Nicky van de Blonde Pater: ‘Als ik dit broodje van de kaart haal, krijg ik ruzie met heel Nijmegen’

Nicky, eigenaresse van de Blonde Pater (Beeld: indebuurt Nijmegen)

Al 32 jaar zit Café de Blonde Pater in het centrum van onze stad. Eigenaresse Nicky Maas (56) was er vanaf het begin bij. Wij gingen bij haar op bezoek en vroegen naar het grote geheim van deze bekende koffie-, lunch- én borrelspot op de hoek van de Houtstraat. “Ik heb lang gedacht dat ik het onderwijs in zou gaan, maar ik ben als een blok voor de horeca gevallen.”

Met zo’n leuke zaak als de Blonde Pater, snappen wij ook wel dat je blijft plakken. “We zijn door de jaren heen de Blonde Pater blijven ontwikkelen, het concept blijven uitdiepen. En dat doen we nog steeds. Dat maakt dat het zo leuk blijft.”

Pincho’s

“Eerst was de Blonde Pater echt een koffie- en lunchzaak, maar nu zijn we óók een leuke borrelspot,” vertelt Nicky. “We verkopen nu bijvoorbeeld ook pincho’s – kleine Spaanse tapas om te delen – waar je je buik gemakkelijk mee vol eet. Ik zou het leuk vinden als mensen hier komen borrelen en denken ‘ach, laten we nog wat pincho’s en een fles wijn bestellen, dan hoeven we thuis niet meer te koken’.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Beeld: indebuurt Nijmegen

Donkerbruin café

Nicky kwam naar Nijmegen om te studeren. Al snel belandde ze in de horeca. “Als bijbaan ging ik aan de slag bij De Vereeniging. Daar leerde ik mijn man kennen. Na een aantal jaar kocht hij dit pand. Het was een donkerbruin café dat we volledig hebben verbouwd. Dat kostte wel even wat tijd, ook voordat de mensen begrepen wat we precies deden. Ze moesten er nog wennen dat er ineens een dagzaak in het pand zat.”

Het geheim van de Blonde Pater

Het plan en de opzet van de Blonde Pater is altijd hetzelfde gebleven. “We wilden een laagdrempelige horecagelegenheid creëren. Eentje waar iedereen komt, kinderen, ouderen, arme en rijke mensen. Het belangrijkste vonden we het neerzetten van een goed prijs-kwaliteit verhouding. Dat vind ik nog steeds het allerbelangrijkste in de horeca. Ik denk dat dat ook het geheim van de Blonde Pater is: onze sterke prijs-kwaliteit verhouding.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Menukaart

Nicky staat zelf – tot haar spijt – niet meer dagelijks in de zaak. Zij houdt zich bezig met de grote lijnen en met nieuwe ideeën voor de Blonde Pater. “Ik probeer te regelen dat iedereen z’n werk kan doen, dat alle spullen er zijn. Soms spring ik bij, dat vind ik wel heel leuk. Ik houd me ook bezig met specifiekere dingen, zoals de menukaart.”

De menukaart bij de Blonde Pater wisselt overigens niet al te vaak. “Ik ben zelf vaak al vrij snel uitgekeken op de broodjes op onze menukaart. Onze gasten helaas niet. Veel mensen komen hier regelmatig en bestellen dan altijd hetzelfde broodje. Ik probeer ze dan nog wel over te halen iets nieuws te proberen, maar dat lukt vaak niet.”

Broodje TokTok

Een compleet nieuwe menukaart zit er bij de Blonde Pater dus niet in. “Onlangs hebben we – voor ons doen – flink de bezem door de kaart gehaald. Er zijn mensen die dat heel erg vinden, maar gelukkig kregen we ook veel positieve reacties. Er is trouwens één broodje – de TokTok – die hier al bijna 30 jaar op de kaart staat. Die wil ik zo graag van de kaart halen, maar dat kan écht niet. Als ik dat doe, staat half Nijmegen hier straks boos op de stoep.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Prijzen

Maar, de Blonde Pater staat natuurlijk niet alleen bekend om het broodje TokTok. Ook de koffie is beroemd. “Nu kennen veel mensen ons in Nijmegen, maar dat was in het begin zeker niet zo. We hebben dat helemaal op moeten bouwen. Wat betreft naamsbekendheid kregen we pas echt een boost toen we een aantal prijzen wonnen. Eén van de bekendste was de prijs voor beste koffiezaak van Nederland in 2015. Dat was nog in de tijd dat niemand het woord ‘barista’ kende. Wij stonden wel aan het begin van die ontwikkeling.”

Verbouwingen

Wie de Blonde Pater door de jaren heen een beetje gevolgd heeft, is het vast opgevallen dat de zaak váák verbouwd is. “In de 32 jaar dat we bestaan hebben we zóveel verbouwd, dat kun je je bijna niet voorstellen. Toen we dit kochten was het pand piepklein. Er stonden vijf tafels en een bar in. Het eerste wat we bijgebouwd hebben is de serre. Later hebben we een pand ernaast en een stuk grond aan de achterkant – dat is nu de keuken – gekocht. Een aantal jaren geleden heb ik ook nog het pand op de hoek erbij gekocht.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Nicky, eigenaresse van de Blonde Pater (Beeld: indebuurt Nijmegen)

Proberen: Ikan Pepesan

Ben je van plan om binnenkort weer eens langs te gaan bij de Blonde Pater? Dan heeft Nicky nog een leuke tip voor je: “Probeer eens één van onze nieuwe broodjes, bijvoorbeeld de Ikan Pepesan: een zonnebloem broodje belegd met spinazie, augurk, makreelsalade, pittige tomatentapenade, ui, courgette en tuinkers. Een keer wat anders dan de TokTok!”

Blonde Pater

4,5
(1,4k)

Houtstraat 62, 6511 JP Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Lees meer:

Embed niet geladen. Accepteer eventueel de cookies om deze te kunnen zien. Cookie-instellingen

Blonde Pater

4,5
(1,4k)

Houtstraat 62, 6511 JP Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw grand café in Spaanse sferen aan de Waalkade (zo ziet het eruit)”

Nieuw grand café in Spaanse sferen aan de Waalkade (zo ziet het eruit)

Braseria Más
Ga naar “Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’”

Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’

Stichting Open Boek
Ga naar “De beste biertapper van Nederland komt uit Nijmegen: ‘Als ik tap ben ik in mijn comfort zone’”

De beste biertapper van Nederland komt uit Nijmegen: ‘Als ik tap ben ik in mijn comfort zone’

beste biertapper

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Falcon thermo** € 9,99”

Falcon thermo** € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99”

Elektrische verwarmingsartikelen vanaf € 19,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle Senseo 36 stuks van € 11,18 voor € 8”

Alle Senseo 36 stuks van € 11,18 voor € 8

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 29 januari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “HOME CREATION 2-pack bamboe douchematten Met 50% duurzamer katoen en 50% bamboevezels. Afmetingen: ca. 50×75 cm. € 9,99”

HOME CREATION 2-pack bamboe douchematten Met 50% duurzamer katoen en 50% bamboevezels. Afmetingen: ca. 50×75 cm. € 9,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 29 januari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker schoonmaak bij een kookvereniging”

Medewerker schoonmaak bij een kookvereniging

 • Cuisine Culinaire Nijmegen
 • Parttime

Topper

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb