Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anneke is onze eigen Nijmeegse Marie Kondo: ‘Slim opruimen doe je in deze vier stappen’

Door Kim te Woerd 21 maart 2020

Het Aziatische opruim fenomeen Marie Kondo kennen we natuurlijk allemaal. Maar wist je dat je onze stad niet uit hoeft voor een lesje opruimen? Anneke van Nieuwland helpt met haar bedrijf ‘Aanpakken met Anneke’ Nijmegenaren hun huis én leven op orde te krijgen.

Anneke heeft twee passies: mensen helpen en, je raadt het al, opruimen. “Na 20 jaar werken voor de arbodienst vond ik het tijd voor wat anders. Met Aanpakken met Anneke besloot ik mijn twee passies te combineren.”

‘In een gemiddeld huis wordt 70% van de inboedel niet gebruikt’

Anneke’s hulp is van harte welkom, want bij veel mensen gaat dat opruimen nog niet helemaal lekker. “Eén op de drie huishoudens heeft een serieus probleem met opruimen en schoonmaken. En wist je dat in een gemiddeld huis 70% van de inboedel niet of nauwelijks gebruikt wordt?!” Wij snappen wel waarom de serie en boeken van Marie Kondo zo immens populair zijn.

Voor wie Marie Kondo niet kent, check even de trailer van haar Netflix-serie:

De 4 o’s methode

Goed, genoeg gekletst. Wij zijn wel benieuwd naar de tips van Anneke. “Slim opruimen doe je volgens de 4 o’s methode: overdenken, opschonen, ordenen en onderhouden. Je start met overdenken. Welke plek wil ik opruimen? Welke functie moet die plek krijgen? Hoeveel tijd wil ik aan het opruimen besteden en wanneer ga ik dit doen?”

Verdeel je spullen over drie dozen

Vervolgens kan het opschonen beginnen. “Verdeel je spullen over drie dozen. Eén doos met spullen die je hier gaat opruimen, één doos met spullen die je ergens anders gaat opruimen en één doos met spullen die je weg doet. Categoriseer de spullen die je in de doos ‘hier opruimen’ hebt zitten en zet ze op een logische plek terug. Dan is het ook gemakkelijker om stap vier – onderhouden – uit te voeren. Want ná het opruimen is het natuurlijk zaak om de ruimte ook in de toekomst schoon en opgeruimd te houden!”

Let op: laat je niet afleiden

Een veelvoorkomende valkuil bij opruimen is ‘afgeleid raken’. Blijf gefocust! “Laat je niet verleiden om tussendoor naar een andere ruimte te lopen. Dan loop je het risico afgeleid te raken van waar je mee bezig was. Je komt een stapel wasgoed tegen, loopt je vriend tegen het lijf en voor je het weet ben je weer met totaal iets anders bezig. Dat is niet de bedoeling!”

Één onaangebroken IKEA-verpakking per huishouden

Klinkt gemakkelijk, maar we weten allemaal dat opruimen er in de praktijk nog weleens bij inschiet. Of dat je gewoon géén idee hebt waar je moet beginnen. Of dat je wel weet waar je moet beginnen maar simpelweg niets weg kunt gooien. “Wist je dat er in een gemiddeld huis minimaal één onaangebroken IKEA-verpakking staat? Veel mensen hebben echt begeleiding nodig bij het wegdoen van spullen.”

Beeld ter illustratie (Pixabay)

Vijf bewaarcriteria

Anneke gebruikt zelf vijf handige bewaarcriteria: “Je mag iets bewaren als: (1) je het regelmatig gebruikt, (2) het je leven aangenamer maakt, (3) het je weinig tijd en energie kost om te onderhouden, (4) de houdbaarheidsdatum niet is overschreden en (5) het onvervangbaar is. Soms helpt het ook om een limiet van te bewaren spullen aan te houden, bijvoorbeeld één doos per gezinslid.”

Belangrijkste tip: beloon jezelf

Dit is een hééééle belangrijke. Beloon jezelf na het opruimen! “Heb jij een uurtje besteed aan het opruimen van je keukenkastjes? Eindelijk de spullen in de zolderkast uitgezocht? Of de bezemkast uitgemest? Heel goed bezig, je mag trots zijn op jezelf! Beloon jezelf met een lekkere kop thee met wat lekkers. Dit stimuleert om ook de volgende keer weer te gaan opruimen.”

Samen opruimen met indebuurt

Van al die handige tips krijgen wij zin om op te ruimen. Doe jij met ons mee? Nog een laatste tip van Anneke: “Begin klein. Start met een kast, of een laatje. Je moet niet álles in één keer willen. Dan is er een grote kans dat je het overzicht kwijtraakt en er maar mee stopt. En mocht je hulp nodig hebben, dan kun je natuurlijk altijd even contact met mij opnemen!”


Meer over Aanpakken met Anneke ontdekken?

Aanpakken met Anneke dienstverlening

Bekijk meer:dienstverlening

Lees meer:

Birgit & Marleen van Mañana Nijmegen: ‘Onze zondag take-away is nog maar het begin’

Je kent het wel: je hangt op zondagavond lekker op de bank en hebt geen zin om te koken, maar ziet e...

Update Honig: dit is welke hotspots blijven, weggaan of veranderen

Er is een hoop aan het veranderen rondom het Honig-terrein. Ben je even de draad kwijt wat er nou al...

Tapas-time: deze 7 klassiekers van ’t Zusje móét je proeven

Ben jij een echte fan van 't Zusje Nijmegen? Snappen wij wel. Bij dit tapasrestaurant kun je lekker ...

adv.