Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van dronken idee naar bedrijf: deze Nijmeegse familie brouwt nu eigen bier

Door Jeffrey Hage 15 oktober 2020

Je kent het wel: al lallend met je vrienden in het café bedenk je dat je samen écht eens een eigen biertje zou moeten brouwen. Je proost nog een keer en gaat al lallend verder met je avond. Eenmaal thuisgekomen slaap je je roes uit, heb je een kater en weet je niet meer weet wat je de avond daarvoor hebt besproken. Het gebeurde Nijmeegse zwagers John de Rijk en Michiel Koopman. Alleen gingen zij wél over tot actie!

Het idee ontstond jaren geleden tijdens een avond in café Faber. John: “Michiel en ik kennen elkaar al meer dan tien jaar. Michiel heeft een relatie met mijn zus. Beiden hebben we een voorliefde voor bier. Wij besloten daarom jaren geleden na veel discussiëren (en lallen) dat het tijd was voor actie. Van het één kwam en het ander en zo is drieënhalf jaar geleden Swaegers bier geboren! Waarom Swaegers ? Simpel: we zijn dus zwagers van elkaar.”

Tekst gaat verder onder foto.

Foto: Team Swaegers Bier

Familiebedrijf

Inmiddels runnen John en Michiel met hun vaders Rob en Mart het familiebedrijf. John en Michiel hebben er nog een vaste baan naast. John: “Onze vaders waren toen we startten met Swaegers net met pensioen. Zij regelen nu de logistiek, het onderhoud van de brouwinstallatie en het gehele brouwproces.” De heren brouwen Swaegers IPA, Blond, Tripel en Weizen. In 2021 komt het nieuwe pilsje ‘Proost’ uit. Grappig feitje: het blonde bier van Swaegers is vernoemd naar Michiels zoontje Jack. Met zijn blonde haar en catchy naam de ideale inspiratie voor Swaegers populairste biertje!

Nauwe samenwerking

John, Michiel, Rob en Marten werken nauw samen. Gewoon met elkaar ouwehoeren op een familieverjaardag kunnen de mannen gelukkig nog wel: “We praten natuurlijk wel veel over Swaegers, want dat is wel iets waar we veel mee bezig zijn samen. Maar over ditjes en datjes en bijvoorbeeld mijn neefje Jack praten we ook wel vaak hoor,” lacht John.

Tekst gaat verder onder foto.

 

 

Foto: Team Swaegers Bier

Soms gaat het mis

Het bier brouwen ging in het begin nog weleens mis. “Wat je nodig hebt voor lekker bier is een goed recept en een constant product. Met onze oude brouwinstallatie ging dat niet lukken, dus kochten we een nieuwe. Dat werkte. We leveren nu zelfs aan Nijmeegse horecazaken als Sint Anneke, BRASS, Barrika, ’t Zotte Lemke en Arsenaal 1824. Daarnaast zijn we aan het kijken om te gaan leveren aan cafés in Arnhem en Utrecht, maar eerst willen we onze kwaliteit goed op pijl houden voor we verder kijken!”

Passie voor bier delen met familie

Het mooiste aan bierbrouwen vindt John het tastbare van het product. “Als iemand jouw bier drinkt en zegt dat hij of zij het lekker vindt, krijg je écht een kick. Ik weet nog goed dat Michiel en ik ons eerste biertje open trokken dat écht lekker was. Dan denk je: hier hebben we het allemaal voor gedaan! En als je dat dan ook nog eens kan delen met je familie is dat voor mij echt het mooiste wat er is,” zegt John.


Meer over Swaegers Bier ontdekken?

Swaegers Bier brouwerijen

Gesloten08:00 - 17:00

Sint Annastraat 198, Nijmegen

Bekijk meer:brouwerijen
Bierhuys de Vlegel

Mickel breidt barbershop uit met bierwinkel: ‘Baard en bier is een goede combi’

De Nijmeegse ondernemer Mickel Moors van Nozem's 6511 gaat zijn barbershop uitbreiden. Voorheen deel...
dit kost een biertje Vierdaagse

Proost! Dit biermerk drinken we het liefst in Nijmegen

Natuurlijk zijn we in Nijmegen het meest trots op de biertjes die gebrouwen worden in onze eigen bro...
Freek

7 x de lekkerste speciaalbieren van Café de Opera volgens biersommelier Freek

Ben jij ook zo'n fan van speciaalbier? Grote kans dat jij dan vaak keuzestress ervaart. Want welk bi...

adv.