Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rondje treurtrips: deze reisgids tipt Nijmeegse plekken die mooi zijn van lelijkheid

Door Eveline de Boer 24 januari 2020

Als het aan Mark van Wonderen ligt laten we de typische toeristenattracties lekker links liggen. Hij schreef daarom een boek die je kan gebruiken als reisgids voor alle verloederde, vervallen en misschien wel lelijkste plekken van Nederland. Dat zijn namelijk de plekken die Mark juist het allermooiste vindt. En je voelt het misschien al aankomen: in deze reisgids vol vergane glorie komt Nijmegen ook voor. 

Tikkeltje afgezaagd

“In een doorsnee reisgids over Nederland zal je dergelijke plekken niet snel aantreffen. Daar moet het altijd maar weer gaan over de Amsterdamse grachten, De Keukenhof en de molens van Kinderdijk. Prachtig allemaal hoor, laat daar geen misverstanden over bestaan, maar wel een tikkeltje afgezaagd. In Nederland is nog zoveel te (her)ontdekken,” vertelt Mark in het voorwoord van zijn nieuwe boek.

Lelijk maar mooi

“Ergens is het verbazingwekkend dat, in dit aangeharkte land met bestemmingsplannen voor elke vierkante meter, nog zoveel plekken bestaan die zich niks van de Hollandse regelzucht lijken aan te trekken. En dáárover gaat deze reisgids: over dorpen die onbekommerd wegkwijnen, over verloederde winkelcentra waarvoor nog geen grootscheepse renovatieplannen zijn opgesteld en over badplaatsen die eens iets van grandeur moeten hebben uitgestraald, maar waar de patatcultuur nu nog de enig overgebleven vorm van cultuur is.”

Winkelcentrumtreurtrip

Nijmegen wordt door Mark in maar liefst negen pagina’s van het boek aangehaald. Wat Nijmegen volgens hem zo de moeite waard maakt? “Geen enkele stad leent zich zo goed voor een complete winkelcentrumtreurtrip als Nijmegen. De vergane glorie van sommige winkelpaleizen is mooi van lelijkheid en de pogingen van eigenaren en winkeliers om er nog iets van te maken vaak aandoenlijk,” zo stelt hij in zijn boek.

En dus komen vele Nijmeegse winkelcentra in het boek aan bod: Dukenburg, Meijhorst, Malvert, Hatert en Weezenhof en Neerbosch. Benieuwd naar wat Mark allemaal in zijn boek over deze plekken zegt? Je kan het boek hier online kopen.

Lees ook:

splendorflex

Vette werkplek: vanaf nu kun je flexwerken in de Splendorfabriek

Net je eigen bedrijfje begonnen en nog op zoek naar een inspirerende plek om een bureau te huren? Da...

De stoere vrouwen van Dutch Harbour Tattoo: ‘De sfeer is hier huiselijk’

In de Lange Hezelstraat vinden we Dutch Harbour Tattoo. Eigenaresse Marianne (58) runt de zaak met h...
vereeniging Grandcafé

Architectuurprijs 2020: Deze Nijmeegse gebouwen zijn genomineerd

Het is geen geheim dat onze stad veel architectonische hoogstandjes kent. Op de Gelderlander lezen w...

Meer over

Getipt

adv.