Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nicky van de Blonde Pater: ‘Als ik dit broodje van de kaart haal, krijg ik ruzie met heel Nijmegen’

Door Kim te Woerd 13 december 2019

Al 32 jaar zit Café de Blonde Pater in het centrum van onze stad. Eigenaresse Nicky Maas (56) was er vanaf het begin bij. Wij gingen bij haar op bezoek en vroegen naar het grote geheim van deze bekende koffie-, lunch- én borrelspot op de hoek van de Houtstraat. “Ik heb lang gedacht dat ik het onderwijs in zou gaan, maar ik ben als een blok voor de horeca gevallen.”

Met zo’n leuke zaak als de Blonde Pater, snappen wij ook wel dat je blijft plakken. “We zijn door de jaren heen de Blonde Pater blijven ontwikkelen, het concept blijven uitdiepen. En dat doen we nog steeds. Dat maakt dat het zo leuk blijft.”

Pincho’s

“Eerst was de Blonde Pater echt een koffie- en lunchzaak, maar nu zijn we óók een leuke borrelspot,” vertelt Nicky. “We verkopen nu bijvoorbeeld ook pincho’s – kleine Spaanse tapas om te delen – waar je je buik gemakkelijk mee vol eet. Ik zou het leuk vinden als mensen hier komen borrelen en denken ‘ach, laten we nog wat pincho’s en een fles wijn bestellen, dan hoeven we thuis niet meer te koken’.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Beeld: indebuurt Nijmegen

Donkerbruin café

Nicky kwam naar Nijmegen om te studeren. Al snel belandde ze in de horeca. “Als bijbaan ging ik aan de slag bij De Vereeniging. Daar leerde ik mijn man kennen. Na een aantal jaar kocht hij dit pand. Het was een donkerbruin café dat we volledig hebben verbouwd. Dat kostte wel even wat tijd, ook voordat de mensen begrepen wat we precies deden. Ze moesten er nog wennen dat er ineens een dagzaak in het pand zat.”

Het geheim van de Blonde Pater

Het plan en de opzet van de Blonde Pater is altijd hetzelfde gebleven. “We wilden een laagdrempelige horecagelegenheid creëren. Eentje waar iedereen komt, kinderen, ouderen, arme en rijke mensen. Het belangrijkste vonden we het neerzetten van een goed prijs-kwaliteit verhouding. Dat vind ik nog steeds het allerbelangrijkste in de horeca. Ik denk dat dat ook het geheim van de Blonde Pater is: onze sterke prijs-kwaliteit verhouding.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

(Foto: indebuurt Nijmegen)
Beeld: indebuurt Nijmegen
Beeld: indebuurt Nijmegen

Menukaart

Nicky staat zelf – tot haar spijt – niet meer dagelijks in de zaak. Zij houdt zich bezig met de grote lijnen en met nieuwe ideeën voor de Blonde Pater. “Ik probeer te regelen dat iedereen z’n werk kan doen, dat alle spullen er zijn. Soms spring ik bij, dat vind ik wel heel leuk. Ik houd me ook bezig met specifiekere dingen, zoals de menukaart.”

De menukaart bij de Blonde Pater wisselt overigens niet al te vaak. “Ik ben zelf vaak al vrij snel uitgekeken op de broodjes op onze menukaart. Onze gasten helaas niet. Veel mensen komen hier regelmatig en bestellen dan altijd hetzelfde broodje. Ik probeer ze dan nog wel over te halen iets nieuws te proberen, maar dat lukt vaak niet.”

Broodje TokTok

Een compleet nieuwe menukaart zit er bij de Blonde Pater dus niet in. “Onlangs hebben we – voor ons doen – flink de bezem door de kaart gehaald. Er zijn mensen die dat heel erg vinden, maar gelukkig kregen we ook veel positieve reacties. Er is trouwens één broodje – de TokTok – die hier al bijna 30 jaar op de kaart staat. Die wil ik zo graag van de kaart halen, maar dat kan écht niet. Als ik dat doe, staat half Nijmegen hier straks boos op de stoep.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Prijzen

Maar, de Blonde Pater staat natuurlijk niet alleen bekend om het broodje TokTok. Ook de koffie is beroemd. “Nu kennen veel mensen ons in Nijmegen, maar dat was in het begin zeker niet zo. We hebben dat helemaal op moeten bouwen. Wat betreft naamsbekendheid kregen we pas echt een boost toen we een aantal prijzen wonnen. Eén van de bekendste was de prijs voor beste koffiezaak van Nederland in 2015. Dat was nog in de tijd dat niemand het woord ‘barista’ kende. Wij stonden wel aan het begin van die ontwikkeling.”

Verbouwingen

Wie de Blonde Pater door de jaren heen een beetje gevolgd heeft, is het vast opgevallen dat de zaak váák verbouwd is. “In de 32 jaar dat we bestaan hebben we zóveel verbouwd, dat kun je je bijna niet voorstellen. Toen we dit kochten was het pand piepklein. Er stonden vijf tafels en een bar in. Het eerste wat we bijgebouwd hebben is de serre. Later hebben we een pand ernaast en een stuk grond aan de achterkant – dat is nu de keuken – gekocht. Een aantal jaren geleden heb ik ook nog het pand op de hoek erbij gekocht.”

Tekst loopt door na de afbeelding.

Nicky, eigenaresse van de Blonde Pater (Beeld: indebuurt Nijmegen)

Proberen: Ikan Pepesan

Ben je van plan om binnenkort weer eens langs te gaan bij de Blonde Pater? Dan heeft Nicky nog een leuke tip voor je: “Probeer eens één van onze nieuwe broodjes, bijvoorbeeld de Ikan Pepesan: een zonnebloem broodje belegd met spinazie, augurk, makreelsalade, pittige tomatentapenade, ui, courgette en tuinkers. Een keer wat anders dan de TokTok!”


Meer over Blonde Pater ontdekken?

Blonde Pater cafés

Geopend09:30 - 20:30

Houtstraat 62, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

Lees meer:

Laatste kans: zo win je een High Tea voor 4 bij Juliette in Hotel BLUE

Voor wie 'm even gemist heeft: indebuurt Nijmegen heeft nu een wel héle leuke winactie. Trommel alle...

Terug in de tijd met je kids: deze tentoonstelling over de middeleeuwen wil je meemaken

De middeleeuwen klinken soms wat suf. Het Valkhof Museum bewijst met haar nieuwe tentoonstelling dat...

Binnenkijken bij B&B Villa Kriekenbeek: ‘Het pand was veel te groot voor ons tweeën’

Net buiten de stad, de Snelbinder over, vind je Bed & Breakfast Villa Kriekenbeek. Zonder al te ver ...

adv.