Gaaf: Nijmegenaar Hans-Peter van Velthoven is bandfotograaf van Muse

Fotograaf Hans-Peter van Velthoven aan het werk.

Hans-Peter van Velthoven is een hele bekende in de fotowereld. Hij fotografeert bands als Muse en Stereophonics en nu opent hij een galerie in de Molenpoortpassage. “Een foto moet net zoveel zeggen als ik er wel ben, als wanneer ik er niet ben. Het beeld moet zelf spreken.”

Soulphine Gallery

Hans-Peter fotografeerde niet alleen Lucas Hamming, Handsome Poets, Ilse de Lange, Bløf en Rob de Nijs, maar ook bands als Stereophonics, James Bay en Muse. Hij reist de wereld over om foto’s te maken van bijvoorbeeld de World Solar Challenge en de Dakar-Rally. In september opent hij samen met zijn vrouw een galerie met zijn werk in de Molenpoortpassage in Nijmegen. De galerie krijgt de naam Soulphine Gallery.

Het roer omgooien

Hans-Peter vertelt dat het besluit om van fotografie zijn werk te maken ontstond toen hij ernstig ziek werd. “Door alle tijd die ik had om na te denken begon ik me af te vragen wat mij nou echt gelukkig maakte. Toen merkte ik eigenlijk dat ik fotograaf wilde zijn.”
Dat was geen heel makkelijke keuze, vertelt hij. “Zo’n grote beslissing maken is best spannend, je bent toch bang voor het onbekende. Mijn vader was hobby-fotograaf en broer is vormgever, dus ik was wel bekend met het beroep. Maar om het echt te gaan doen was heel spannend. Drie jaar na mijn beslissing won ik de derde prijs bij de Zilveren Camera met een foto van de band Rammstein, twee jaar later won ik de tweede prijs met weer een foto(serie) van de band Rammstein. Toen wist ik dat ik op de goede weg was.”

Foto’s van de band Rammstein waarmee Hans-Peter van Velthoven de tweede prijs voor de Zilveren Camera won in 2006.

Verstilling op papier

Zijn eerste klant was energiemaatschappij Nuon, daarvoor werkt hij nog steeds. “Met 99 procent van mijn opdrachtgevers heb ik lange relaties. Zakelijke fotografie is mijn constante bron van inkomsten. Dit geeft mij de mogelijkheid om te investeren in creatieve, artistieke fotografie. De grootste motivatie om fotograaf te worden was voor mij om ideeën vast te leggen en over te brengen aan anderen. Tegenwoordig worden er bijna geen foto’s meer geprint, iedereen maakt honderden foto’s met zijn iPhone en je ziet ze bijna nooit terug. Als je een foto op papier afdrukt, krijg je verstilling. Een verstilling die je even laat stilstaan bij het wonder van fotografie. Deze fotografie vind je in mijn galerie.”

Jong talent

Bij Soulphine Gallery vind je straks verschillende soorten werk van Hans-Peter. Van straatfotografie tot Australische landschappen en portretten. Ook komt werk te hangen van andere kunstenaars. “Ik wil graag met jong talent gaan werken en unieke, kleine collecties laten zien. Ik vind dat kunst benaderbaar moet blijven, daarom lijsten we de werken niet in maar hangen we de werken los in de galerie.”

Fotograaf van Muse

Voordat Hans-Peter begon met het opstarten van zijn galerie was hij vooral druk met de film die hij maakte met Muse. “In 2006 werd ik een geïnterviewd omdat ik een boek had uitgegeven vol portret en live foto’s van bekende Nederlanders en artiesten. Toevallig was Muse op dat moment in Nederland voor een concert. De tourmanager van de band, die mij via Stereophonics kende, zag mij op lokale televisie vertellen over het boek en belde mij of ik langs wilde komen, omdat de bandleden zo enthousiast waren over mijn werk. Dus daar stond ik dan, nog diezelfde avond. Na drie nummers moet je normaal gesproken de foto-pit verlaten, maar ik mocht blijven staan. Er werd mij zelfs ingefluisterd waar ik moest gaan staan voor het beste shot. Sindsdien ben ik hun vaste bandfotograaf.”

Een foto die Hans-Peter van Velthoven maakte van de band MUSE in Nijmegen in 2010.

