Ed werkt als begeleider op een woonzorgpark: ‘Ik ga elke dag voldaan naar huis’

Aangeboden door ’s Heeren Loo

Foto: 's Heeren Loo

Ed werkte ooit als technicus, maar toen dat niet meer lukte ging hij op zoek naar een andere baan. Hij kwam in contact met ’s Heeren Loo Boldershof in Druten. “Ik bood aan als vrijwilliger licht technisch onderhoud te doen. Maar al snel merkte ik dat ik dat fysiek niet aankon. Toch wilde ik wel betrokken blijven. En zo kwam ik als extra ondersteuner op een woning terecht.”

Ed nam taken op zich als brood smeren en koffiezetten. Daardoor kregen de begeleiders meer tijd om bewoners te ondersteunen. Eigenlijk zou hij alleen blijven tot hij ander werk gevonden had. Maar het viel de manager op dat het contact met bewoners hem op een natuurlijke manier goed afging, dus hij bood Ed een opleiding en een contract aan. Daarmee kreeg Ed de kans om weer deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Hij begon in eerste instantie met een mbo-opleiding, maar stapte al snel over naar het hbo. Inmiddels werkt hij alweer een paar jaar met veel plezier als begeleider van bewoners met ‘moeilijk verstaanbaar gedrag’. 

Foto: ’s Heeren Loo

Regie houden

Het werk gaat Ed goed af, maar hij vindt het wel uitdagend. “Ik heb echt moeten leren nuchter te blijven in gecompliceerde situaties. Maar door de kennis die ik opdeed in de trainingen van ’s Heeren Loo, besefte ik dat het ‘moeilijk verstaanbare’ gedrag van bewoners niet op jou gericht is”, aldus Ed. “Het kan helpen samen de dag in blokjes te verdelen. Zo maak je het overzichtelijk. Per blokje kijk je welke ondersteuning nodig is. Daarbij is het belangrijk dat jij als begeleider de regie houdt. Want het kan zijn dat een bewoner wel iets wil maar dat niet aankan. Dat kan dan tot een botsing leiden. Vooral als je de bewoner nog niet goed kent gaat dat wel eens mis. Maar als je bereid bent van bewoners te leren, leren zij jou hoe je het best met hen kunt omgaan.” 

Vertrouwen winnen

Sinds een halfjaar is Ed contactpersoon van een bewoner met een sterke eigen wil. De zaken móeten echt op haar manier gebeuren. Ed: ”Soms duurt het jaren voordat je het vertrouwen van een bewoner wint. In het begin had ik geen idee hoe met haar om te gaan. Ze wast vaak haar handen en wil dat op haar eigen kamer doen. Kan dat niet, dan blijft ze gewoon zitten. Ook vindt ze het niet fijn aangeraakt te worden. Maar toen haar ouders een tijdje geleden langskwamen, liep ze uit zichzelf achter mij aan en raakte mij aan. Haar ouders vonden dat heel bijzonder.”

Foto: ’s Heeren Loo

Succesjes

Ed haalt veel voldoening uit zijn werk. “Ik ga elke dag voldaan naar huis. Het gaat hier namelijk niet om het doel, maar om de weg ernaartoe! Zoals rust brengen door samen te koken als de bewoner gespannen is. Of de bewoner tijdens de dagbesteding ervan overtuigen om samen wat pakketjes rond te brengen. En als dat niet lukt, het gewoon de volgende dag weer oppakken. Het enige doel is elke dag zo leuk en zo goed mogelijk maken voor de bewoners. Van de ochtend tot de avond boek je succesjes. Zelfs als je ziet dat je iets beter op een andere manier had kunnen doen. Ook dat is dan je succesje van die dag.”

Goed leven en mooi werk

’s Heeren Loo staat voor goed leven voor cliënten en mooi werk voor professionals.
Spreekt dit verhaal je aan? Onze medewerkers van Zorgbemiddeling vertellen je graag meer over onze ondersteuning. Bel 0800 – 355 55 55 of mail naar [email protected].
Wil jij ook zulk mooi werk doen als Ed? Bel, mail of stuur een WhatAppje naar recruiter Iris de Rijk: 06 – 12 05 16 06, [email protected],  [email protected]. Of kijk op onze vacature website. 

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “Wow! Dit bedrijf in Nijmegen behoort tot de beste werkgevers van 2023”

Wow! Dit bedrijf in Nijmegen behoort tot de beste werkgevers van 2023

Aangeboden door Hoppenbrouwers Techniek

Ga naar “Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden”

Werk! indebuurt zoekt een online redacteur voor verschillende steden

Ga naar “Sterre werkt op de golfbaan in Groesbeek: ‘Geen dag is hetzelfde’”

Sterre werkt op de golfbaan in Groesbeek: ‘Geen dag is hetzelfde’

Aangeboden door Golfbaan Het Rijk van Nijmegen

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99”

AH Planten op stam van € 6,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39”

Alle AH Verse pasta en pastasauzen* van € 4,78 voor € 2,39

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99”

AH Toiletpapier 4-laags 16 rollen van € 17,18 voor € 12,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50”

Alle Kellogg’s van € 6,18 voor € 4,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 5 februari 2023
Ga naar “WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99”

WALKX Lederen comfort schoenen € 19,99

 • ALDI
 • Geldig t/m 5 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb