Streekbakker Jorrit: ‘Ik wil dat mensen anders naar brood gaan kijken’

Door Sophie van den Boogaard 22 maart 2019

Jorrit van Engen (44) is in Nijmegen inmiddels een bekende bakker. Onder de naam Streekbakker Jorrit verzorgt hij het brood van onder andere lunchrooms Down Town en First Things First én van restaurant de Meesterproef. Toch geniet hij nog het meest in zijn gezellige zaak aan de Thijmstraat. “Het persoonlijk contact in de winkel vind ik superbelangrijk,” vertelt hij. 

De geur van vers brood

Al van kinds af aan is het voor de Nijmeegse Jorrit duidelijk dat hij later bakker wil worden. “Vroeger zat hier vlakbij op de Marterstraat bakkerij Wennekes. Mijn opa en oma woonden in de Hazenkamp, en bakker Jos van bakkerij Wennekes kwam daar brood ‘venten’ zoals dat toen werd genoemd, dat is eigenlijk hetzelfde als bezorgen. Ik mocht soms met hem meerijden in de auto, dat vond ik geweldig! De geur van brood werkte voor mij verslavend, ik vond het heerlijk om mee te gaan. Na een paar keer meerijden mocht ik ook eens meehelpen met brood maken. Zaterdagochtend om 6.00 uur stond ik als jongetje in de bakkerij, en toen ben ik eigenlijk geraakt door het vak. ”

 

De akkerbouwer en de molenaar

Na de bakkersopleiding deed Jorrit een paar jaar ervaring op in verschillende zaken. Sinds 7 jaar heeft hij zijn eigen zaak onder de naam Streekbakker Jorrit. “We werken in de bakkerij met zo puur mogelijke ingrediënten. Ik vind het belangrijk om verbinding te hebben met de mensen die zorgen voor de ingrediënten van ons brood. Daarom ken ik de akkerbouwer die ons graan teelt zo’n 20 kilometer hier vandaan, net zoals de molenaar die het graan vermaalt. We werken hier alleen met natuurlijk graan, zonder bestrijdingsmiddelen. Ook vind ik het leuk om met oude ‘vergeten’ graanrassen te werken. Zo zijn onze populaire Doornikse volkoren-hazelnoot koeken bijvoorbeeld gemaakt van Emmertarwe.”

Foto: Indebuurt

Kleine lunchroom

In de winkel van Streekbakker Jorrit kun je vers brood kopen, maar ook vegan taarten en je kunt er plaatsnemen voor een kopje koffie met een krantje. “We hebben een aantal zitplekken in de zaak en in de zomer hebben we buiten ook een picknicktafel,” vertelt Jorrit. “Vooral in het weekend komen mensen hier lekker een broodje eten. We zijn behalve zondag en maandag open van 8.00 tot 14.00, daarna niet meer. Dat doen we omdat we echt de hoogste kwaliteit willen bieden aan iedereen in de winkel, en op deze manier gaat dat supergoed. In het weekend hoor je hier altijd onze eigen Spotifylist, samengesteld door al onze medewerkers, haha!”

Foto: Indebuurt

Graan, zuurdesem, zeezout en olijfolie

De broden van Streekbakker Jorrit zijn allemaal gemaakt met pure ingrediënten. “We gebruiken geen broodverbetermiddel. Onze broden hebben allemaal een basis van graan, zuurdesem, zeezout en olijfolie. Als we variëren in smaak doen we dat bijvoorbeeld door citroen, roomboter of kruiden toe te voegen. Ik vind het leuk om met natuurlijke producten te werken omdat het je prikkelt in ambacht, je wordt er creatief van. We proberen sowieso alles zo plantaardig mogelijk te doen. Veel van onze brodenzijn gemaakt zonder dierlijke producten, dat geldt ook voor onze taarten. We hebben bijvoorbeeld heerlijke veganistische vlaaien en croissants.”

Foto: Indebuurt

‘Je kiest ervoor om gezien te worden’

In de zaak vind je geen toonbank. “We hebben een plek waar je kunt afrekenen, maar we hebben bewust geen toonbank, want creëert afstand. We willen echt in contact staan met mensen. We zijn geen standaard ‘bakker om de hoek’, maar echt een speciaalzaak. Als je hier voor de tweede of derde keer komt zul je ook niet aangesproken worden met ‘Hoi meneer of mevrouw wat kan ik voor u doen,’ maar we proberen je echt te leren kennen. Wie hier komt kiest ervoor om gezien te worden, en voor kwaliteit.”

Foto: Indebuurt

’s Nachts opstaan

Streekbakker Jorrit bakt nog steeds zelf zijn brood, al heeft hij daar niet elke dag meer tijd voor. “We staan veel op markten en ik geef hier ook veel workshops, dus ik sta niet meer elke dag zelf in de bakkerij. Maar ik vind het nog steeds superleuk om zelf te bakken.”
Als hij een dag zelf bakt, begint de werkdag rond 4.00 uur ’s nachts. “Dat vroege opstaan went heel snel! Ik werkte lange tijd bij verschillende bakkerijen, en toen kwam ik eens bij een bakkerij terecht waar mijn werkdag om 8.00 uur begon in plaats van 4.00. Dáár moest ik toen echt weer even aan wennen, haha!”

Foto: Indebuurt

Anders kijken naar brood

Je vindt Streekbakker Jorrit op verschillende markten in Nijmegen, waar hij met zijn mobiele oven ter plekke verse broodjes bakt. Ook kun je workshops en cursussen volgen in de bakkerij. “Ik vind het superleuk als mensen hier enthousiast naar buiten gaan. Laatst was er een workshopdeelnemer die aan het einde van de avond zei: ‘Ik ben echt anders naar brood gaan kijken’. Dat is eigenlijk wat ik wil bereiken: een andere kijk op brood.”


Meer over Streekbakker Jorrit ontdekken?

Streekbakker Jorrit bakkers

Nu gesloten08:00 - 14:00

Thijmstraat 119, Nijmegen

Bekijk meer:bakkers

adv.