Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Diede leest voor aan blinden en slechtzienden: ‘Ik leer elke keer iets nieuws’

Aangeboden door Dedicon 14 juli 2020

Diede van Dijk (22) studeert communicatiewetenschap aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is ze vanuit het project ‘Onzichtbare helden’ in het kader van de maatschappelijke diensttijd vrijwilliger bij Dedicon, een organisatie die ervoor zorgt dat ook blinden en slechtzienden toegang hebben tot kranten en tijdschriften. “Door het inspreken van tijdschriften leer je heel veel over je stemgebruik,” vertelt ze. 

Diede studeert, heeft een oppasbaan, werkt bij een tankstation en bij een makelaarsbureau én is vrijwilliger bij Dedicon. “Mijn leven was al vrij druk maar toen ik een mail kreeg van de universiteit of ik vrijwilliger wilde zijn bij Dedicon was ik meteen enthousiast. Het is zo leuk om iets te doen waar je iemand anders heel blij mee maakt. Daarnaast is het voor mezelf ook heel leuk: ik leer elke keer nieuwe dingen uit de tijdschriften die ik voorlees.”

Gezellige pauze

Voor Diede is lezen belangrijk, en ze vond het daarom een mooi gebaar om ook mensen die minder makkelijk toegang hebben tot kranten en tijdschriften te helpen. “Ik spreek geschreven teksten in voor mensen die slechtziend of blind zijn. Ik doe dat ongeveer één keer per week en ben er dan 2,5 uur aan kwijt. Dat is inclusief een gezellige pauze waar we met andere vrijwilligers een kopje thee drinken in de kantine.”

Tijdschrift Girlz

Als je vrijwilliger bent bij Dedicon, is elke dag anders. “Het is elke keer een verrassing wat je moet lezen. Toen ik voor het eerst binnenkwam bij Dedicon zag ik dat het ik tijdschrift ‘Girlz’ ging voorlezen, een tijdschrift voor jonge meiden. Omdat ik nog relatief jong ben, snap ik het taalgebruik en weet ik hoe ik woorden als ‘bae’ goed moet uitspreken. Ik vond het meteen heel erg leuk om te doen.”

Krant uit het Gooi

“Je leest als vrijwilliger bij Dedicon allemaal tijdschriften die je normaal niet zo snel zou lezen. Ik mocht eens een krant uit het Gooi voorlezen met allerlei plaatsnamen en namen van mensen die ik niet kende. Ook sprak ik eens een Quest in, een tijdschrift voor jongeren met leuke weetjes over de natuur. Daar stond bijvoorbeeld de vraag in of een slang doodgaat van zijn eigen gif als hij op zijn tong bijt. Grappig toch?”

Met een goed gevoel naar buiten

Diede is vooral enthousiast over haar vrijwilligerswerk vanwege de sfeer bij Dedicon. “Ik loop echt altijd met een goed gevoel naar buiten. Iedereen staat hier open voor nieuwe mensen en helpt je meteen als het nodig is. En je steekt er ook nog iets van op!”

Stemcoaching

Een ander groot pluspunt vind Diede de stemcoach. “Je krijgt lessen in hoe je je stem het beste kunt gebruiken. Dat vond ik erg interessant. Zo kwam ik erachter dat mijn stem vaak kraakt en dat ik snel ga praten als ik nerveus ben. Je leert bij Dedicon om goed op je ademhaling te letten en om neutraal te praten. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan articulatie en leer je trucjes om je stem te ontspannen.”

Onbetaalbaar

“Het is fijn om te weten dat anderen echt iets aan mij hebben,” vertelt Diede. “Er zijn niet zoveel jonge mensen die voorlezen, en er zijn natuurlijk wel jongeren die slechtziend of blind zijn en willen lezen. Het is dan fijn dat een jonge stem een tijdschrift als Girlz in kan spreken. Het gevoel dat je iemand anders een plezier doet is onbetaalbaar.”

Word vrijwilliger bij Dedicon

Door de uitbraak van het coronavirus zijn veel sociale contactmomenten komen te vervallen. Juist voor mensen met een visuele beperking is het belang van toegang tot boeken en tijdschriften enorm groot gebleken. “We zijn blij dat onze studio’s weer open zijn! We zijn trots op onze Onzichtbare Helden die alle teksten inspreken en hopen binnenkort nog meer vrijwilligers te mogen verwelkomen! We hebben nu voldoende voorlezers van kranten en tijdschriften. Maar als je boeken wilt komen inspreken, ben je van harte welkom om je aan te melden.” aldus Dedicon.

Wil jij ook meedoen met het project ‘Onzichtbare Helden’ en vrijwilliger worden bij Dedicon? Kijk dan op de website en meld je aan!


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Dedicon. Meer over Dedicon ontdekken?

Dedicon

Traverse 175, Grave

Lees ook:

Leuk volgens Bas: ‘Op deze Nijmeegse ondernemers ben ik stiekem jaloers’

Bas Erkens verhuisde voor de liefde in maart dit jaar naar Nijmegen. Dit had wat voeten in de aarde,...
hotels in het centrum van Nijmegen

Lekker logeren: hotels in het centrum van Nijmegen

Op zoek naar een fijn hotel in onze stad? Dan is het handig om te weten welke hotels in het centrum ...

Ja hoor: de gemiddelde huurprijzen dalen, maar in Nijmegen zit het anders

Wil je wonen in het Havanna aan de Waal? Trek die portemonnee dan maar open. Of je nu huurt of koopt...

adv.