Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

5 x antwoorden op belangrijke vragen over de eikenprocessierups in Nijmegen

Door Babs Bingen 18 juni 2019

Je hebt vast wel meegekregen dat dit seizoen de overlast van de eikenprocessierups enorm is. Hier lees je alle belangrijke dingen dat je moet weten over de eikenprocessierups in Nijmegen.

Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

Wat is de eikenprocessierups?

(Foto: ANP)

Eerst even een lesje biologie. De eikenprocessierups is een rups van een nachtvlinder. De beestjes gaan ’s nachts groepsgewijs, in processie, op zoek naar eikenbladeren, hun voedsel. Daarbij produceren ze witte haren, die je ziet als die ‘witte waas’. Behalve deze witte haren hebben de rupsen ook brandharen. Die zijn niet met het blote oog zichtbaar, maar kunnen bij aanraking zorgen voor jeuk, huiduitslag en irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Oorspronkelijk komt de rups uit Zuid-Europa, maar sinds 1990 worden ze steeds vaker in Nederland gespot. En dan vooral in de maanden mei, juni en juli. Je vindt ze vooral in bomen in stedelijk gebied, minder in bossen.

Wat doet de gemeente Nijmegen eraan?

(Foto: ANP)

De gemeente probeert de ontwikkeling van eitjes tot rupsen zoveel mogelijk voor te zijn door bomen preventief in te spuiten met een biologisch middel. Daarnaast hangen er nestkastjes voor koolmezen, omdat zij de eikenprocessierupsen opeten. De gemeente Nijmegen vertelt ons dat de rupsen verspreid door de stad voorkomen. Een woordvoerder van de gemeente vertelt ons: “Er zijn dus geen specifieke locaties waar echt veel nesten zijn geconstateerd.”

Hoe herken ik een ‘besmette’ boom?

“Wanneer een melding wordt gemaakt van de eikenprocessierups, wordt deze door een medewerker gecheckt en krijgt de boom een rood-wit lint. Dit lint met tekst geeft aan dat er een nest is geconstateerd en dat mensen afstand moeten houden. Tot nu toe is het gelukt om alle meldingen binnen een redelijke termijn af te handelen en de nesten te verwijderen. Maar zoals in de media al te lezen was, hebben bedrijven die de nesten weg kunnen halen i.v.m. de drukte een beperkte capaciteit.”

Wat moet ik doen als ik zelf een nest zie?

Grace And Mamrie GIF by This Might Get - Find & Share on GIPHY

Als je een nest met eikenprocessierupsen ziet en de boom waarin het nest zit nog geen rood-wit lint heeft, stelt de gemeente het op prijs dat je een melding doet. Raak ze NIET zelf aan en ga ze NIET proberen zelf te bestrijden. Hier kun je melding maken.

Bekijk en lees ook:

Fun fact! Zoveel Nijmegenaartjes worden er per dag geboren

Cijfertjes, wij houden ervan! En dan al helemaal als het over Nijmegen gaat. Tijd voor een nieuw, le...

Binnenkijken bij Tess: ‘Deze plek is de droom van iedere student’

De grote groene bomen langs de Groesbeekseweg staan volop in bloei en de zon laat zich deze week wee...
Pagina 1 / 5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.