Michiel zamelt geld in voor goede doelen: ‘Voor de prijs van een biertje red je een leven’
Donaties gebeuren vaak op basis van onderbuikgevoelens en komen lang niet altijd terecht bij de mensen zelf. Dat kan anders,…
Met gezond en lokaal eten bijdragen aan een sociale buurt? Bij Van Tuin Tot Bord kan het. In Nijmegen Midden, Grootstal en Lindenholt bereiden buurtbewoners elke week gerechten met ingrediënten uit eigen wijkmoestuin. Voor slechts € 7,- eet je er verse Moussaka, spinaziestamppot of Turkse Linzensoep. Projectleider Elly Janssen (59): “We willen dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.”
Tussen de rabarber en radijs in Stadstuin de Groene Schakel oogsten kok John (47) en vrijwilliger Joris (43) de ingrediënten voor de avondmaaltijd. Er staat Griekse Moussaka met een frisse salade op het menu. Elke week bereiden buurtbewoners samen met kok John een maaltijd uit eigen tuin. “Op dinsdag is de kookploeg actief en op woensdag werken er buurtbewoners in de moestuin. Elke week kun je iets anders eten en de gerechten zijn seizoensgebonden, vegetarisch en komen uit eigen tuin.”, vertelt Elly.
Elly is vanaf de start in 2015 betrokken bij Van Tuin Tot Bord. “Het viel op dat veel initiatieven voor een inclusieve samenleving weinig connectie hebben met de buurt. Samen met welzijnsorganisatie Bindkracht10 en een aantal zorgorganisaties begonnen we daarom Van Tuin Tot Bord.”, legt Elly uit.
Haar ervaring in de ontwikkelingssamenwerking en met voedselinitiatieven kwam daarbij goed van pas. Inmiddels zijn er buurtrestaurants in drie stadsdelen: De Groene Schakel in Grootstal, ’t Hert in Nijmegen Midden en De Broederij in Lindenholt.
Tekst loopt verder onder de afbeelding.
Elly: “We willen graag dat iedereen in de maatschappij kan meedoen. De helft van de vrijwilligers zit in een kwetsbare positie. Het is mooi om te zien hoe door Van Tuin Tot Bord nieuwe contacten ontstaan tussen buurtbewoners. Zo is er een vrijwilligster die voorheen de hele dag alleen thuis zat. Ze is toen bij ons gaan koken, bloeide helemaal op en voelt zich nu veel meer gewaardeerd. Voedsel is bij ons een sociaal bindmiddel. Daarnaast maken we mensen bewust van lokaal, duurzaam en gezond eten.”
Sinds 8 juni zijn de restaurants van Van Tuin Tot Bord weer volledig open. “Het is fijn dat de buurtbewoners weer kunnen aanschuiven”, vertelt Elly. Ook vrijwilliger Joris is blij dat hij weer voor de gasten in het restaurant kan koken. Wekelijks staat hij er in de keuken. Aan het grote kookeiland hakt hij als een volleerd chef de groenten fijn. Joris: “Ik vind het heerlijk om lekker in de keuken bezig te zijn. Ik krijg er energie van en het maakt me blij. Als we klaar zijn, wil ik nog helemaal niet naar huis!”
In onze gids
Populaire rubrieken