Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Merel van Praktijk Kijk: ‘Het roer omgooien had zóveel effect op mij en mijn gezin’

Aangeboden door Praktijk Kijk! 27 september 2019

Merel van Praktijk Kijk heeft een missie: opvoeders in Nijmegen en omgeving op weg helpen naar een liefdevolle verbinding met zichzelf, met elkaar en met hun kind. “Als iemand ergens moeite mee heeft of niet lekker in z’n vel zit wordt er vaak naar buiten gekeken terwijl de oplossing vaak in onszelf te vinden is.”

Ze werkte jarenlang op verschillende plekken in het onderwijs en in de jeugdhulpverlening, maar begon in 2018 voor haarzelf. Met Praktijk Kijk helpt ze ouders bij het vinden van hun weg bij het opvoeden. “Binnen de coaching gebruik ik systemische opstellingen. Deze geven inzichten in relaties, emoties, trauma’s en verlangens. Ze laten zien wat de onderliggende oorzaak is van problemen of moeilijkheden binnen een gezin.”

Het roer om

In haar persoonlijke leven ontdekte Merel wat voor een invloed haar eigen struggles hadden op haar gezin: “Ik had een drukke baan en nog kleine kinderen, bleef maar doorrennen en zorgde ondertussen niet goed voor mijzelf. Ondertussen ging het met mijn jongste kind helemaal niet zo lekker. Hij was soms ontroostbaar. Vanuit daar realiseerde ik me dat mijn kind mij spiegelde: diep van binnen liet ik mij niet steunen, door mijzelf of door anderen.”

Ze gooide het roer om, ging gezonder eten, begon met yoga en startte met het volgen van opleidingen. “Dat had zóveel effect op mijn leven. Op het opvoeden, op mijn relatie, op hoe ik er zelf in stond.”

Vrijheid van de zelfstandig ondernemer

Vorig jaar nam ze afscheid van haar toenmalige werkplek en begon ze voor zichzelf. “Ik heb nu zoveel vrijheid. Ik werk graag hard, maar ik doe het op m’n eigen tempo. Soms bedenk ik midden in de nacht iets en ga ik dan even werken. Of ik ga in de ochtend sporten of mediteren om zo fris mijn werkdag te beginnen. Ik kan het helemaal zelf invullen.”

Systemisch werken

Merel vindt dat we in deze drukke maatschappij teveel teveel leven vanuit ons hoofd en te weinig contact hebben met ons gevoel en ons lichaam. Daarom is ze zich gaan scholen in meditatie, visualisaties en systemisch werk. “Systemisch werken gaat ervan uit dat iedereen wordt beïnvloed door de systemen waarvan hij of zij deel uitmaakt. Je eigen gezin of familie is zo’n systeem, maar je sociale omgeving of de organisatie waar je werkt ook. Door te kijken hoe je verbonden bent met bijvoorbeeld je ouders en welke plek je binnen het gezin inneemt, kom je tot veel inzichten. ”

Playmobil

“Persoonlijke problemen zijn bijvoorbeeld vaak terug te leiden naar problemen binnen het gezin of de familie. Maar ook andersom, wanneer er problemen zijn binnen een gezin, zoals trauma’s, ziekte, verslaving, agressie of een scheiding, heeft dat effect op de individuen binnen dat gezin.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Voor het in kaart brengen van de onderlinge gezinsverhoudingen, gebruikt Merel onder andere Playmobil-poppetjes. “Ik laat je zien hoe jouw rol binnen het gezin of de relatie met je (groot)ouders van invloed is in je dagelijkse leven. Zo breng ik de onbewuste processen, storende patronen en belemmerende overtuigingen in beeld. Als je hier als ouder mee aan de slag gaat hoef je deze negatieve of belemmerende patronen niet door te geven aan je kind. Kinderen bewegen met hun ouders mee. Hoe mooi is dat!?”

Groei, geluk en ontspanning

Het ultieme doel van Merel is zoveel mogelijk mensen te laten inzien dat onbewuste patronen en overtuigingen heel veel invloed hebben in je dagelijkse leven. “Door het onbewuste zichtbaar te maken, kom je tot groei, geluk en ontspanning. Vanuit verbinding met jezelf, kun je je verbinden met een ander.”

Wil je meer weten over Merel en haar coachingsmogelijkheden? Check dan even haar website.


Meer over Praktijk Kijk! ontdekken?

Praktijk Kijk! coaches

Van 't Santstraat 22, Nijmegen

Bekijk meer:coaches

adv.