Op reis voor werk

Ook al is Hans-Peter veel op reis voor zijn werk, echt lang is hij zelden van huis. “Met Muse en Stereophonics tour ik inmiddels 12 en 15 jaar. Tijdens een tour ben nooit heel lang van huis, maar reis een dag of drie, vier met ze mee. Vervolgens sluit ik maanden later weer voor een paar dagen aan in diezelfde tour. Mijn kinderen zijn ook wel eens mee geweest. Die willen ook allebei de creatieve hoek in. Een betere leerschool kan ik mij niet voorstellen.”

Voor de Dakar-rally en de World Solar Challenge is hij doorgaans wel wat langer van huis. “Dat lijkt heel stoer en gaaf om te doen en dat is het ook, maar vergeet niet dat je ook elke dag om 5 uur op staat om mooie foto’s te schieten en pas om 1 uur ’s nachts weer in je bed ligt omdat alles naar de pers moet. Het is ook gewoon hard werken.”

Goede foto’s moeten eerlijk zijn

Volgens Hans-Peter moeten goede foto’s eerlijk zijn. “Als je op tour bent met een band als Muse ben je natuurlijk al snel one of the guys, maar je moet ook een verhaal vertellen. Een goede foto moet eerlijk én artistiek verantwoord zijn. Iedere foto die je maakt moet de potentie hebben om ingelijst te worden. Een foto moet volgens Hans-Peter net zoveel zeggen met als zonder aanwezigheid van de fotograaf. “Tegenwoordig is het zo dat mensen je vanzelf gaan zien als fotograaf als je maar hard genoeg schreeuwt op Instagram. Dat is deels de cultuur waarin we nu leven. Een foto kan een foto zijn maar als je hem niet kan beleven, is het niks.”

Een beeld uit de expo ‘Aussie Landscapes’, binnenkort te zien in de galerie van Hans-Peter van Velthoven.

Wubbo Ockels

Als Hans-Peter iets moet kiezen uit zijn carrière als fotograaf dat hem het meest is bijgebleven is het de samenwerking met Wubbo Ockels, de eerste Nederlander die een reis maakte in de ruimte. “Dat was zo’n visionair, die rijkdom die ik daaraan heb overgehouden is niet in geld uit te drukken. Tot een paar dagen voor zijn dood heb ik met hem mogen werken. Een ander, meer filosofisch hoogtepunt uit mijn carrière is dat ik heb geleerd om mijn talent te leven. Door de camera in handen te nemen betreed ik de wereld met een meer open blik. Ik hoef niet meer tegen de stroom in te zwemmen.”

indebuurt maakt kans om website van het jaar te worden

Stem op ons!

Stem op ons! indebuurt is genomineerd voor Website van het Jaar

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Hiep hiep hoera! Horecabedrijf Holt C&C bestaat twee jaar: ‘Mensen verklaarden ons voor gek’”

Hiep hiep hoera! Horecabedrijf Holt C&C bestaat twee jaar: ‘Mensen verklaarden ons voor gek’

Aangeboden door Holt C&C

Holt Nijmegen is een all day bar en restaurant
Ga naar “Café Frowijn staat nog steeds te koop: ‘De tijd dringt’”

Café Frowijn staat nog steeds te koop: ‘De tijd dringt’

Café Frowijn
Ga naar “Zo openden Mandy en Wesley een snoepgoedwalhalla in regio Nijmegen”

Zo openden Mandy en Wesley een snoepgoedwalhalla in regio Nijmegen

Aangeboden door Qredits

wesley qredits

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Korting op een 4-gangen menu”

Korting op een 4-gangen menu

 • Vief
 • Geldig t/m 30 september 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “AH Bloemkool € 0,99”

AH Bloemkool € 0,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Teddy rugtas of shopper € 8,99”

Teddy rugtas of shopper € 8,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022
Ga naar “Overslagvestje € 14,99”

Overslagvestje € 14,99

 • Geldig t/m 2 oktober 2022

Vacatures

Ga naar “Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie”

Verkoopmedewerker Banketbakkerij-Chocolaterie

 • Banketbakkerij-chocolaterie Looijenga
 • Parttime

Topper

Ga naar “Horecamedewerker Dela”

Horecamedewerker Dela

 • Adecco regio Nijmegen
 • Fulltime/Parttime
Adecco Regio Nijmegen

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec
Ga naar “Oktoberfest in Nijmegen”

Oktoberfest in Nijmegen

 • 1 oktober 2022
Oktoberfest NijmegenOktoberfest Nijmegen
Ga naar “Staddijkloop”

Staddijkloop

 • 2 oktober 2022
Ga naar “Halloween in Nijmegen”

Halloween in Nijmegen

 • Poppodium Doornroosje
 • 29 oktober 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt