Klien leert jouw kind bewegen: ‘Het helpt een kind enorm bij z’n sociale ontwikkeling’

Door Sophie van den Boogaard 1 maart 2019

Klien Peters is de eigenaresse van Monkey Moves Nijmegen. Hier leert ze kinderen tussen de 1,5 en 9 jaar verschillende sporten, in groepsverband. “Mijn eigen zoontje heeft zoals ze dat noemen een ‘cognitieve voorsprong’. Ik vond het daarom belangrijk om hem ook te ondersteunen in zijn fysieke en sociale ontwikkeling.”

Elf sporten in een jaar

Voordat Klien begon als franchise ondernemer bij Monkey Moves Nijmegen gaf ze outdoor peuter- en oudergym. “Ik heb beweging bij kinderen altijd al belangrijk en leuk gevonden. Nu ben ik ondernemer bij Monkey Moves Nijmegen en ik vind het een geweldige formule. In een jaar tijd behandelen we de 11 populairste sporten. Denk hierbij aan voetbal en turnen, maar ook aan free-running, atletiek, basketbal en klimmen en klauteren. We besteden drie weken aan elke sport, en dan gaan we door naar de volgende. Zo kan een kind in een jaar tijd ontdekken welke sport het beste bij hem of haar past.”

Opwarmen met een dansje

De sportlessen worden gegeven in kleine groepen, van maximaal 15 kinderen. “We hebben een leeftijdsgroep van 1,5 tot 3 jaar, één van 3 tot 4 jaar, één van 4 tot 6 jaar en een groep met kinderen van 6 tot 9. Elke les beginnen we met een warming-up door middel van een dansje op muziek. Ik denk dat het vroeg aanleren van een brede, motorische basis heel belangrijk is voor kinderen. Daar kun je je hele leven nog profijt van hebben!”

Sociale vaardigheden ontwikkelen

Klien is zelf ook moeder. “Ik heb zelf mijn hele leven veel gesport, en weet dus hoe belangrijk sporten is. Ik ben inmiddels moeder van twee kinderen, en mijn oudste zoon kampt met een cognitieve voorsprong zoals dat heet. Dat wil zeggen dat hij vaak meer begrijpt dan zijn leeftijdsgenootjes. Hierdoor maakt hij moeilijker contact. In plaats van hem nog meer boekjes te geven wilde ik hem prikkelen door middel van beweging. Door hem te laten sporten met andere kinderen heb ik een enorme ontwikkeling bij hem gezien, vooral qua sociale vaardigheden. Ik vind het geweldig dat sporten dat met je kind kan doen.”

Non-competitief

Het mooiste aan haar werk vindt Klien om te zien dat veel kinderen na een korte tijd al een grote ontwikkeling doormaken. “Je ziet natuurlijk motorisch verschil, want kinderen hebben geleerd om zich lekker te bewegen. Maar ook zie je soms kindjes die binnenkomen en wat moeite hebben met contact maken. Dat kan al na een paar weken helemaal anders zijn! Omdat we non-competitief zijn, is er ook nooit een winnaar of een verliezer bij een spel. We willen dat elk kind naar huis gaat met een positieve ervaring. En volgens mij lukt dat!”


Meer over Monkey Moves ontdekken?

Monkey Moves sport en bewegen

Nu openHele dag

Dominicanenstraat , Nijmegen

Bekijk meer:sport en bewegen

Lees ook:

Hanneke geeft zwemles aan baby’s: ‘Ik leer kinderen vanaf 6 maanden al drijven’

Leren overleven in het water, je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen volgens Hanneke Deen- van To...

Hoe de Nijmeegse voetbalclub Orion het NOS achtuurjournaal haalde

Binnenkijken bij Floor: ‘Ik heb een speciale speelkamer voor mijn kinderen gemaakt’

adv.