De ouders van Sander zien dat hun zoon gelukkig is bij ’s Heeren Loo: ‘Hij wilde steeds langer blijven’

Aangeboden door ’s Heeren Loo

Foto: 's Heeren Loo

In eerste instantie waren de ouders van Sander niet zo enthousiast over de plek waar Sander nu woont. Maar Sander zelf wilde niet meer weg bij de Populierenstraat in Boven-Leeuwen. Hetzelfde geldt voor de plek van zijn dagbesteding.

Na zijn schooltijd gingen zijn ouders op zoek naar een goede dagbesteding voor Sander. “Hij houdt van hard werken, van lekker aanpakken, en bij De Tuut is hij helemaal op zijn plek”, vertelt zijn vader Cor. De eerste locatie die ze bezochten was ideaal in de ogen van Cor en zijn vrouw Petra. Maar Sander liet in zijn gedrag merken dat hij daar anders over dacht. Nu is hij helemaal happy bij zijn dagbesteding Doederij Zorggeluk in de Tuut in Appeltern. “Het gaat ook niet om ons”, aldus zijn ouders, “belangrijk is dat Sander er gelukkig is.” 

Lees verder onder de foto >

Foto: ’s Heeren Loo

Syndroom van Down

Bij zijn geboorte was direct duidelijk dat Sander het syndroom van Down had. “Dat was best schrikken. Je weet immers niet wat je te wachten staat”, vertelt vader Cor. “Sander is bij ons gekomen en we hebben het meteen op het geboortekaartje vermeld, zodat iedereen het zou weten”, vervolgt moeder Petra. “We zijn al snel in contact gebracht met de Stichting Downsyndroom. Daar hebben we veel aan gehad. Want het is toch een hele zoektocht naar de juiste ondersteuning.”

Van logeren

Toen Sander klein was vroeg hij constant aandacht. Zijn vader werkte veel thuis en als Sander er ook was, vroeg dat veel van hem. Dat werd op een gegeven moment té veel. Om af en toe rust te hebben, besloten zijn ouders Sander bij ’s Heeren Loo in Druten te laten logeren. In het begin alleen van zaterdag tot zondag. Dat beviel zo goed dat het werd uitgebreid naar vrijdag tot maandag en zelfs af en toe een week in de vakantie. Cor: “Dat logeren was de eerste keer heel raar. Het huis was zo leeg, ik miste echt wat. Maar het gaf mij vooral rust en ruimte.”

… naar wonen

Op een gegeven moment veranderde de logeerplek van Sander van Druten naar Boven-Leeuwen. Sander voelde zich daar zo fijn, dat hij er steeds langer wilde blijven. Op zijn 20e is het logeren naadloos overgegaan in wonen. Petra: “Het fijne aan wonen bij ’s Heeren Loo is dat er altijd begeleiding beschikbaar is. Als iemand ziek is, wordt deze vervangen. Die continuïteit vinden we heel belangrijk. Fijn is ook dat er meerdere disciplines met verschillende expertises zijn. Begeleiders, maar ook gedragswetenschappers en artsen bijvoorbeeld.”

Lees verder onder de foto >

Foto: ’s Heeren Loo

Communiceren met gebaren en plaatjes

Sander heeft weinig lichamelijke problemen. Wel is zijn ontwikkeling blijven steken op het niveau van een kind van 4. Daar komt bij dat Sander slecht kan praten. Cor: “We communiceren veel met gebaren, pictogrammen en foto’s. Samen met begeleiders en logopedisten van ’s Heeren Loo en Doederij Zorggeluk, hebben we voor Sander een heel boek met plaatjes gemaakt waarmee hij kan aangeven wat hij vindt en hoe hij zich voelt.

De samenwerking en communicatie met wonen en dagbesteding verloopt heel goed. Bij bepaalde gebeurtenissen maak ik draaiboeken met foto’s voor hem zodat hij weet wat er gaat gebeuren. Overigens is het niet zo dat Sander helemaal niet praat. Integendeel. Als iemand hem iets vraagt, praat hij honderduit en is hij niet te stoppen. Alleen kan niemand hem verstaan. Maar daar trekt hij zich niks van aan haha.”

Sociaal contact

Sander wordt omringd door de begeleiders en medebewoners op de woning, de mensen op zijn werkplek en zijn familie. Elke week komt Sander een nachtje bij zijn ouders slapen. Meerdere keren per week facetimen ze en Sander doet mee aan de belangrijke gebeurtenissen in de familie zoals vakanties, uitvaarten, etentjes en feestjes. “Dan is hij ook echt aanwezig”, aldus Cor. “Zo hadden we hier laatst een verjaardag waar hij een speech ging houden. Onverstaanbaar, maar hij geniet er volop van.” 

Zijn ouders gaan ook regelmatig bij Sander op de koffie. Petra: “De coronatijd was heel heftig. We vonden het echt vreselijk dat we een tijd niet mochten komen. Dat willen we nooit meer! Nu kunnen we gelukkig weer altijd bij Sander op bezoek. Dat wil zeggen: tot Sander vindt dat het bezoek lang genoeg heeft geduurd. Dan maakt hij duidelijk dat we wel weer kunnen gaan.”

Goed leven en mooi werk 

’s Heeren Loo staat voor goed leven voor cliënten en mooi werk voor professionals. 

Spreekt dit verhaal je aan? Onze medewerkers van Klantcontact vertellen je graag meer over onze ondersteuning. Bel 0800 – 355 55 55 of mail naar [email protected] 

Wil jij ook mooi werk doen voor mensen als Sander? Bel recruiter Iris de Rijk 06 – 12 05 16 06 of mail naar [email protected]. Of kijk op onze vacature website. 

Meer in deze categorie

Werken

Ga naar “(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar”

(Deels) gratis een opleiding volgen? Zo krijg jij dat voor elkaar

Aangeboden door Horeca.nl

Ga naar “Zo leuk is werken bij deze Zuid-Spaanse tapasbar (en ze zoeken collega’s!)”

Zo leuk is werken bij deze Zuid-Spaanse tapasbar (en ze zoeken collega’s!)

Aangeboden door Casa Valencia

Ga naar “Deze vacatures bij de Vierdaagsefeesten staan nog open”

Deze vacatures bij de Vierdaagsefeesten staan nog open

Vierdaagsefeesten

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fatima’s Hand: nieuwe Arnhemse thriller”

Fatima’s Hand: nieuwe Arnhemse thriller

 • Uitgeverij Tanfana
 • Geldig t/m 31 december 2022

Topper

Ga naar “Volkswagen-bus tent € 69,95”

Volkswagen-bus tent € 69,95

 • Geldig t/m 9 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “La Maison Rêve dekbedovertrek € 8,95”

La Maison Rêve dekbedovertrek € 8,95

 • Geldig t/m 9 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Fietskoerier”

Fietskoerier

 • Velocity
 • Parttime
VelocityVelocity

Topper

Ga naar “Salarisadministrateur”

Salarisadministrateur

 • Adecco regio Nijmegen
 • Fulltime/Parttime
Adecco Regio Nijmegen

Agenda

Ga naar “Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Nijmegen”

Nog plaats voor ondernemers bij Broodfondsen in Nijmegen

 • BroodfondsMakers
 • 26 september 2022

Topper

Ga naar “Kunstnacht Nijmegen”

Kunstnacht Nijmegen

 • 17 september 2022
Ga naar “PONTON Festival”

PONTON Festival

 • 13 augustus 2022
Ga naar “Swim to Fight Cancer”

Swim to Fight Cancer

 • 11 september 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt