Mariam en Piet van Pacho: ‘We misten een café waar je kunt borrelen én eten’

Door Sophie van den Boogaard 3 januari 2019

Mariam Malwand (28) en Piet Noordam (26) hebben sinds kort hun tweede horecaonderneming geopend in de Lange Hezelstraat. Resaurant Pacho zit in het pand waar voorheen café Poort van Hees zat en je eet er lekkere Latijns-Amerikaanse gerechtjes. “We kunnen gelukkig heel goed samenwerken: we zijn echt yin en yang,” vertellen ze.

Poort van Hees

Pacho ligt op een supercentrale locatie: aan het einde van de Lange Hezelstraat naast het Kronenburgerpark. “We hebben al een Italiaans restaurant in Plasmolen, Grano. Toen we besloten om ook in Nijmegen een onderneming te starten wisten we dat we graag een pand met historie wilden. We moesten wel heel veel verbouwen: we hebben er een hele muur uitgesloopt en ervoor gezorgd dat de prachtige glas in lood ramen ook van buiten zichtbaar zijn. Achterin de zaak woonde vroeger de eigenaresse van café De Poort van Hees, daar zit nu onze keuken. We hebben uiteindelijk wel anderhalf jaar lang verbouwd! Maar we zijn nu erg tevreden met het resultaat,” vertelt Mariam.

Horeca heeft een slecht imago

Mariam en Piet leerden elkaar kennen op de Hotelschool in Den Haag. “Ik wilde altijd al wel een eigen zaak,” vertelt Mariam. “Ik merkte namelijk tijdens mijn werk in de horeca dat er door het management weinig werd gedaan met ervaringen of suggesties vanuit de bediening. Ik wilde het zelf anders aanpakken en écht iets goed neerzetten.”
Piet vult aan: “De horeca heeft een slecht imago qua arbeidsvoorwaarden. Bij sommige zaken moet je bijvoorbeeld stand-by staan zonder dat je betaald wordt, of krijg je als personeel alleen friet te eten. Wij willen echt goed zijn voor ons personeel, zodat we samen een team vormen. Dan sta je het sterkst, denk ik.”

Casual een hapje eten

Hun keuze voor een Latijns-Amerikaanse foodbar was snel gemaakt. “We hebben eigenlijk gekeken naar wat er nog níet was in Nijmegen. We merkten zelf dat als we laat klaar waren met werken, het moeilijk was om nog ergens casual een hapje te eten. Daarom besloten we om open te gaan van 11.00 tot in elk geval 00.00 uur en in het weekend tot later. Je kunt de hele dag en avond bij ons lunchen, dineren of borrelen. Bij Pacho kun je rustig een cocktail drinken aan de bar, maar je kunt ook lekker uitgebreid dineren of snacks bestellen bij je borrel,” aldus Piet.

Yin en Yang

Piet en Mariam hebben ook een relatie. “Ik denk niet dat elk stel dit zou kunnen, maar wij vullen elkaar juist supergoed aan,” vertelt Mariam. “Ik ben heel emotioneel, en Piet heel rationeel. We zijn echt een soort Yin en Yang wat dat betreft. In de horeca maak je vaak lange dagen en werk je onregelmatig. Het is dus juist fijn om samen te werken vind ik, want dan zie je elkaar in elk geval nog! Maandag is onze heilige dag, dan zetten we onze telefoon uit en gaan we samen wat leuks doen. Zonder Piet zou ik dit echt nooit kunnen, haha!” lacht ze.

Graffiti op de muur

De inrichting is met zorg gekozen. “We wilden een wat luxere inrichting, maar wel gezellig. We hebben bijvoorbeeld een eilandbar, maar dan met allemaal leuke hoekjes eraan. Wij Nederlanders vinden het namelijk niet leuk om schouder aan schouder aan de bar te zitten, en zo kun je makkelijk je eigen plekje aan de bar zoeken. De houten bladen van de tafels zijn gemaakt door de Stadsboom uit Nijmegen. De graffiti op de muur bij binnenkomst is gemaakt door een tattoo-artist van de Dutch Harbour Tattoo shop hier in de straat. Je ziet ons mopshondje mooi afgebeeld op de grote schildering. Die heet trouwens ook Pacho!”

Narcos

Bij Pacho kun je kiezen voor kleine gerechtjes om te delen zoals enchilada’s en tortilla’s, maar ook voor een kip van ’t spit. “We vinden het belangrijk dat het betaalbaar is. Je hoeft hier echt niet diep in de buidel te tasten om lekker te eten of te borrelen,” vertelt Miriam.
De naam Pacho komt van een personage uit de serie Narcos. “Het is een hele fout man, maar supermooi gekleed en ook warm en trots. Wij vonden het wel een stijlvolle verschijning.”

Voldoening en energie

Over vijf jaar hopen Miriam en Piet dat Pacho dé hotspot van Nijmegen is. “We hopen dat mensen hier ook een drankje komen doen voordat ze op stap gaan. Je kunt bij ons niet reserveren, we willen echt een café zijn waar je gewoon naar binnenloopt. De voldoening en de energie die wij halen uit onze eigen zaak hopen we over vijf jaar ook nog steeds te voelen!”

Pacho mexicaanse restaurants

Nu gesloten10:00 - 02:00

Lange Hezelstraat 107, Nijmegen

Bekijk meer:mexicaanse restaurants

adv.