Zomertip: hier beleef je een dag als een echte Romein

Aangeboden door Museumpark Orientalis

Foto: Raoul van Meel

Deze zomer – van 26 juli tot en met 11 september – beleef je het leven van de Romeinen met het bomvolle programma van Museumpark Orientalis. Van een foodfestival en filmtentoonstelling tot workshops en een ontdekkingstocht voor kinderen: hier komt de geschiedenis tot leven.

Ruim tweeduizend jaar geleden streken de Romeinen neer in Gelderland. In Museumpark Orientalis is een complete Romeinse stadstraat gebouwd, waar je doorheen kunt slenteren alsof je door het Romeinse Rijk wandelt. Deze zomer komt de straat tot leven met Romeinse inwoners en soldaten die door het park wandelen.

Romeinse kids

Ga op ontdekkingstocht door het park met een Romeinentasje. Koop dit tasje bij de kassa en ga op pad als echte Romein. Ontdek hoe ze vroeger leefden en vochten. In het tasje vind je van alles om zelf ook aan de slag te gaan. Ook leuk: iedere woensdagmiddag is er kindertheater van Bombastix. Op 31 juli en 7 augustus kunnen kinderen, gewapend met zwaarden, werpsperen en schilden, leren vechten als een echte Romein.

Lees verder onder de foto >

Romeinentasje | Foto: Museumpark Orientalis

Romeins Foodfest

Romeinen hielden wel van lekker eten. Niet van zware maaltijden maar van kleine hapjes. Wat dacht je bijvoorbeeld van gefrituurde flamingotongetjes? Loopt het water je daar niet van in de mond? Geen zorgen, op 3 en 4 september kun je tijdens het Romeinse foodfest bij Museumpark Orientalis de wat ‘normalere’ Romeinse lekkernijen uitproberen.

In de huisjes op de Romeinse straat worden de gerechtjes vers voor je gemaakt. Je kunt de koks alles vragen over de recepten en de eetgewoontes van de Romeinen. Zo waren ze bijvoorbeeld dól op kaas. En wist je dat de Romeinen eten to-go én het broodje hamburger uitvonden?

Kun je dit weekend niet, maar heb je wel zin in Romeinse lekkernijen? Het weekend daarna, op 10 en 11 september, wordt de Romeinse oven opgestookt en bakt kookatelier Eet!verleden vers brood.

Ambachtenweekend

Elke dag is weer anders tijdens de Romeinse Zomer. Op 30 en 31 juli is het ambachtenweekend. Bekijk van dichtbij hoe Romeinen met hun handen dingen maken of ga zelf aan de slag! Je kunt een mand vlechten of je eigen springtouw maken met de touwslaan-techniek. Handige jongens hoor, die Romeinen.

Laat-Romeins festival

De Romeinse straat wordt in het weekend van 6 en 7 augustus bewoond door échte Romeinen. Ze zijn aan het werk, verkopen hun producten of trainen met hun wapens. Er marcheren en patrouilleren soldaten door de straat. Ontmoet de soldaten of maak een praatje met hun vrouwen en kinderen. Zo lijkt het net of je in de Romeinse tijd bent belandt.

Lees verder onder de foto’s >

Trouwens, dat ziet er misschien wel anders uit dan je zou denken. Want wist je dat de kleding uit de Laat-Romeinse tijd helemaal niet bestond uit glimmende harnassen en rechthoekige schilden? Mensen hadden juist simpele gewaden aan. Dit en nog veel meer kun je zien tijdens het Laat-Romeinse festival.

Tentoonstellingen

Naast de speciale themaweekenden, zijn er ook een aantal vaste tentoonstellingen. De fototentoonstelling ‘Een echt Romeins leger’ bestaat uit levensgrote foto’s waarin Romeinse legerscènes waarheidsgetrouw zijn uitgebeeld door een internationele re-enactment groep. Zo komt het verleden echt tot leven.

Lees verder onder de foto’s >

De tentoonstelling ‘Romeinen in de film’ laat je zien hoe Romeinen in films worden neergezet. Dat is namelijk behoorlijk veranderd door de tijd heen. En wist je dat de Romeinen tussen 1964 en 2000 helemaal niet in beeld kwamen? Ontdek dit en meer over de geschiedenis van Romeinen in de film.

Je kunt bij bij Museumpark Orientalis niet alleen door een Romeinse straat wandelen, maar ook door het Romeins filosofenpad. Hier ontdek je hoe Romeinse filosofen tegen bepaalde levensvragen aankeken. Zo word je zelf ook weer aan het denken gezet.

Vol programma

Zoals je merkt, het programma zit bomvol en er is elke dag iets nieuws te beleven. De activiteiten tijdens de Romeinse Zomer verschillen van dag tot dag. Kijk daarom op de website van Museumpark Orientalis wanneer en wat er te beleven is.

Een kaartje voor volwassen kost 11 euro. Toegang voor kinderen van 4 t/m 15 jaar is 7 euro. Kinderen van 0 t/m 3 jaar en rolstoelbegeleiders mogen gratis naar binnen. Koop hier je tickets voor Museumpark Orientalis. Van 26 juli tot en met 11 september 2022 is het park dagelijks geopend.

Museumpark Orientalis

Profetenlaan 2, 6564 BL Nijmegen

Meer informatie

Museumpark Orientalis

Profetenlaan 2, 6564 BL Nijmegen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Doen

Ga naar “Gassen maar: 5 x mooie motorroutes rondom in Nijmegen”

Gassen maar: 5 x mooie motorroutes rondom in Nijmegen

Ga naar “Winkelen in Nijmegen? In deze straten moet je zijn”

Winkelen in Nijmegen? In deze straten moet je zijn

Ga naar “Een dagje weg: deze strandslag ligt het dichtst bij Nijmegen”

Een dagje weg: deze strandslag ligt het dichtst bij Nijmegen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00”

Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Prodent, Aquafresh en Colgate tandpasta in tube en hand- tandenborstels van € 12,45 voor € 5”

Prodent, Aquafresh en Colgate tandpasta in tube en hand- tandenborstels van € 12,45 voor € 5

 • Geldig t/m 21 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Fietskoerier”

Fietskoerier

 • Velocity
 • Parttime
VelocityVelocity

Topper

Ga naar “Klantenservice Meubelwinkel 100% Thuis”

Klantenservice Meubelwinkel 100% Thuis

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “Sprokkelkunst”

Sprokkelkunst

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “PONTON Festival”

PONTON Festival

 • 13 augustus 2022
Ga naar “Kunstnacht Nijmegen”

Kunstnacht Nijmegen

 • 17 september 2022
Ga naar “Swim to Fight Cancer”

Swim to Fight Cancer

 • 11 september 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt