Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit is er te doen ter ere van 75 jaar Operation Market Garden in Nijmegen

Door Babs Bingen 20 september 2019

Het is op 20 september 2019 precies 75 jaar geleden dat de Waalcrossing tijdens Operation Market Garden met de Tweede Wereldoorlog plaats vond. Als eerbetoon aan deze operatie zijn er rond die datum enorm véél dingen te doen in Nijmegen. Alle highlights van het programma rond 75 jaar Market Garden in Nijmegen, lees je hier. 

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

20 september: Herdenking operatie Market Garden in Nijmegen

Posted by Gemeente Nijmegen on Tuesday, 30 July 2019

Aan de noordkant van de Waal vindt op 20 september tussen 13:30 en 15:00 uur bij het Waalmonument op de Oosterhoutsedijk een herdenking plaats van de Waalcrossing op 20 september 1944. De herdenking wordt bijgewoond door veteranen, officials vanuit de ambassades van de geallieerde landen, vertegenwoordigers van de huidige 82e Airborne Division en schoolkinderen van OBS De Oversteek, die een gedicht voordragen. Er worden verschillende toespraken gehouden, waaronder van Burgemeester Hubert Bruls en de re-enactment groep Pontoon Group 40′ 45′ steekt geheel in stijl de Oversteek over.

20, 21 en 22 september: Festival Beleef de Oversteek

Posted by Gemeente Nijmegen on Tuesday, 30 July 2019

Bij het Festival Beleef De Oversteek staan we stil bij 75 jaar vrijheid. Het hele weekend van 20, 21 en 22 september vieren we onze vrijheid met muziek, theater, films, beeldende kunst en cabaret op het Nyma-terrein. Fijn: alle activiteiten zijn helemaal gratis toegankelijk.

Op vrijdagavond 20 september is er een theatraal concert door Drumfanfare Michaël. Zij brengen het Nijmeegse verhaal van operatie Market Garden. Broederschap, moed, heimwee en angst staan centraal in de belevenissen van burgers en soldaten. ’s Nachts nemen de DJ’s het over met het feest Vrijeval in Waalhalla.

Op zaterdag verandert het Nyma-terrein in een bruisend festival. We vieren onze vrijheid twee volle dagen met muziek, theaterspektakel, films, lezingen, beeldende kunst en cabaret. Zaterdagavond eren wij alle burgers en militairen die voor onze vrijheid zijn gestorven tijdens de Sunset March.

Zondagochtend start het festival met een gezellige brunch. Ontmoet stadsgenoten met verschillende achtergronden en proef de smaken van de wereld. ‘s middags trekt een colonne met 450 originele militaire voertuigen naar het Nyma-terrein en stelt zich op bij het festival. Zondagavond sluit het festival af met een BBQ, muziek van Boomshakalak en een bijzonder slotconcert.

Openingstijden Festival Beleef de Oversteek:

20-09-2019 – 19:30 – 21:30 uur
21-09-2019 – 12:00 – 23:00 uur
22-09-2019 – 10:30 – 20:00 uur

21 september: loop de Sunset March

Posted by Gemeente Nijmegen on Tuesday, 30 July 2019

De Sunset March is een dagelijks eerbetoon aan de geallieerde militairen, die gevochten hebben voor de vrijheid van Nederland. Oorlogsveteranen lopen als eerbetoon dagelijks over de brug de Oversteek in Nijmegen. Tijdens de Waalcrossing in Nijmegen tijdens Operatie Market Garden in de Tweede Wereldoorlog kwamen 48 militairen om. Nu staan er 48 paren lichtmasten op de Oversteek. Rond het tijdstip van zonsondergang gaan deze lichtmasten, paar voor paar, aan in het tempo van een trage mars. Iedere avond, als het eerste paar lichtmasten wordt ontstoken, loopt een veteraan de Sunset March mee in het tempo waarin de lichten aangaan.

Wat gebeurt er op 21 september?

Tijdens de Sunset March op zaterdag 21 september is er speciaal aandacht voor de 48 geallieerde militairen die 75 jaar geleden bij de heldhaftige oversteek van de Waal het leven lieten.  Dit eerbetoon wordt ondersteund met muziek vanaf het water. Het programma start om 19:00 uur op het Nyma-terrein bij Festival Beleef de Oversteek.  De route van 3,5 km loopt via de trappen de brug op, over stadsbrug De Oversteek, langs het monument De Waaloversteek en eindigt bij Festival Beleef De Oversteek. Bij het monument is er gelegenheid voor het leggen van bloemen.

Let op: meedoen is gratis, maar vergeet even niet om je aan te melden.  Dat kan hier >>>

Lees hier meer over de route:

route sunset march nijmegen

Dit is de route van de Nijmeegse Sunset March op 21 september

Één van de manieren waarop Operation Market Garden in Nijmegen in het weekend van 20 tot en met 22 s...

Bereikbaarheid

De organisatie adviseert iedereen om met de fiets te komen. Er zijn twee tijdelijke fietsenstallingen: aan de Nymaweg en onder de brug de Oversteek op het Vasim parkeerterrein. Deze fietsenstalling is te bereiken via de in- en uitrit aan de Winselingseweg. Komt je toch met de auto dan kunt je deze parkeren in het weiland aan de NYMAweg. Deze parkeerweide is bereikbaar via de Latensteinweg.

22 september: een stoet van historische voertuigen

market garden in nijmegen
(Foto: Koninklijke Landmacht)

Op 22 september rijden er ter ere van Operation Market Garden 450 historische militaire voertuigen in een indrukwekkende stoet door de regio van Nijmegen. Er is re-enactment en er zijn muziekoptredens. Alle voertuigen zijn door de geallieerden gebruikt tijdens de bevrijding in 1944 en 1945. De route loopt als volgt: van Schijndel rijden ze naar Grave, Wijchen en Alverna, Nederasselt, Overasselt, Mook, Groesbeek en Berg en Dal. De tocht eindigt tussen 15:00 en 16:00 in Nijmegen bij de brug De Oversteek. Verwacht wordt dat tussen 16:00 en 17:00 uur de historische amfibievaartuigen en boten de Waal oversteken.

De exacte route en tijden vind je hier:

Market Garden route

Market Garden: Dit is de route van historische legervoertuigen door het Rijk van Nijmegen

Het is je vast niet ontgaan: het is deze week precies 75 jaar geleden dat Operation Market Garden pl...

21 en 22 september: stadswandelingen

market garden in nijmegen
(Foto: Koninklijke Landmacht)

Gidsen van Gilde Nijmegen verzorgen ter ere van 75 jaar Market Garden in het weekend van 21 en 22 september drie keer per dag een stadswandeling “Bevrijding van Nijmegen”. De wandelingen starten beide dagen om 11.00 – 14.00 en 16.00 uur bij het Infocentrum WO2 aan de Ridderstraat in Nijmegen. Deelname is gratis en vooraf aanmelden is niet nodig. Tijdens deze twee uur durende wandeling vertellen de gidsen het verhaal van deze strijd en tonen de restanten die nog zichtbaar zijn. Maar vooral ook de verhalen van de inwoners in de stad tijdens deze vreselijke dagen.


Meer over Stichting Gilde Nijmegen ontdekken?

Stichting Gilde Nijmegen bezienswaardigheden

Tweede Oude Heselaan 386-1, Nijmegen

Bekijk meer:bezienswaardigheden

Zijn we iets leuks van het programma vergeten?

Thank U GIF by Amanda - Find & Share on GIPHY

Zijn we een evenement ter herdenking van operatie Market Garden in Nijmegen vergeten in dit lijstje mee te nemen, dan horen we het graag. Stuur ons even een mailtje naar [email protected], dan vullen wij het lijstje aan. Dankjewel!

Lees ook:

nijmegen tweede wereldoorlog

De Waalcrossing tijdens Operation Market Garden: dit gebeurde er 75 jaar geleden

Vandaag vond precies 75 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog de Waalcrossing tijdens Operatio...
market garden in nijmegen

Zo staken de geallieerden precies 74 jaar geleden de Waalbrug over

Vandaag precies 74 jaar geleden, op 20 september 1944, kregen de Engelse en Amerikaanse troepen de W...

Kijk en luister naar de overblijfselen van de huiveringwekkende oorlog in Nijmegen

Nijmegen en Arnhem kennen een heftige geschiedenis als het gaat om de Tweede Wereldoorlog. Voor in e...

Aangrijpend: kraakheldere bewegende beelden van Nijmegen in de oorlog

Tijdens de Tweede Wereldoorlog bleef ook onze prachtige stad niet gespaard. Zeker na het 'vergissing...
route sunset march nijmegen

Dit is de route van de Nijmeegse Sunset March op 21 september

Één van de manieren waarop Operation Market Garden in Nijmegen in het weekend van 20 tot en met 22 s...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.