Om van te watertanden: deze 5 typisch Nijmeegse lekkernijen eet je alleen in onze stad

Door Sanne Romp 12 maart 2019

In iedere stad heb je wel wat broodjes, gebakjes of gerechten die typisch zijn voor die stad. Natuurlijk hebben wij ook typisch Nijmeegse lekkernijen. Maar welke dingen zijn dit nou precies? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet!

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Broodje Spee

Broodje Spee
(Foto: via Facebook Niels Schoonderwoerd)

Een zacht broodje met daarop een kaassoufle, satesaus, chilisaus en uitjes. Vijftien jaar geleden werd dit broodje voor het eerst verkocht bij de cafetaria op het Keizer Karelplein. Het is inmiddels zo populair, dat ook ook andere zaken in Nijmegen het verkopen. Het broodje is vernoemd naar de oud psychologie student Pieter Spee, na een avondje stappen in onze stad. Het broodje werd alleen niet bedacht door Pieter zelf. Een kennis van hem bedacht die avond de ingrediënten van het broodje en zei ‘noem het maar broodje Spee’ omdat de achternaam van Pieter beter klonk. Grappig toch?

Cafetaria Keizer Karelplein snackbars

Nu gesloten11:00 - 07:00

Keizer Karelplein 34, Nijmegen

Bekijk meer:snackbars

Broodje Alex

Toon's Groente en fruithoek
Toon’s groente en fruithoek van Alex (Foto: Indebuurt Nijmegen)

Het broodje Alex is te koop bij de Turkse groentewinkel (Toon’s groente en fruithoek) in de Houtstraat. Waar komt de naam Alex dan vandaan? Wanneer je dit broodje besteld maakt eigenaar Alex het voor je klaar. Hij pakt dan een groot stuk Turks brood en doet hier allerlei soorten groenten en salades op. Voor dit broodje betaal je slechts 3,00.

Toon’s groente en fruit hoek groenteboeren

Nu gesloten09:00 - 18:00

Houtstraat 33, Nijmegen

Bekijk meer:groenteboeren

Het Nijmeegs Lopertje

Marloes lopertje
Marloes van der Kemp met het Nijmeegs Lopertje.

Zoals de naam misschien al verraad heeft het Nijmeegs Lopertje wat te maken met onze ‘’loopstad’’. Het dropje is in de vorm van een wandelaar. Het is ooit bedacht door Marloes van der Kemp-Jansen omdat ze een lokaal lekkernij wilde ontwikkelen voor onze stad. Tegenwoordig zijn er naast dropjes ook winegums te koop in de kleuren van de vierdaagse.

Nijmegenaartjes

Nijmegenaartjes van Bakkerij Looijenga (Foto: Looijenga).

Net zoals ‘s-Hertogensbosch de Bossche bollen heeft, heeft Nijmegen de Nijmegenaartjes. Als we aan Nijmeegse lekkernijen denken, hoort deze er dus zeker bij. Maar wat is het nou eigenlijk? Het Nijmegenaartje is een hazelnootschuimgebakje met een vulling van moccacrème en is bedekt met een laagje poedersuiker. Mocht je dit graag een keer willen proeven, ga dan even langs bij Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga. Zij verkopen dit gebakje.

Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga bakkers

Nu gesloten08:30 - 17:30

Berg en Dalseweg 90, Nijmegen

Bekijk meer:bakkers

Marikenbrood

(Foto: Stadsbakkerij de Bie)

Niet weg te denken uit Nijmegen: het Marikenbrood. Het is bedacht door Ben Klaassen vernoemd naar Mariken van Nimwegen, de hoofdfiguur in een middeleeuws toneelstuk. Het lekkerst is om dit te eten bij de koffie of thee. Want ondanks dat het brood heet, lijkt het eigenlijk meer op gebak. Het Marikenbrood wordt gemaakt van krentenbrooddeeg, amandelspijs, banketbakkersroom, mandarijnen en kaneelsuiker. Je koopt het bijvoorbeeld bij De Bie.

Stadsbakkerij de Bie bakkers

Nu gesloten08:00 - 17:30

Kraayenhofflaan 216, Nijmegen

Bekijk meer:bakkers

Lees ook:

Vegetarische Restaurantweek: deze restaurants doen mee

Goed nieuws: de vegetarische restaurantweek is begonnen! Van 11 tot 17 maart kun je in horecazaken i...

Voordelig uit eten: deze Nijmeegse restaurants doen mee aan de Nationale Restaurantweek

Tof! Hier eet je home-made kroketten gemaakt van Radler bier

Dineren ín een trein: de dinnertrain komt naar Nijmegen

<< < Pagina 1 / 6 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Eten & drinken

adv.