op 1 juni in verband met Tweede Pinksterdag. Dat betekent dat normaal gesproken, als er geen andere reden is om de noodsignalen te laten klinken, het luchtalarm pas weer op maandag 6 juli zal schallen.

Waarschuwing

De redenen om doorgaans maandelijks de sirene te testen, is om te controleren of de apparatuur nog wel goed werkt. En zodat iedereen de sirene herkent in geval van een ramp of zwaar ongeval. Gaat de sirene meerdere malen achter elkaar, dan is er sprake van alarm en is er echt iets aan de hand. Deze waarschuwing kan ook komen van een rondrijdende geluidswagen.

In beide gevallen moet je dan direct naar binnen, deuren en ramen sluiten en elektronische ventilatie uitzetten. Zet radio en televisie aan op de regionale rampenzenders voor informatie. Heb je geen sirene gehoord of heb je een klacht over de sirene, dan kun je dit melden bij de brandweer bij jou in de buurt.

Tekst gaat onder de foto verder.

Op 22 maart verstuurde de overheid een NL-Alert om iedereen op de corona-instructies te wijzen. (Foto: ANP)

Controlebericht NL-Alert

Een ander alarmmiddel van de overheid is NL-Alert. Met een sms-bericht worden Nederlanders via hun mobiele telefoons gewaarschuwd en geïnformeerd over een noodsituatie in hun omgeving. Zo kreeg iedereen op 22 maart een noodwaarschuwing met de instructies om onder meer 1,5 meter afstand te houden. Op maandag 8 juni wordt dit alarmmiddel getest met een controlebericht.

Lees ook:

4 en 5 mei in nijmegen

4 en 5 mei in Nijmegen: alles wat in 2020 anders is

Het zijn dit jaar een andere 4 en 5 mei in Nijmegen dan normaal. Geen gezamenlijke herdenkingen of B...

Huis verkopen in Nijmegen: 9 x deze stappen moet je doorlopen

Het verkopen van je woning is een uitgebreid proces waar veel bij komt kijken. Veel mensen kiezen er...

Welles, nietes: bierpakketten bezorgen in Nijmegen mag nu tóch

Er was de afgelopen dagen een hoop commotie rondom het bierpakkettenbeleid van Nijmegen. Horecazaken...

adv.