Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Open Monumentendag 2019 in Nijmegen: alles wat je wil weten

Door Babs Bingen 13 september 2019

Ieder jaar is het in het tweede weekend van september Open Monumentendag in Nijmegen. Of eigenlijk zijn het twee dagen, want het is zowel op zaterdag als zondag. Dit jaar zijn de Open Monumentdagen op zaterdag 14 en zondag 15 september. Benieuwd welke monumenten je op deze dag in Nijmegen allemaal kunt bezoeken? En wat de openingstijden zijn? Alle informatie vind je hier. 

Wat er zo leuk is aan Open Monumentendag, is dat je op plekken komt waar je normaal niet zo snel zou komen. Zoals het Badhuis, de Dominicuskerk of de Witte Molen. Hoe gaaf om deze een keer te bekijken? Ieder jaar wordt er ook een speciaal thema gekozen. Dit jaar is dat ‘plekken van plezier’: naar welke monumentale plekken gingen en gaan mensen voor ontspanning en vermaak?

Monumenten in Nijmegen

Dit jaar doen er in totaal 59 monumenten mee in onze gemeente. De deelnemende monumenten die je kunt bezoeken tijdens Open Monumentendag op 14 en 15 september vind je hier wanneer je op Nijmegen zoekt. Fijn: ze zijn tijdens deze twee dagen allemaal gratis te bezoeken.

Wij lichtten hier een aantal gave monumenten in Nijmegen voor je uit:

Gaaf! 9 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

In Nijmegen staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed ...

Openingstijden

De openingstijden tijdens de Open Monumentendag zijn bij de meeste monumenten:

Zaterdag 14 september: 10.00 – 17.00 uur

Zondag 15 september: 12.00 – 17.00 uur

De monumenten mogen zelf de openingstijden bepalen. Dus check vooral even de tijden van het monument dat jij graag wilt bezoeken. Sommige monumenten, zoals bijvoorbeeld kerken, zijn alleen op zaterdag of juist alleen op zondag geopend.

Activiteiten

Naast dat je de monumenten gratis kunt bezoeken, worden er ook veel activiteiten georganiseerd. Zoals tentoonstellingen, rondleidingen, fietsroutes, wandelingen en muziekvoorstellingen. Maar ook genoeg voor jongeren, zoals bijvoorbeeld speurtochten. Check bij het monument waar jij heen wilt of deze activiteiten organiseren. Als je hier zoekt op Nijmegen en activiteiten, vind je ook een overzicht.

Open Monumentendag

Niet alleen in Nijmegen is het Open Monumentendag in september. Door heel Nederland kun je monumenten bezoeken. Tachtig procent van alle Nederlandse gemeenten doen mee.

In totaal zijn er jaarlijks zo’n één miljoen bezoekers die een kijkje nemen bij een monument op deze speciale dagen. En dat maakt het één van de grootste culturele evenementen van Nederland. Sterker nog, in de rest van Europa worden in zo’n vijftig landen ook een Open Monumentendag gehouden maar dan onder de naam: European Heritage Days.

Lees ook:

Gelukkig hebben we de foto’s nog: zo zag de intro van de RU er vroeger uit

Wie oh wie liep er ook in 2003 (of ergens rond dat jaar) als kersverse student door Nijmegen? Voor j...

Dit is de status van de knalgele Geldmaat in Nijmegen

De geldautomaten van ING, de Rabobank én ABN Amro verdwijnen binnenkort allemaal uit het straatbeeld...

Op deze data vallen de schoolvakanties in Nijmegen voor het schooljaar 2019-2020

De scholen zijn nog maar net begonnen, maar we kijken nu al uit naar de volgende vakantie. Op welke ...

Gaaf! 9 x binnenkijken bij bijzondere gebouwen waar je normaal nooit komt

In Nijmegen staan ongelofelijk veel mooie gebouwen waar je eigenlijk nooit binnen kunt kijken. Goed ...

Meer over

Doen

adv.