Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Hondenbaasjes: let op voor giftige groene eikels

Door Babs Bingen 20 augustus 2019

Denk je na de eikenprocessierups van de eikenellende af te zijn, maar nee hoor. Nog iets van eiken waar je voor op moet passen: giftige groene eikels. Niet gevaarlijk voor jou, maar wel voor je trouwe viervoeter. 

Groene eikels zijn nog onrijpe eikels. Deze vallen nu veel van de boom door de droogte en warmte van de afgelopen maanden. Voor dieren zoals schapen, geiten, paarden, koeien en honden zijn groene eikels giftig. Let dus op als je hond met z’n natte snuit een berg eikels induikt of onder een eikenboom de grond afzoekt. Schapen en geiten eten graag eikels; paarden en koeien eten de eikels en het blad vooral als er weinig gras is, bijvoorbeeld door de droogte.

Groene eikels

In groene eikels zit veel tannine. Dit kan zorgen voor schade aan darmen, nieren en bloedvaten. Ook de groene bladeren van de eikenboom bevatten veel tannine. Dieren met een eikelvergiftiging worden sloom, eten slecht en kunnen o.a. buikpijn, bloederige diarree en donkere urine krijgen. Honden kunnen ook misselijk zijn en gaan braken. Neem snel contact op met de dierenarts als je denkt dat je dier eikels heeft gegeten, waarschuwen De Klomp Dierenartsen en het LICG.

Voorkomen beter dan genezen

Nog beter dan genezen is voorkomen. Let dan ook op dat je je dier niet in weides laat waar veel eikels vallen, bijvoorbeeld langs de N224 of in het bos. Houd honden en vooral pups in de gaten dat ze de eikels niet opeten. “Overigens: ook rijpe, bruine eikels bevatten tannine, maar minder dan de groene. Ook rijpe eikels zijn dus ongezond”, aldus het LICG.

Waar in Nijmegen is het oppassen geblazen?

Nijmegen is groen! Daar zijn we hartstikke blij mee, maar let dus wel even goed op als je met je hond gaat wandelen. Zo staan er in veel wijken, zoals Nijmegen-Oost, eikenbomen langs de kant van wegen en op stoepen. Verder is het altijd verstandig om goed op te letten in bosrijke gebieden zoals de Heilig Landstichting en in de Nijmeegse parken zoals het Westerpark, Goffertpark, Hunnerpark en het Kronenburger Park.

Lees ook:

blokkenpiloot

Nijmegen krijgt een LEGO speciaalzaak en de naam is hilarisch

Alle LEGO fans opgelet! We krijgen een, jawel, speciaalzaak van LEGO in Nijmegen. En de naam van de ...

Mysterie opgelost: dit is waar de nummers van de buslijnen in Nijmegen op zijn gebaseerd

Nummer 2, 99 of 331 zijn enkele voorbeelden van lijnnummers van bussen in Nijmegen. Zo op het eerste...

Vanaf nu kun je bij de Refter ook buiten zitten: zo ziet het terras eruit

Bij mooi weer had je eerder altijd pech, als je een lekkere lunch of fijne avondmaaltijd bij de Reft...

Meer over

Dieren

adv.