Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gijs Stam over de schimmige wereld achter hondensnacks: ‘Ik moest hier iets mee doen’

Aangeboden door Aware Pet Products 23 november 2020

Gijs is een echte hondenliefhebber. Hij werkte ruim negen jaar in de vleesverwerking en dierenvoerproductie in Brazilië. Daar leerde hij hoe schimmig het er bij sommige bedrijven aan toe gaat. ”Mensen denken dat ze hun hond iets goeds geven als ze een botje uit de supermarkt kopen, maar dat is niet altijd zo.” Sinds drie jaar zet hij zich in voor verandering: hij startte een bedrijf dat op een verantwoordelijke wijze hondensnacks produceert die volgens de ondernemer écht goed zijn voor je viervoeter. De snacks zijn te koop via zijn webshop.

Als je vlees koopt in de supermarkt kun je op de verpakking precies lezen waar het vandaan komt. Maar heb je wel eens op de verpakking van hondenbotjes of andere kauwproducten gekeken? ”Grote kans dat daar helemaal niet op staat waar het vandaan komt”, zo vertelt Gijs Stam (39). ”Producenten hoeven het niet te vermelden. Gek toch?”

Weet jij wat je jouw hond te eten geeft?

Gijs vindt het belangrijk dat mensen weten waar hondenbotten en andere hondensnacks vandaan komen. De Keuringsdienst van Waarde maakte hier in het verleden een interessante aflevering over. Daarin wordt ook duidelijk dat producten zoals botjes worden gemaakt van slachtafval. Het grootste gedeelte van alle hondenbotjes en kauwstaven komt volgens Gijs uit China. ”Daar wordt veelal goedkoop geproduceerd.”

‘Het slachtafval uit China ligt hier in de supermarkt’

”Tuurlijk zijn er ook bedrijven die alles wel netjes doen. Maar als er niks op de verpakking staat dan zijn de omstandigheden waarin het product is gemaakt meestal niet al te best.” Gijs geeft als voorbeeld de runderen die naar China worden verscheept als ze nog maar twaalf maanden oud zijn. ”In China worden ze zes maanden vetgemest in kleine hokjes op enorme biomassa centrales. Het vlees komt niet buiten de grenzen van China, maar het slachtafval wel. Dat wordt gebruikt in hondenbotjes die gewoon bij ons in de supermarkt liggen.”

Maar er zijn meer voorbeelden, weet Gijs. Zo werd er in de Verenigde Staten vorige maand nog een rechtszaak aangespannen tegen een hondensnoepjes fabrikant voor het bewust misleiden van consumenten. En schrijft een gerenommeerde website voor dierenartsen wereldwijd in 2012 al over Jerky Dog Treats uit China die geassocieerd worden met nierfalen bij honden.

Hondenbotjes met suiker en zout

Extreem goedkope hondenbotjes worden vaak niet alleen geproduceerd op een manier die slecht is voor dierenwelzijn, ze zijn meestal ook niet goed voor je eigen viervoeter, meent Gijs. ”Vaak zitten er veel zout, suiker, geur-, kleur- en smaakstoffen in. Minder onschuldig zijn de zware metalen en metaalzouten die worden gebruikt om de grondstoffen – het slachtafval – te reinigen. Om je een voorbeeld te geven van de ernst van de situatie: een hond die langdurig zware metalen binnenkrijgt, kan uiteindelijk kanker krijgen. In Amerika moest een producent zijn kauwproducten uit het schap halen nadat verschillende honden hier ziek van werden.”

Tekst gaat verder onder foto

Foto: indebuurt

”Een deel van de producenten doet het goed, maar een ander deel geeft er niks om wat ze in het product stoppen. Ik werd er boos van en besloot dat ik iets wilde doen met mijn kennis. Ik wist dat ik bij de grote bedrijven geen veranderingen zou kunnen doorvoeren.” Dus schreef Gijs een businessplan, deed hij marktonderzoek en richtte hij drie jaar geleden zijn eigen onderneming Aware Pet Products op.

Van Mexico naar jouw huis

De hondenbotjes, kauwstaven en andere hondensnacks produceert hij in Mexico. ”Het zijn allemaal natuurlijke producten die vrij zijn van kunstmatige geur, kleur en smaakstoffen. Zonder toevoeging van zout, suiker of granen. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt, de grondstoffen worden op een geheel natuurlijke manier gereinigd. Ik doe alles zo eerlijk en open mogelijk.”

Als we het doen, dan doen we het goed

Gijs: ”Als ik het ga doen, dan wil ik het echt goed doen. Dat was mijn motto. Daarom doen we alles zo bewust en groen mogelijk, van de productie tot aan levering. Zo komen de producten bulk binnen en verpakken we ze hier in Nederland. Dat scheelt een hoop qua vervoer.”

‘Ik help honden via het goede doel FKK Animal Rescue’

Daarnaast gebruikt Gijs recyclebaar materiaal en restpartijen karton die anders vernietigd zouden worden als verpakkingsmateriaal. ”En we zetten ons in voor sociale projecten die gericht zijn op het welzijn van dieren. Zo zijn we net een actie gestart met FKK Animal Rescue. Deze organisatie vangt verwaarloosde en mishandelde honden en katten op in Bonaire. Om ze vervolgens aan een gouden mandje te helpen, onder andere in Nederland.”

Een hond is een bewuste keuze

Het hogere doel is bewustzijn creëren, en dat is al aardig gelukt vindt Gijs. ”Het is super wat we nu al bereikt hebben. Het is mooi als mensen een foto sturen van hun hond met ons product of positieve berichten achterlaten.” De drukte van het ondernemen heeft er wel voor gezorgd dat Gijs op het moment geen hond heeft. ”Ik zie het als kiezen voor kinderen: het is een hele bewuste keuze. Gelukkig kan ik me inzetten voor heel veel honden. Dat vind ik op dit moment belangrijker.”

Bestel een proefpakket met € 25,- korting

Benieuwd naar het assortiment van Aware Pet Products? In de webshop vind je onder andere kauwbotten, pure vleessnacks en kauwstaven. Ben je op zoek naar glutenvrije- of vegan snacks voor jouw hond? Dan ben je hier ook aan het juiste adres.

Met de speciale aanbieding bestel je nu een proefpakket op maat. Gijs stelt dat pakket samen op basis van de gegevens van jouw hond (leeftijd, ras, gewicht etc.). Je bestelt het proefpakket groot nu met € 25,- korting.

Tot €25,- korting op proefpakket met hondensnacks

Bij Aware Pet Products hebben we nu een speciaal proefpakket, op maat gemaakt voor jouw hond. Vul  d...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Aware Pet Products. Meer over Aware Pet Products ontdekken?

Aware Pet Products

Geopend09:00 - 17:00

Harderwijkerstraat 19, Deventer

adv.