Nijmeegs interieurbedrijf Samosa maakt nu spatbrillen: ‘In de zorg zijn ze hard nodig’

Links Marin de Vree (werknemer), midden Tom Sanders, rechts Guus. (Foto: Samosa)

Tom Sanders (31) studeerde samen met Guus Industrieel Product Ontwerp aan de HAN. Nu, bijna tien jaar later, runnen ze samen hun bedrijf Samosa in Nijmegen. “We ontwerpen en maken producten voor interieur. Toen we hoorden dat er een tekort was aan spatbrillen in de zorg zijn we meteen aan de slag gegaan,” vertelt hij.

Het hardst nodig

“Als je nu iets kunt betekenen, moet je dat gewoon doen,” vertelt Tom. Zijn bedrijf Samosa richt zich normaal gesproken vooral op interieur, signing en verlichting. “We werken met geautomatiseerde en computergestuurde processen waardoor we snel kunnen handelen tegen lage tarieven. We werken veel samen met Nijmeegse horecazaken. Door de coronacrisis moet de horeca tijdelijk dicht en zijn onze agenda’s ook wat leger, waardoor we ruimte hebben om aan de slag te gaan voor de mensen die het nu het hardst nodig hebben.”

De werkplaats van Samosa. (Foto: Samosa)

Speeltuinen ontwerpen

Tom en Guus leerden elkaar kennen tijdens hun studie Industrieel Product Ontwerp aan de HAN in Nijmegen. “We liepen stage in Zuid-Afrika. Daar werkten we samen met jongeren in townships, zo noemen ze de achterstandswijken daar. Veel jongeren hadden drugsproblemen of slechte leefomstandigheden. Samen met hen zijn we aan de slag gegaan om speeltuinen te ontwerpen. Die speeltuinen zijn daarna ook daadwerkelijk geplaatst in hun deel van de wijk. We wilden ze helpen om skills te ontwikkelen waarmee je je brood kan verdienen op een gezonde manier,” vertelt Tom.

Guus (links) en Tom in Afrika. (Foto: Samosa)

Restaurant De Nieuwe Winkel

Eenmaal terug in Nederland bleek Guus de smaak te pakken te hebben. “Hij belde mij op en zei dat hij ook in Nederland speeltoestellen wilde gaan produceren. Al snel bleek de keuring op speeltoestellen zeer strikt te zijn. Terecht natuurlijk, maar wij wilden een bedrijf waarin we snel en klantgericht konden schakelen met een op maat gemaakt product. Na nog wat omwegen kwamen we uiteindelijk uit bij interieur in het algemeen. Inmiddels werken er drie werknemers en een stagiair bij Samosa. Onze grootste klussen komen van Nijmeegse horeca. Zo hebben we onder andere delen van het interieur geproduceerd voor bowlingcentrum Ollround, Blommers Bar (nu Geisha) en restaurant De Nieuwe Winkel.”

(Foto: Samosa)

Spatbrillen tegen laag tarief

Door de coronacrisis zijn veel van hun klanten voorlopig gesloten. “Daardoor kwam er ruimte in onze agenda’s. Nadat we verschillende berichten hadden gezien waarin werd gevraagd om extra middelen voor de zorg, besloten we om een steentje bij te dragen. We zijn nu bij Samosa met een CNC lasersnijder spatbrillen aan het maken van plexiglas. Bij I Am Recycled, een organisatie voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, zetten ze elastiek in die brillen. Dat wordt bij uitzondering gedaan door vrijwilligers die hun steentje willen bijdragen. Zo houden we de kosten laag en kunnen we ze ook tegen een laag tarief aanbieden aan de organisaties die het nodig hebben.”

Spatbrillen in de maak. (Foto: Samosa)

Centraal geregeld, lokaal verspreid

Niet alleen bij ziekenhuizen ligt een grote vraag naar beschermende brillen. “Ook bij medewerkers van groepen die begeleid wonen en bij thuiszorgorganisaties is er een groot tekort. Omdat veel mensen een slaatje proberen te slaan uit deze situatie worden er nu brillen voor woekerprijzen aangeboden. Daarom zijn er nu extra strenge checks vanuit de overheid en wordt de inkoop centraal geregeld. Daarna worden ze lokaal verspreid.”

(Foto: Samosa)

We moeten hier samen doorheen

De brillen die in de ziekenhuizen worden gebruikt, moeten voldoen aan strenge regels. “Wij hebben besloten om onze brillen niet te laten keuren. Ze zouden misschien wel voldoen aan alle criteria, maar zo’n proces duurt weken en die tijd is er niet. We maken ze zo goed mogelijk en doordat we geautomatiseerd werken kunnen we snel handelen en veel produceren. We willen niet stilzitten maar juist bijdragen waar we kunnen. We moeten hier samen doorheen.”

Samosa

Waalbandijk 8E, 6541 AJ Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Samosa

Waalbandijk 8E, 6541 AJ Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Nieuw grand café in Spaanse sferen aan de Waalkade (zo ziet het eruit)”

Nieuw grand café in Spaanse sferen aan de Waalkade (zo ziet het eruit)

Braseria Más
Ga naar “Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’”

Geneeskundestudent Coen heeft stichting over mentale gezondheid: ‘Ontstaan uit eigen ervaring’

Stichting Open Boek
Ga naar “De beste biertapper van Nederland komt uit Nijmegen: ‘Als ik tap ben ik in mijn comfort zone’”

De beste biertapper van Nederland komt uit Nijmegen: ‘Als ik tap ben ik in mijn comfort zone’

beste biertapper

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Fleece panty € 9,99”

Fleece panty € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99”

JUMBO TOILETPAPIER van € 17,08 voor € 11,99

 • Jumbo
 • Geldig t/m 7 februari 2023
Ga naar “Dekbedovertrek € 9,99”

Dekbedovertrek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023
Ga naar “Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99”

Skechers sneakers 36 t/m 46 € 39,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 februari 2023

Vacatures

Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime
Ga naar “Opleiding Monteur Zonnepanelen”

Opleiding Monteur Zonnepanelen

 • Tempo-Team
 • Fulltime
Ga naar “Medewerker catering Nijmegen”

Medewerker catering Nijmegen

 • Tempo-Team
 • Parttime

Agenda

Ga naar “Carnaval Nijmegen”

Carnaval Nijmegen

 • Van 18 feb t/m 21 feb