Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Nijmegenaren hebben wel 500 soorten bier geproefd

Aangeboden door Café Samson 4 december 2019

Café Samson is toch wel één van de bekendste (speciaal)biercafé’s van Nijmegen. Met meer dan 100 speciaalbieren in het assortiment kun je hier als liefhebber helemaal los gaan. Patty, Freek, Simon en Dominiek werken met veel plezier bij Samson en volgen nu de opleiding tot biersommelier. “Wij doen hier nét dat beetje meer voor de gasten en verrassen ze graag met uniek bieradvies.”

Het is niet verplicht als barman bij Samson om de opleiding tot biersommelier te doen, maar Dominiek, Simon, Patty en Freek waren zó enthousiast over bier, dat ze er graag nóg meer over wilden leren. “Toen ik hier kwam werken dacht ik ‘ik weet wel veel over bier’. Eenmaal achter de bar kwam ik erachter dat ik eigenlijk helemaal niks wist,” vertelt Freek.

‘Je wilt al snel meer’

“Als je hier komt werken leer je al snel meer,” beaamt Patty. “Maar, op een gegeven moment maak je steeds het zelfde praatje, terwijl we bij Samson mensen graag willen verrassen. En mensen verwachten ook iets. Als je steeds moet zeggen ‘ik vraag het even aan een collega’, voel je je wel onzeker.” En dus kwamen Dominiek, Simon, Patty en Freek op het idee om een opleiding tot biersommelier te doen.

Drie delen

“Er was lange tijd nog geen opleiding tot biersommelier in Nederland. Sinds 2009 is dit er wel. Ik weet dit trouwens omdat dit één van de dingen is die we moeten leren tijdens de opleiding,” vertelt Simon lachend. Dominiek: “De opleiding uit drie delen. Tijdens deel één leer je de basis van bier. Niveau twee gaat een stap verder. Je leert dan vooral veel over het brouwproces en over smaken. Tot slot is er nog niveau drie: hiervoor moet je naar Oostenrijk.”

500 soorten bier

Het grote nadeel van de opleiding? “Dat je zelf minder van speciaalbier gaat houden. Tijdens de eerste les leer je over allerlei smaakafwijkingen in bier. Daarna kun je geen speciaalbiertje meer normaal drinken. Ik drink sindsdien alleen nog maar pils ,” vertelt Freek. “Je leert gewoon op een heel ander niveau bier drinken,” vindt Patty. “Het proeven staat echt centraal, in totaal hebben we denk ik al wel zo’n 500 soorten bier geproefd.”

Patty, Freek, Simon & Dominiek (Beeld: indebuurt Nijmegen)

Verrassing

Wie bieradvies aan de jonge biersommeliers in spé vraagt, kan nog wel eens een verrassing voorgeschoteld krijgen. “Als iemand zegt dat ‘ie niet van donker bier houdt, probeer ik tóch het randje op te zoeken. Je smaakdrempel wordt namelijk ruimer als je meer proeft,” vertelt Freek. “We proeven zelf alle bieren die hier op de tap of in de fles zitten voor en kunnen op basis daarvan goed bieradvies geven. Het is heel leuk om steeds meer te weten te komen,” vindt Simon.

Elke dag over bier praten

Dat (leren over) bier is natuurlijk héél erg leuk, maar er zijn meer redenen waarom werken bij Samson zo leuk is: “Het team en de gasten zijn heel leuk. Van jong tot oud. Het ene moment bedien je een stel van 80 jaar, het andere moment een groep studenten. Die afwisseling maakt het leuk,” vindt Dominiek. “En er wordt hier op een ander niveau over bier gesproken, net een stapje verder. Wat is er nou mooier dan elke dag over bier mogen praten?”

Meer diversiteit op de tap

Voor liefhebbers van Samson is er trouwens goed nieuws: vanaf volgend jaar komt er (nog) meer diversiteit in bieren op de tap. Ook het assortiment op de fles gaat veranderen. Een goede reden om weer eens langs te gaan bij Samson.

Lees ook:

5 x weetjes over wijn bij Café Samson

Wist je dat je naast allerlei heerlijke speciaalbieren bij Café Samson ook superlekkere wijn kunt dr...
café Samson

Biersommelier Joep van Café Samson: ‘Je wordt niet dik van bier’

Joep Raemakers (31) is biersommelier en werkt bij Café Samson. Hij vertelt waar je op moet letten al...

Tips van de sommelier: 6 biertjes van Café Samson die je moet proberen

Eén van de meest toonaangevende speciaalbiercafés van Nijmegen is natuurlijk wel Café Samson. Ze heb...
Bjorn van Samson

Hovenier Bjorn gaat Café Samson overnemen: “Ooit wil ik hier ook eten gaan serveren”

Niet alleen is Café Samson misschien wel Nijmeegs bekendste horecazaak, ook is de ondernemer van dez...


Meer over Café Samson ontdekken?

Café Samson

cafés

Geopend10:00 - 02:00

Houtstraat 4, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.