Afval scheiden in Nijmegen: zo zit het

Door Babs Bingen 10 maart 2018

Is het jou al eens opgevallen dat sommige Nijmegenaren hun afval in een rode Dar-afvalzak aan de straat zetten, maar anderen in een groene? En dat sommigen dan ook nog doorzichtige zakken, papiercontainers en GFT-containers hebben. Wat moet nu waar in?

Afval scheiden is nu eenmaal goed voor het milieu. En om dat nou goed te doen, is het zaak dat je die bananenschil toch echt wel in de goede container of afvalzak gooit. Wat moet nu waar?

Dar is in Nijmegen het bedrijf dat het ophalen van het afval beheert. Zij werken met verschillende inzamelsystemen: containers, afvalzakken en afvalbakken.

Plastic en blik

In de doorzichtige afvalzakken die je gratis bij veel supermarkten kunt verkrijgen, gaat alles dat onder de verzamelnaam ‘Plastic+’ valt: plastic verpakkingen, blikken en pakken. Denk bijvoorbeeld aan je lege blikje cola, pak melk of tube tandpasta.

Oud papier en GFT-afval

Oude kranten gaan samen met al het andere oud papier en karton in de grijze papiercontainer met de blauwe deksel. In de groene container gaat GFT-afval. De naam zegt het al: groente-, fruit- en tuinafval.

Glas, textiel en grofvuil

Glas breng je naar een glasbak en textiel naar een textielcontainer bij jou in de buurt. Grof afval breng je naar de milieustraat. Voor sommige soorten is dat gratis, voor sommigen niet. Wil je weten hoe dat voor jou zit? Dat check je hier.

Groene of rode afvalzak?

En als je dan van al je afval die bananenschillen en pizzadozen apart hebt gehouden, blijft er altijd nog wat over. Dat is dan restafval. In Nijmegen zet je deze in rode of groene Dar-afvalzakken aan de straat. Het verschil is simpel: in de groene zakken gaat 50 liter, daar betaal je dan ook 9.30 euro per rol voor. De rode zakken zijn kleiner, daar gaat 25 liter in en betaal je 6.20 euro voor per rol. Ideaal als je niet veel restafval produceert maar geen zin hebt in een stinkende afvalzak in je huis.

Wanneer Dar jouw goed gevulde container of afvalzakken af komt halen of komt legen, verschilt per wijk. Hier check je wanneer Dar langs jouw huis komt.

Lees ook:

ondergrondse afvalcontainers

Bye Bye vuilniszak: binnenstad Nijmegen krijgt ondergrondse afvalcontainers

Bewoners van de Nijmeegse binnenstad kunnen binnenkort hun restafval kwijt in ondergrondse container...
Thuisbezorgd pizza

Gooi jij jouw pizzadoos altijd bij het oud papier? In Nijmegen mag dat dus niet

Soms gun je jezelf ook eens wat. Dan bestel je een heerlijke, met kaas overgoten pizza om lekker van...