Lekker naar buiten: 5 x mooie wandelroutes in Nijmegen (en daar dichtbij)

Door Babs Bingen 21 april 2019

Hoe kun je nou beter van het fijne weer genieten dan door een lekkere wandeling te maken door de omgeving van Nijmegen? Wij vonden 5 wandelroutes in en rond Nijmegen die echt de moeite waard zijn. Haal je wandelschoenen maar vast tevoorschijn! 

Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

Wandelroute Heumensoord

View this post on Instagram

🌿#heumensoord #nijmegen

A post shared by Monique🍁 (@moonkroes) on

Heb je weleens gewandeld op Heumensoord? Je komt daar een heerlijk bos- en heidegebied tegen, op een steenworp afstand van Nijmegen. Een leuke manier om kennis te maken met de plek waar in juli 5000 militairen verblijven tijdens de Vierdaagse. Enneh: de natuur is er ook nog eens heel mooi.

Hier vind je de exacte routebeschrijving van een mooie wandelroute door dit gebied van 5.8 kilometer. Het startpunt ligt aan de Beukenlaan in Malden en je komt onderweg onder andere langs een Romeinse wachttoren. Met een beetje geluk wordt je ook nog vergezeld door een kudde grazend schapen.

Wandelroute rond de Hunerberg

View this post on Instagram

Nieuwe paden ontdekken bij Berg&Dal

A post shared by Bart van Gelder (@bart_van_gelder) on

Wist je dat er in Berg en Dal en Nijmegen-Oost resten liggen van een vijf kilometer lang aquaduct (een Romeinse waterleiding?). De Romeinen legden deze aan om vers water uit de bronnen van Berg en Dal te vervoeren naar de 5000 dorstige soldaten in de legioenplaats in Nijmegen, zo lezen we op wandelenrijkvannijmegen.nl. Van dit aquaduct resten verscholen in het landschap. Samen vormen ze het grootste Romeinse monument van Nederland! Bij deze wandelroute in Nijmegen kom je langs veel van die resten, van bron tot kraan. De route is 6,9 kilometer en het startpunt ligt aan de Oude Kleefsebaan in Berg en Dal. Hier vind je de routebeschrijving.

Wandelen door de Ooijpolder

Tsja, we hoeven je waarschijnlijk niet uit te leggen hoe mooi de Ooijpolder is en hoe lekker het is om daar te wandelen. Bij deze route loop je 10 kilometer door het gebied van de Oude Waal en Groenlanden, allebei onderdeel van het natuurgebied de Gelderse Poort. In dit open polderland liggen terpen en oude dijkjes, die grenzen aan buitendijks gelegen natuurgebied met ooibossen, moerassen en waterplassen. Het startpunt van de route is het Hollands-Duitsgemaal in Nijmegen, daar zijn trouwens genoeg parkeerplaatsen. Hier vind je de routebeschrijving.

Wandelen rond de Bisonbaai

In Ooij kan je natuurlijk blijven wandelen. Daarom lichten we ook even deze route uit, die maar 5 kilometer is. Je wandelt over buitendijks en binnendijks land en wat nu leuk is: je kunt er runderen tegen komen, die mogen hier vrij rondlopen. De wandelroute laat de effecten op het landschap van de rivier in het land heel duidelijk zien. Het startpunt van deze route ligt bij horecazaak Oortjeshekken, kun je meteen lekker een kopje koffie drinken daar. De exacte beschrijving van de wandeling lees je hier.


Meer over Oortjeshekken ontdekken?

Oortjeshekken cafés

Nu gesloten08:30 - 23:00

Erlecomsedam 4, Ooij

Bekijk meer:cafés

Wandelen rond Kasteel Ooij

View this post on Instagram

Sunday hike with best friends, gotta love it! ☀️

A post shared by sofiedimdiri (@sofiedimdiri) on

Zin in een wat kortere wandeling? Dan is deze route rond Kasteel Ooij van 3 kilometer misschien iets voor jou. Rond Kasteel Ooij staan een paar boerderijtjes en een kerkje en de rest van het oude poortgebouw. Het startpunt van deze wandeling ligt bij Stalhouderij Kasteelsche Hof aan de Hezelstraat 26 in Ooij. Let wel even op: daar is geen parkeergelegenheid. Je kunt dan ook het beste je auto neerzetten bij de supermarkt aan het Reinier van Ooiplein in Ooij. Hier vind je de beschrijving.

Meer voor de buitenliefhebbers:

St. Stevenskerkhof Nijmegen

Wandelen door Nijmegen: 8 x leuke en beroemde steegjes

Wandel jij graag door Nijmegen? Check dan vooral ook deze leuke steegjes met bijvoorbeeld prachtige ...

5 x supermooie korte wandelroutes in Nijmegen

Als je gezellig Kerstmis viert met je familie en vrienden is het toch ook wel even lekker om erop ui...

5 x supermooie fietsroutes bij Nijmegen

Het is lente, en in Nederland springen we dan graag op de (al dan niet elektrische) fiets. We worden...
De Duivelsberg

5 x supermooi wandelen in en rond Nijmegen

Nijmegen wordt omringd door prachtige natuur. Daardoor kun je redelijk dichtbij de stad toch heerlij...
Pagina 1 / 6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.