Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heftig: dit zou er gebeuren als er brand uitbreekt in onze Stevenskerk

Door Sophie van den Boogaard 16 april 2019

Het was voor veel mensen een enorme shock: gisteren brak er brand uit in de bekendste kerk van Frankrijk, de Notre Dame in Parijs. De kerk verloor haar toren en het grootste deel van het dak ging verloren. Wij dachten natuurlijk meteen aan onze prachtige kerk, en gingen in gesprek met de beheerder van de Stevenskerk om te vragen wat er zou gebeuren als het ons zou overkomen in Nijmegen. 

Houten plafond

Het houten dak van de kerk zou in vlammen opgaan bij een brand. (Foto: Indebuurt Nijmegen)

De beheerder (die zijn naam liever privé houdt) komt met het opmerkelijke nieuws dat de brandweer een mogelijke brand waarschijnlijk helemaal niet kan blussen. “We doen er alles aan om het te voorkomen, want brandweerwagens kunnen bijna niet bij de Stevenskerk komen. Als het ze wel zou lukken staan ze ook nog gevaarlijk dicht op de brandhaard. Zoals je ziet is het het middelste deel van het plafond van de Stevenskerk helemaal van hout, wat ook problematisch is. De andere delen van het plafond zijn van steen, dat blijft wel staan. Maar het hout natuurlijk niet, dat zou binnen no-time afbranden en naar beneden storten, waar het ook schade zou aanrichten.”

Waterschade

De tweet die Trump de wereld instuurde, met de tip aan de Parijse brandweer om tanks met water in te laten vliegen, blijkt niet zo handig, vertelt de beheerder. “Bij brand wordt de meeste schade veroorzaakt door het bluswater, niet door het vuur. Wij hebben in de kerk bijvoorbeeld prachtige fresco’s op de muur geschilderd, direct op de zachte kalk. Dat zou allemaal verloren gaan, en het is onherstelbaar. Je kunt geen nieuwe kopen.”

Eén van de authentieke 16e eeuwse fresco’s op de muur van de Stevenskerk. (Foto: Indebuurt Nijmegen)

Orgel uit begin 1700

Daarnaast staan er in de kerk nog tal van andere prachtige oude items die door brand onherstelbaar verwoest zouden worden. “Bijvoorbeeld het orgel, uit begin 1700. Dat kun je niet vervangen, en zou in vlammen opgaan. We hebben in het stenen plafond van de kerk wel gaten zitten, zodat er water doorheen kan in geval van brand. Maar je hoopt natuurlijk gewoon van harte dat het nooit gebeurt: niet bij ons, en niet ergens anders.”

Foto: Indebuurt Nijmegen

Lees ook:

Roxeanne Hazes gaat optreden in de Stevenskerk en dit is wanneer

Op de website van de Gelderlander lezen we leuk nieuws: Roxeanne Hazes gaat binnenkort optreden in o...
spook bij stevenskerk

‘Spook bij Stevenskerk trekt mensen aan de haren’

Blijkbaar houden Nijmegenaren van spookverhalen want ons lijstje met lugubere dingen in de stad werd...

De restauratie aan de Stevenskerk is begonnen en duurt in totaal 10 (!) jaar

Kijk nog maar even goed naar de Stevenskerk, want vanaf maandagochtend 12 november wordt de kerk ger...

Meer over Sint Stevenskerk ontdekken?

Sint Stevenskerk speciaalzaken

Gesloten10:30 - 17:00

Sint Stevenskerkhof 62, Nijmegen

Bekijk meer:speciaalzaken

 

Meer over

Gemeente

adv.