Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

AFAC haalt weer fietsen weg in Nijmegen: zo zit het nu

Door Babs Bingen 22 september 2020

Door een fout in de juridische procedure verwijderde de Algemene Fiets Afhandel Centrale (AFAC) een tijdje geen verkeerd geparkeerde fietsen uit de binnenstad van Nijmegen. De fout is inmiddels hersteld, waardoor fietsen weer worden weggehaald. 

De afgelopen maanden mocht de AFAC geen zwerffietsen in beslag nemen. Dat was het gevolg van een rechtszaak die Nijmegenaar en jurist Sorin Sterie opzette. Volgens hem nam de gemeente Nijmegen de fietsen die buiten de stalling geparkeerd staan al jarenlang ten onrechte in. De gemeente erkende de fout. De procedure van het ophalen van de fietsen klopte juridisch gezien niet.

Bestuursdwangprocedure

Inmiddels is de procedure aangepast en mag de AFAC weer fietsen innemen. Een woordvoerder van de gemeente Nijmegen legt uit dat vorige week de handhaving van verkeerd geparkeerde fietsen weer opgestart is. “De boa’s van de gemeente Nijmegen schrijven de bestuursdwangprocedure uit, dat doet de AFAC niet. De AFAC haalt in opdracht van de gemeente de verkeerd geparkeerde fiets weg.”

Kosten: €10,-

Parkeer je je fiets netjes in een rek of in een stalling, dan is het er niets aan de hand. Zet je ‘m toch buiten de rekken en word je betrapt? Dan betaal je €10,- om hem weer terug te krijgen bij een depot van AFAC.  “Dit zijn kosten voor bestuursdwang,” aldus de woordvoerder van de gemeente.

Lees ook:

coronateststraat Nijmegen

MAG DAT: lopend of fietsend door de coronatest drive-in in Nijmegen?

Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met milde klachten zich laten testen op corona. Zo ook in Nij...

Mag dat: lopend of fietsend door de McDrive in Nijmegen gaan?

Door de coronamaatregelen zijn cafés en restaurants gesloten. Wel is het nog mogelijk om een bestell...

Jasper van Jasper Fietsen: ‘De kans is groot dat ik de opening uitstel’

Jasper van Mierle (29) is sportief, avontuurlijk én fietsenmaker. Zijn zaak Jasper Fietsen in het Ho...

Meer over

Gemeente

adv.