Bijna Bevrijdingsdag! Dit is de weersverwachting in Nijmegen
Met Koningsdag dansten veel Nijmegenaren onder de zonnestralen. Hoe zit dat met Bevrijdingsdag? Is het dan opnieuw lekker weer in…
Elk jaar herdenken Nijmegenaren op 4 mei mensen die zijn omgekomen bij oorlogshandelingen, terreur of internationale vredesmissies. Dit is het programma van dodenherdenking in Nijmegen.
De herdenking start dit jaar op de Kitty de Wijzeplaats. Waarom die plek? Dit is een Joods monument. Het pleintje in de Nijmeegse Benedenstad is vernoemd naar de Nijmeegse familie De Wijze. Zij werden tijdens een razzia in de Tweede Wereldoorlog samen met 200 anderen opgepakt. De familie woonde aan de Johannes de Vijghstraat.
Leden van het Nijmeegse college van Burgemeester en Wethouders zijn daar op 4 mei om 18.00 uur aanwezig om Joodse slachtoffers te herdenken. Burgemeester Hubert Bruls leest hier samen met anderen de namen voor van mensen uit de Nijmeegse joodse gemeenschap die de oorlog niet overleefden.
Daarna is er om 19.00 uur een openbare herdenkingsbijeenkomst in de Sint Stevenskerk. Rector Magnificus van de Radboud Universiteit Han van Krieken spreekt dan.
Vanaf de Sint Stevenskerk gaan de aanwezigen in een stoet naar het Keizer Traianusplein. Hier start om ongeveer 19.55 uur de officiële herdenking en kranslegging. Iedereen is welkom om hierbij aan te sluiten. Om exact 20.00 uur is iedereen twee minuten stil. Daarna houdt burgemeester Bruls een toespraak. Daarbij is muziek van drumfanfare Michaël uit Nijmegen.
Na de herdenkingsplechtigheid is er een gratis herdenkingsconcert bij Concertgebouw De Vereeniging. Dat begint om 21.00 uur. Meer info daarover vind je hier.
Goed om te weten: de supermarkten hanteren op 4 en 5 mei aangepaste openingstijden. Dit zijn ze >
In onze gids
Populaire rubrieken