Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nino van Pasta e Fagioli: ‘Wij passen onze Italiaanse gerechten niet aan’

Door Sophie van den Boogaard 21 februari 2020

In de Van Welderenstraat vinden we Italiaans restaurant Pasta e Fagioli. Eigenaar Nino Casella is geboren in Italië en runt deze zaak samen met zijn vrouw Annamarie al 24 jaar. “Veel Italiaanse restaurants in Nederland passen hun gerechten aan. Zo eten wij pasta carbonara eigenlijk standaard ‘verkeerd’. Op de Italiaanse manier moet er namelijk helemaal geen room in,” vertelt hij. 

Producten uit Italië

Liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen hun hart ophalen bij het zien van de menukaart van Pasta e Fagioli. “We hebben drie vaste gerechten op de kaart: de vitello tonnato, de vissoep en de lunette al tartufo, dat is gevulde pasta met truffel en parmezaanse kaas. De rest van onze gerechten passen we aan per seizoen.”

(Foto: Pasta e Fagioli)

Streekproducten

Al onze gerechten vinden hun oorsprong in de traditionele Italiaanse keuken. Veel van onze producten importeren we uit Italië. Al onze kazen, vleeswaren en groenten komen uit Italië. Ook streekproducten waar heel moeilijk aan te komen is proberen we toch te bemachtigen, zoals ricotta gemaakt van schapenkaas, of Controne bonen die je alleen in Zuid-Italië vindt.”

(Foto: Indebuurt Nijmegen)

Van Napels naar Nederland

Nino werd geboren in Pozzuoli, een stad aan de baai van Napels. “Een vriend van mij woonde destijds in Valkenswaard, en ik ging bij hem op bezoek. Ik vond het hier zo leuk dat ik besloot om in Nederland te blijven. Ik ben aan het werk gegaan bij Romagna, een Italiaans restaurant hier in Nijmegen. Ik heb daar twaalf jaar met plezier gewerkt en toen besloten om voor mezelf te beginnen. Inmiddels zit ik al 24 jaar in dit pand met mijn Italiaans restaurant Pasta e Fagioli. Sophia Loren komt uit hetzelfde dorp als ik, daarom hangen er ook foto’s van haar in de zaak.”

(Foto: Pasta e Fagioli)

Pure smaken

Kenmerkend voor de traditionele Italiaanse keuken zijn de pure smaken, vertelt Nino. “We gebruiken weinig ingrediënten, waardoor de smaken heel puur blijven. Door de jaren heen zijn we dat eigenlijk steeds meer gaan doen: we gooien de smaken niet meer op één hoop, maar proberen ze in een gerecht zoveel mogelijk uit elkaar te halen. Ik sta zelf in de keuken en bedenk onze gerechten ook zelf. Dat vind ik zo mooi aan mijn beroep: je bent van A tot Z bij het gerecht betrokken. Ik bedenk het, bereid het voor én zorg voor een mooie opmaak op het bord.”

(Foto: Indebuurt Nijmegen)

Wijn uit elke streek

Bij Pasta e Fagioli vind je veel verschillende soorten wijnen. “We hebben uit elke Italiaanse provincie minstens één wijn. Sommige wijnen zullen wel bekend klinken, zoals de Barolo en de Amarone. Maar we hebben ook veel minder bekende soorten wijn. We geven graag advies over welke wijn het beste past bij een gerecht. Na het eten kun je naar Italiaans gebruik een drankje kiezen van ons distillaat: een tafel met allerlei soorten flessen grappa.”

(Foto: Indebuurt Nijmegen)

Uit eten in Italië

Nino en zijn vrouw komen nog zeker drie keer per jaar in Italië. “Omdat we altijd zelf in de zaak staan hebben we weinig tijd om uit eten te gaan, behalve als we op vakantie zijn in Italië. Daar doen we dan meteen inspiratie op voor Pasta e Fagioli. In december gaan we naar Bergamo in Noord-Italie, rond carnaval gaan we altijd naar Napels waar ik vandaan kom en in de zomervakantie kiezen we steeds een andere plek in Italië om te bezoeken.”

(Foto: Indebuurt Nijmegen)

Pasta Carbonara zonder room

Tijdens het praten over de Italiaanse keuken komt er nog een opvallend feitje boven tafel. “Veel Italiaanse restaurants in Nederland passen hun gerechten aan. Wist je bijvoorbeeld dat er in een pasta carbonara helemaal geen room hoort te zitten? Ook wordt in Nederland vaak spek gebruikt voor de pasta carbonara, maar van oudsher is dat varkenswang. Wij proberen bij Pasta e Fagioli de authentieke Italiaanse keuken neer te zetten zoals ze dat in Italië nog steeds doen. En dat doen we nog steeds elke dag met veel plezier!”


Meer over Pasta e Fagioli ontdekken?

Pasta e Fagioli italiaanse restaurants

Geopend18:00 - 00:00

van Welderenstraat 105, Nijmegen

Bekijk meer:italiaanse restaurants

adv.