Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Rob van Sammelwut: ‘Wie hier binnenloopt moet drie keer met z’n ogen knipperen’

Door Kim te Woerd 1 november 2019

Na 25 jaar werken in de zorg vond Rob Geertman het tijd voor iets anders. “Sommige mensen kopen een sportauto of beginnen aan een tweede leg. Ik wilde met kunst een mooie nieuwe invulling aan m’n leven geven.”

Daarom begon hij Sammelwut, een kunstwinkel in de Lange Hezelstraat. In aanraking met kunst kwam hij in Berlijn, waar hij een aantal jaren woonde. “Dat heeft er voor gezorgd dat ik kunst ben gaan verzamelen, van bekende en minder bekende kunstenaars.”

‘Ga je nog wel beginnen?’

“Ik werkte 25 jaar in de zorg, de laatste jaren als projectmanager. De overstap naar de kunstsector was dus best een grote. Ik zag Sammelwut echt als mijn nieuwe ‘project’. Samen met Nathalie, een vriendin uit Amsterdam, ben ik een netwerk gaan opbouwen. Dat heeft twee jaar geduurd. Nathalie vroeg vaak ‘of ik nog wel ging beginnen’. Ik ben wat behoudender, wilde alles zeker weten voordat ik begon.”

Sammelwut (Foto: indebuurt Nijmegen)

Van Amsterdam naar Nijmegen

Rob is van origine een Amsterdammer. Tijdens zijn studententijd woonde hij in Nijmegen. De stad zat dus nog in zijn hart. “Ik wilde Amsterdam uit, mede door het enorme toerisme. Mijn kunstwinkel wilde ik in Arnhem of Nijmegen beginnen. In Arnhem heb je natuurlijk de kunstacademie, maar veel van de studenten daar wonen in Nijmegen. Nijmegen heeft een grote kunstsscène, er worden mooie dingen gemaakt hier. Uiteindelijk viel de keuze dus op Nijmegen.”

Rob heeft verzamelwoede

Maar waar komt de naam ‘Sammelwut’ eigenlijk vandaan? “Ik heb samen met een creatief bureau nagedacht over de naam. We hebben een aantal gesprekken gevoerd over wat mij typeert en kwamen steeds weer terug op het verzamelen. Ik verzamel veel, héél veel. Als je bij mij thuis komt en twee keer in je handen klapt, valt er van alles van de muur, haha. Vandaar dus ook de naam Sammelwut, wat Duits is voor ‘verzamelwoede’. De keuze voor een Duits woord heeft weer te maken met dat ik in Berlijn heb gewoond.”

Hier kijk je je ogen uit

Wie Sammelwut binnenloopt moet even drie keer knipperen met zijn of haar ogen. Dat Rob een verzamelaar is, is namelijk goed te zien: de winkel hangt, staat en ligt megavol met allerlei kunststukken. Van unieke schilderijen tot bijzondere kussens en van sleutelhangers tot wenskaartjes: je kijkt je ogen uit.

Foto: indebuurt Nijmegen
Foto: indebuurt Nijmegen
Foto: indebuurt Nijmegen

Vriendengroep als inspiratiebron

Zijn grootste inspiratiebron is zijn vriendengroep. “Ik ben omgeven met mensen die out of the box denken. Die wat extravaganter zijn. Mensen met een fijn gevoel voor smaak, waar ik mij thuis bij voel. Ik vraag hen vaak om advies. Als zij zeggen dat ik iets niet moet doen, doe ik het niet. Ik luister goed naar mijn vrienden.”

Kunstwerken spotten via Instagram

De stukken uit Rob’s winkel worden voornamelijk opgespoord via Instagram: “Via Instagram zijn wij actief op zoek naar passende kunstenaars voor in de winkel. Mijn maatje Nathalie is daar nog actiever in, die kijkt vaker over de grens. Dat levert heel veel op. We kijken daarbij zowel naar bekende als minder bekende kunstenaars. Daarnaast lopen er ook regelmatig kunstenaars spontaan de winkel binnen.”

De winkel van Rob heeft inmiddels een vaste klantenkring op weten te bouwen. “Daar ben ik heel dankbaar voor. Mijn ultieme droom is dat ik dit nog lang mag blijven doen, en dat ik ga groeien. Dit geeft mij enorm veel voldoening.”

Foto: indebuurt Nijmegen

Meer over Sammelwut ontdekken?

Sammelwut woonwinkels

Vandaag gesloten

Lange Hezelstraat 89, Nijmegen

Bekijk meer:woonwinkels

Lees ook:

Nieuw in de Lange Hezelstraat: het hippe en knusse Lino City Hotel

Ken je het leuke lunchtentje Fingerz in de Lange Hezelstraat? De van origine Spaanse eigenaar Franch...

Ken je deze al: 6 x gezellige restaurants in de Lange Hezelstraat

De Lange Hezelstraat is de oudste winkelstraat van Nederland. Niet gek dus, dat je er veel leuke win...
Lange Hezelstraat Nijmegen

De Lange Hezelstraat heeft goud in handen (lees hier waarom)

De oudste winkelstraat van Nederland, de Lange Hezelstraat, wordt in de schijnwerpers gezet. Dat is ...

adv.