Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Bauke van Wijn bij Arentz: ‘Wijn heeft geen stoffig imago in Nijmegen’

Door Sophie van den Boogaard 14 augustus 2020

Wijnhandel Arentz is een bekende naam in Nijmegen. Sinds twee jaar vinden we naast de wijnhandel ook een wijnbar, Wijn bij Arentz. De bar was meteen superpopulair. En niet alleen onder Nijmegenaren: Wijn bij Arentz is namelijk door wijngids Perswijn verkozen tot Wijnbar van het Jaar 2020. “We hoopten heel erg dat we een vermelding zouden krijgen in de gids. Maar toen werden we ineens verkozen tot Wijnbar van het Jaar!” vertelt Bauke.

Bauke Kemperman (36) runt de wijnbar van Marcel Arentz. Ze werkte lange tijd bij restaurant Grut in Nijmegen-Oost. “Ik werk vanaf mijn veertiende al in de horeca, ik vind het heerlijk. Toen ik sociologie ging studerenkwam ik bij restaurant Grut te werken. Toen ik afgestudeerd was en een baan had in mijn vakgebied, merkte ik al snel dat ik het werken in de horeca enorm miste. Zo erg dat ik besloot om mijn baan op te zeggen en terug te keren naar Grut, haha!”

Wijnhandelaar Marcel Arentz proeft een wijntje in wijnbar Wijn bij Arentz. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Marcel Arentz

Op een zeker moment belde wijnhandelaar Marcel Arentz, graag geziene gast bij restaurant Grut, Bauke op. “Hij vertelde dat hij een wijnbar wilde starten in het pand naast zijn wijnwinkel en vroeg of ik die wilde gaan runnen. Dat leek me een fantastische kans! Samen met Lisanne Berendsen heb ik nu de leiding bij Wijn bij Arentz.”

Studenten als wijnliefhebbers

In Nijmegen heeft wijn geen stoffig imago vertelt Bauke. “Nijmegen is natuurlijk een studentenstad, maar studenten kunnen ook wijnliefhebbers zijn. Ondernemers in Nijmegen springen in op de stijgende vraag naar goede wijn. De dames van Lebowski bijvoorbeeld, zij zijn een aantal jaar geleden één van de eerste wijnbars van Nijmegen gestart. Firma Druivensuiker biedt in Nijmegen wijncursussen aan en er is zelfs een studenten wijn-genootschap genaamd Slurp. Studenten drinken dus al lang niet meer alleen maar bier.”

Bauke en haar compagnon Lisanne. (Eigen foto)

Uit de comfortzone

Bij Wijn bij Arentz kun je kiezen uit verschillende wijn per glas. “Daarnaast heb je keuze uit zo’n 500 verschillende flessen wijn, die halen we uit de winkel naast de wijnbar.”
Vooral de wat vollere Chardonnay is populair vertelt Bauke. “Daar wordt veel naar gevraagd. We proberen mensen graag uit hun comfortzone te halen wat betreft wijn. Daarom raden we vaak een wijn aan die lijkt op de wijn waar om gevraagd wordt. Je kunt ook alles proeven bij ons, dan weet je zeker dat je een goede keuze maakt. We zijn van mening dat je nooit een wijn moet drinken die je niet écht lekker vindt.”

Iedereen aan de Riesling

Zelf zijn de dames erg fan van Riesling. “Die kom je tegen van knetterdroog tot edelzoet. Een Riesling kan hoog in het zuur zijn, knisperend, maar ook juist heel zoet waardoor het bijna een dessertwijn wordt. We proberen iedereen aan de Riesling te krijgen, haha!”

Wijnen op de bar van Wijn bij Arentz. (Eigen foto)

Nooit alles proeven

“Wijn is zo’n fantastisch product,” vertelt Bauke. “Je zal nooit in je leven alles weten over wijn en je zal nooit alle wijnen proeven die er bestaan. Wat mijn favoriete wijn is hangt af van het eten, het weer, mijn stemming en mijn gezelschap. Er valt ook heel veel te ontdekken. Daarom kun je bij Wijn bij Arentz bijvoorbeeld ook proeverijen bestellen. Je krijgt dan drie of vijf halve glazen met verschillende wijnen, zodat je op een laagdrempelige manier je horizon kunt verbreden.”

Wijn bij Arentz wijnbar van het jaar

Wijn bij Arentz is pas zo’n twee jaar open, maar toch zijn ze al verkozen tot Wijnbar van het Jaar 2020. “Dat was zo bizar!” vertelt Bauke enthousiast. “Elk jaar komt er een gids uit genaamd Grootspraak. Dat boekje wordt uitgegeven door Perswijn, een Nederlands tijdschrift. Daarin vermelden ze wijnbarren met een mooi assortiment. Wij hoopten enorm dat we zo snel al een vermelding zouden krijgen. We waren in spanning aan het afwachten toen we ineens een mailtje binnenkregen waarin stond dat we waren verkozen tot Wijnbar van het Jaar 2020! Ongelooflijk, we zijn er zo blij mee.”

Bauke en Lisanne achter de bar. (Foto: Wijn bij Arentz)

Lach op het gezicht

Bauke vindt het niet moeilijk om haar werk in de wijnbar vol te houden. “Je moet het oprecht leuk vinden. Als iemand met een lach op z’n gezicht naar huis gaat dan voel ik me fijn. Niet iedere gast is hetzelfde en niet iedereen wil hetzelfde, daar moet je op in kunnen spelen. Ik vind het heerlijk om deel uit te maken van een vrije avond van iemand en er alles aan te doen om die avond zo fijn mogelijk te laten verlopen.”

Kwestie van smaak

We vinden wijn natuurlijk al gauw lekker, maar waaraan herken je eigenlijk een echt goede wijn? “Een goede wijn heeft intensiteit, lengte en complexiteit en moet niet eentonig zijn. Je moet je neus in een glas wijn kunnen steken en steekt en nieuwe dingen blijven ontdekken. Als je een slok neemt moet je na het doorslikken nog nieuwe smaken kunnen ervaren. Toch kan een wijn ook gewoon lekker zijn omdat je op het terras zit met leuke vrienden, dat is ook helemaal prima. Het blijft ook gewoon een kwestie van smaak.”


Meer over Wijn bij Arentz ontdekken?

Wijn bij Arentz wijnbars

Geopend14:00 - 20:00

Hertogstraat 86, Nijmegen

Bekijk meer:wijnbars

Meer over

Eten & drinken

adv.