Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit weten we over dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 in Nijmegen

Door Carin van der Meij 6 april 2020

Voorlopig zijn er geen feestjes, festivals en borrels in Nijmegen. Tot 1 juni zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht afgelast, dit is één van de maatregelen die door het kabinet is getroffen om het verspreiden van het coronavirus tegen te gaan. Wat betekent dit voor dodenherdenking en Bevrijdingsdag 2020 in Nijmegen? 

Alle herdenkingen en evenementen die in Nijmegen gepland stonden op 4 en 5 mei, zijn dus afgelast. Denk daarbij aan de jaarlijkse ceremonie op het Traianusplein en het Bevrijdingsfestival in het Hunnerpark. Het bijzondere herdenkingsconcert in Concertgebouw de Vereeniging is alvast verplaatst naar volgend jaar. Een woordvoerder van de Nijmeegse stichting voor 4 en 5 mei laat ons weten dat er nog gezocht wordt naar een oplossing voor de andere activiteiten.

4 en 5 mei 2020 in Nijmegen

“Er is momenteel nog geen passende oplossing gevonden om alle herdenkingen op 4 mei zonder publiek te laten plaatsvinden. Daar wordt nog naar gekeken. Verder is het beleid erop gericht om alle overige activiteiten, zoals het Bevrijdingsfestival in Nijmegen, op een later moment alsnog door te laten gaan. Na september, bijvoorbeeld.”

Activiteiten doorschuiven

Hierover kan de organisatie nog niets concreets zeggen, aangezien niemand weet hoe lang de coronacrisis gaat duren. “Mocht het vanwege de geldende beperkingen, de beschikbaarheid van artiesten, locatie en het budget niet haalbaar zijn, dan willen we alles doorschuiven naar 2021. Voor het Kinderbevrijdingsfestival werken we nauw samen met De Lindenberg en voor het Bevrijdingsfestival met Doornroosje. Deze instellingen hebben hierin ook een belangrijke stem,” aldus de woordvoerder.

Hang massaal de vlag uit

Momenteel is er dus nog niet bekend of er alternatieve initiatieven voor 4 en 5 mei in Nijmegen komen, die passen bij de huidige maatregelen. Wat we wél kunnen doen om Bevrijdingsdag te vieren, is massaal de vlag uithangen! De woordvoerder: “Het enige advies dat wij kunnen geven om iets te doen op Bevrijdingsdag is om massaal de vlag uit te hangen. Voor het overige houden wij ons aan de adviezen van de gemeente en de landelijke overheid: zoveel mogelijk thuis blijven.”

Lees meer:

Koningsdag en tientallen andere evenementen gaan niet door in Nijmegen

Nijmeegse evenementen en samenkomsten waar een vergunning voor nodig is worden tot 1 juni verboden, ...

Één grote knuffelbende: zo ziet de #berenjacht in Nijmegen eruit

Heb je al gehoord van de berenleuke actie a.k.a. de berenjacht? Bij deze ‘jacht’ zetten Nijmegenaren...

Kippenvel: deze video brengt een ode aan Nijmegen in tijden van corona

Het is muisstil in Nijmegen. Natuurlijk is het heel erg fijn dat iedereen zich zo goed aan de regels...

Meer over

Doen Gemeente

adv.