Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Leonie van de Kinderzaak: ‘Bij kinderyoga zitten we niet zoemend op een matje’

Door Babs Bingen 6 september 2019

Bewegen, spelen en ontspannen: dat is het motto dat Leonie Krouwel-Evers hanteert bij haar eigen onderneming de Kinderzaak. Ze geeft in haar eigen vrolijke praktijk aan huis Wobbelyoga, baby- en kindermassages en op externe locaties in Nijmegen danslessen voor kinderen tussen de 1,5 en 8 jaar.

Zo’n tien jaar geleden startte Leonie haar eigen bedrijf naast haar reguliere baan als dramatherapeut. Ze had in Amsterdam en Utrecht het peuteryoga opgepikt en wilde dat graag naar Nijmegen brengen. Een mooie manier om bezig te zijn met beweging en ontspanning op een speelse manier. Leonie: “Toen merkte ik echter dat Nijmegen daar nog niet klaar voor was, steden als Amsterdam en Utrecht zijn daar vooruitstrevender in. Hier heerste toen nog meer het idee dat kinderen bij yoga zoemend op een matje gaan zitten.”

De danslessen zijn het meest populair

“Dat is het natuurlijk niet, maar ouders hadden even de tijd nodig om te zien dat het werkt. Ik ging er toen ook babymassages aan huis bijgeven. Het grootste succes waren echter de dreumes- en peuterdanslessen. Dat liep vrij snel goed, waardoor ik mijn reguliere baan kon opzeggen en me volledig kon inzetten voor de Kinderzaak.”

Geen Kabouter Plop liedjes

De danslessen voor de kleintjes geeft Leonie nog steeds. Leonie: “We doen in die drie kwartier geen Kabouter Plop liedjes of hoofd-schouder-knie-en-teen. Meestal lees ik een prentenboek voor en zet ik filmmuziek op om het verhaal tot leven te laten komen. De kindjes gaan het dan voor zich zien en op basis daarvan bewegen. Zo doen we bijvoorbeeld de bewegingen van een vlinder of een krokodil die in het boek voorkomen.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

‘Ontspanning is voor kinderen heel belangrijk’

Door het succes van de danslessen kwam het accent van de Kinderzaak met name te liggen op beweging. Toch was Leonie nog steeds op zoek naar een manier om meer met ontspanning te doen. “Kinderen moeten tegenwoordig zo veel. Ouders zijn veeleisend. Ze moeten naar verschillende clubjes en worden blootgesteld aan veel prikkels door bijvoorbeeld iPads en mobiele telefoons. Ontspanning is ook heel belangrijk.”

Wobbelyoga

Inmiddels lopen de lessen kinderyoga wél goed. Een tijdje leden stuitte Leonie op de Wobbel: een balansbord waar je oneindig veel leuke oefeningen mee kunt doen. Een mooie toevoeging voor haar yogalessen om ze nog speelser te maken, merkte Leonie. “Je kunt zo veel leuke yoga-oefeningen doen met de Wobbel die voor kinderen ook heel beelden zijn. Zoals bijvoorbeeld een vlinder of een krijger. aan het einde van de les mogen de kinderen in een schapenvachtje relaxen zonder te praten. Daarna draaien we de Wobbel om om hem met met vilten figuurtjes te versieren. Dat werkt altijd heel goed. Ze zijn dan heel rustig voor zichzelf te werken.”

(Foto: Moniquepetersfotografie)

‘Bij ‘massages’ wordt vaak gedacht aan bloot’

Ook aan het idee van massages moesten ouders eerst even wennen. Leonie geeft zowel baby- als kindermassages aan kinderen die bijvoorbeeld niet zo lekker in hun vel zetten. Daarnaast leert ze ook aan ouders hoe ze het beste op een speelse manier hun kind kunnen masseren. Leonie: “Bij het woord ‘massage’ denken ouders soms aan bloot en iets seksueels. Dat vinden ze dan raar. Dat doen we hier natuurlijk niet. De kinderen hebben de kleertjes gewoon aan en alleen de voeten worden ingesmeerd met een olie’tje. Inmiddels is het geven van dit soort massages meer geaccepteerd.”

Kinderen kunnen niet wachten tot het dansles-dag is

Leonie haalt veel voldoening uit haar werk. Leonie: “Ik vind het leuk om ouders iets bij te brengen over hoe ze bijvoorbeeld zelf hun kind kunnen masseren of kunnen helpen beter te slapen. Het mooiste om te zien vind ik toch altijd als ik de kinderen echt blij kan maken. Sommige ouders vertellen weleens dat hun kinderen niet kunnen wachten tot het bijvoorbeeld weer dansles-dag is. Dat doet me echt goed!”

(Foto: Moniquepetersfotografie)

Lees ook:

Wauw! Dit prachtige penthouse in het Belvoir-complex staat te koop

Wat is het toch heerlijk om bij andere mensen binnen te kijken. Om inspiratie op te doen, of om gewo...

Mag dat: lachgas gebruiken op festivals in Nijmegen?

Je hebt ze vast weleens op de grond zien liggen na een avondje stappen: van die zilverkleurige slagr...

Video: zo gaat de bouw van het reusachtige Romeinse uitkijkmasker voor Veur-Lent

We wisten al even dat Veur-Lent binnenkort een eigen méga groot kunstwerk krijgt. Kunstenaar Andreas...

adv.