Dit is de uitslag van de Provinciale Verkiezingen in Gelderland

Door Babs Bingen 21 maart 2019

De uitslag van de Provinciale Verkiezingen is binnen. Forum voor Democratie en de VVD lijken de winnaars in Gelderland. Dat is bekendgemaakt door de NOS. 

Wat meteen opvalt aan de uitslag is de winst voor de partij Forum voor Democratie. De partij heeft volgens de uitslag maar liefst acht zetels binnengehaald in Gelderland, terwijl het pas de eerste keer is dat de partij meedoet met de verkiezingen. Ook GroenLinks heeft veel stemmen gekregen, de partij zou van drie naar zes zetels gaan.

Zo zijn de zetels verdeeld

De VVD en Forum voor Democratie lijken de grootste partijen te worden met beiden 8 zetels. Dat betekent voor de VVD wel een zetel minder dan vorige keer.  Het CDA is de derde partij met 7 zetels en levert 2 zetels in. Op de vierde plaats in de exitpoll staat de Partij van de Arbeid met vijf zetels, één minder dan de partij nu heeft in de Provinciale Staten. D66 en SP verliezen volgens de uitslag allebei drie zetels en komen uit op respectievelijk vier en drie zetels. Ook de PVV zakt van vijf naar drie zetels. SGP zou op drie zetels blijven staan. Tenslotte komt 50Plus uit op twee zetels, één meer dan vorige keer, en Partij voor de Dieren ook.

(Bron: NOS)

Uitslagen van andere provincies vind je hier.

Zo stemde Nijmegenaren:

stembureaus in Nijmegen

Uitslag verkiezingen 2019: zo stemden Nijmegenaren

Woensdag 20 maart was de dag dat Nijmegenaren naar de stembussen gingen. De uitslag van de verkiezin...

adv.