Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuw in Nijmegen: dit is creatieve broedplaats en café Hubert

Door Kim te Woerd 13 september 2019

Kunst & cultuur voor een groter publiek toegankelijk maken: dat is het ultieme doel van de Nijmeegse broers Gijs en Jop. Samen met drie anderen richtten zij Hubert Nijmegen op, een creatieve broedplaats voor kunstenaars, ontwerpers, wetenschappers en publiek. Op zaterdag 14 september gaat Hubert officieel open, maar wij mochten alvast langskomen.

Hubert bevindt zich vlakbij het Goffertpark, op een onlangs vrijgegeven industrieterrein. Geen a-locatie, maar Gijs en Jop hopen toch dat mensen uit heel Nijmegen de moeite gaan nemen om Hubert te bezoeken. “Het gaat zeker een uitdaging worden om mensen naar deze kant van de stad te krijgen. We hopen dat we dat doen door iets anders aan te bieden dan anderen. Iets unieks, waar mensen vanuit nieuwsgierigheid en met een open blik naartoe komen.”

Creatieve broedplaats Hubert Nijmegen

Bij aankomst zie je een gezellige buitenplaats met houten stoelen, een vuurplek en kraampjes. Verder is er een overdekt café en een mega expositiehal. Het oogt er industrieel en er hangt een ongedwongen, vrije sfeer. Hubert wordt een culturele broedplaats genoemd, maar Gijs en Jop laten zich niet graag in een hokje duwen: “Het gevaar van de naam ‘culturele broedplaats’ is dat we onszelf dan een richting opsturen. We willen nu nog echt een vrije ruimte zijn, een ruimte waar mensen kunnen experimenteren.”

(foto: Hubert)
(foto: Hubert)

Brug slaan tussen verschillende werelden

Dat klinkt misschien wat vaag, maar het doel van Gijs en Jop is helder: “Het probleem met de culturele wereld is dat deze vaak beperkt blijft tot een kleine groep mensen. Dat is zo jammer! Wij willen met Hubert een opstapje bieden en kunst en cultuur toegankelijk maken voor de gehele maatschappij.”

Dit doen ze door kunstenaars, ontwerpers en wetenschappers te faciliteren. Zo zijn er verschillende ateliers waar onder andere het Nijmeegse duurzame kledingmerk Schrav zich huisvest. Ook is Hubert momenteel een muziekstudio aan het bouwen waar beginnende bandjes hun muziek kunnen opnemen. Maar, Hubert is bovenal een ontmoetingsplek. In het Hubert Café kun je op een laagdrempelige manier kennismaken met kunst & cultuur en kun je buurt- en stadsgenoten ontmoeten, natuurlijk onder het genot van een lekker drankje.

Hubert Café (foto: indebuurt)
(foto: Hubert)
Expositieruimte (Foto: indebuurt Nijmegen)
Hubert Café (foto: indebuurt)

Hubert Nijmegen: samenwerken met elkaar én met anderen

Gijs en Jop werken met Hubert voor het eerst samen. Hoe dat gaat? “Het is best bijzonder om als broers samen te werken. Soms maken we ruzie. Maar we begrijpen elkaar ook heel goed. We hebben aan één woord genoeg, en weten gewoon wat we aan elkaar hebben. Ik zou dit met niemand anders willen doen.”

Het is duidelijk dat Gijs en Jop het niet alleen leuk vinden om met elkaar samen te werken, maar ook met andere ondernemers, kunstenaars en creatievelingen. Zo werken ze samen met De Nijmeegse Kunstnacht, Subcultuur, Couture en Fabrics & More. “Voor de Nijmeegse Kunstnacht organiseren we bijvoorbeeld samen met de Smeltkroes ‘het museum voor één nacht’. Hier zetten we kunstenaars die normaal gesproken hun kunst voor zichzelf houden voor één nacht in de spotlights. Hiermee hopen we ook hen een stapje verder te helpen.”

Hal met ateliers (foto: indebuurt)
(Foto: indebuurt Nijmegen)

Herman Broodbus

Mocht je denken dat je Hubert nog niet kent, heb je dat misschien toch mis. Grote kans namelijk dat je hun pareltje, de Herman Broodbus, tijdens de Vierdaagsefeesten op de Waal hebt zien staan. In deze karaokebus ging het elke avond flink los 😉 De Herman Broodbus was een mega kunstwerk dat op het punt stond te vergaan. Na 20 jaar verpieteren besloten de mannen van Hubert de bus weer nieuw leven in te blazen. Dankzij een crowdfunding-actie konden ze de bus weer opknappen en wordt ie nu weer ingezet op festivals en evenementen.

Opening

Op zaterdag 14 september vindt de officiële opening plaats van Hubert. Tijdens deze dag worden kunstwerken gemaakt en muren beschilderd, is er de hele dag live-muziek en kun je genieten van lekkere hapjes en drankjes. Leuk om eens langs te gaan! Mocht je de 14e niet kunnen, hou dan ook zeker de website van Hubert Nijmegen in de gaten, want er staan genoeg leuke activiteiten op het programma.


Meer over Stichting Hubert ontdekken?

Stichting Hubert cafés

Gesloten16:00 - 22:00

Sint Hubertusstraat 10, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Toen in Nijmegen: het Burgerweeshuis aan de Begijnenstraat

We nemen je even een flinke sprong mee terug in de tijd. Naar 1560, toen het Nijmeegse Burgerweeshui...

Check deze mega creatieve uitspattingen op de ruiten van Nijmeegse zaken

Is het jou ook al opgevallen dat er op vele ruiten van Nijmeegse zaken mooie en vrolijke kunstwerken...

11 x Nijmegen door de ogen van fotografen Kenan en Christina

Nijmegen is een fotogenieke stad, maar sommige fotografen weten onze stad wel héél mooi op de gevoel...

adv.