Karin van KRIJT: ‘Het is zó gaaf om nu van mijn eigen bedrijf te kunnen leven’

Karin krijt op de ramen van Bhalu (Beeld: Jimmy Israel)

Van Venlo naar Amsterdam en toen via Oss naar Nijmegen: het heeft even geduurd, maar Karin Seelen (35) heeft eindelijk haar thuis gevonden. In onze mooie stad bouwt ze nu verder aan haar eigen bedrijf. Onder de naam KRIJT werkt ze als ‘beeldvertaler’. “Ik heb al veel ramen en muren van Nijmeegse hotspots mogen voorzien van mijn kunstwerken.”

Je kunt het werk van Karin bijvoorbeeld spotten op de ramen van Bhalu, ZOET., Hotel Credible, Eetcafé GoedVolk of Bollyfoods. Voor Karin’s muurschilderingen moet je bij De Firma, de Smeltkroes of The Black Fox zijn. Één ding is duidelijk: deze meid timmert lekker aan de weg!

Gevangenis in Vught

Gewapend met haar acrylstiften en acrylverf trekt Karin door heel het land. Want niet alleen Nijmeegse ondernemers weten haar tegenwoordig goed te vinden. “De vetste opdracht die ik tot nu toe gedaan heb is voor de gevangenis in Vught. Op de strengst bewaakte afdeling heb ik de bezoekersruimtes voorzien van vrolijke muurschilderingen. Er komen daar namelijk vaak kinderen en de directie vond dat de ruimtes wel wat meer kleur konden gebruiken. Heel bijzonder om dit soort opdrachten te mogen doen.”

Het ontwerp voor de bezoekersruimte in de gevangenis in Vught (Eigen foto)

Handlettering

Grappig detail: Karin heeft géén creatieve opleiding gedaan. Sterker nog, ze komt uit een hele andere tak van sport. “Ik heb een zorgstudie gedaan en zeven jaar in de psychiatrie gewerkt. Ik miste al heel lang een stuk creativiteit in m’n werk. Thuis was ik wel vaak creatief bezig, ik oefende bijvoorbeeld veel met handlettering. Omdat ik het graag wat serieuzer aan wilde pakken, heb ik bij één van m’n favoriete koffietentjes in Amsterdam gevraagd of ik het stoepbord gratis voor ze mocht krijten. Ze waren er zo blij mee, dat ik direct ook op een groot bord binnen mocht tekenen.”

Van letters naar illustraties

En zo is het balletje gaan rollen. Een jaar lang krijtte Karin náást haar baan. Ze voorzag alle ramen van ondernemers in de winkelstraten van Oss van haar kunstwerken. “Toen er een grote reorganisatie op m’n werk aan kwam, was voor mij de maat vol. Ik besloot om volledig voor mezelf te beginnen. Waar ik in het begin vooral lettertekeningen maakte, zijn het nu veel meer illustraties geworden. Het is heel lekker om zo groot te mogen werken.”

Eigen foto

Ontwerp

Karin heeft al veel verschillende tekeningen en schilderingen mogen maken. “Ik maak altijd een ontwerp op basis van de wensen van de opdrachtgever. Ze krijgen dan een aantal correctierondes. Dat werkt het fijnste, dan weet je beide waar je aan toe bent. Als ik de vrijheid krijg – zoals tijdens The Big Draw – ligt dat anders. Dan doe ik gewoon iets. Ik bekijk wat plaatjes en begin gewoon.”

“Muurschilderingen maken vind ik het leukste, omdat ik dan lekker groot kan werken en ik mezelf het meest uitdaag. Daarnaast is ook raamtekenen favoriet, dat werkt namelijk heel erg vrij. Mensen vragen me vaak of ik het niet erg vindt dat deze raamtekeningen tijdelijk zijn, maar ik vind dat juist gaaf. Dan is er weer ruimte voor een nieuwe creatieve uitspatting.”

IJsbeer

Hoe lang ze over het tekenen of schilderen van het uiteindelijke ontwerp doet, verschilt. “Ik heb bijvoorbeeld een keer een grote ijsbeer gemaakt, daar ben ik heel trots op. Die kostte veel tijd, ik was er denk ik wel 2,5 uur mee bezig. Ik vind het heel belangrijk dat alles goed in verhouding is. Soms heb ik geluk en lukt dat snel, soms duurt het langer.”

Karin’s ijsbeer (Eigen foto)

Nog meer gevangenissen

Het werk van Karin is al op veel verschillende plekken in Nederland te zien. Toch heeft Karin nog wel ambities. “Ik zou nog graag meer willen krijten en schilderen op unieke plekken, zoals in gevangenissen. Op plekken waarvan je niet zou denken dat het mogelijk is. Ik ben onlangs ook weer begonnen met het geven van handlettering workshops bij de Smeltkroes. Dat zou ik ook wel vaker willen doen. ”

Humor

Of ze nog meer toekomstplannen heeft? “Ik ben al heel blij dat ik nu van mijn eigen bedrijf kan leven. Dat is zó vet. Ik doe nu ook een studie kunstzinnig dynamisch coachen. Die balans is lekker, aan de ene kant meer het ondernemerschap, aan de andere kant verdieping. Ik geloof dat dat heel goed samen gaat, dat dat elkaar versterkt. En o ja: in de toekomst wil ik wel meer samenwerken met andere kunstenaars. Ik zou ook wel trainingen of retraites voor bedrijven willen geven met een combinatie van creativiteit, teambuilding en mindfulness. En dan vooral met humor, dat vind ik heel belangrijk: humor. Om jezelf kunnen lachen is zo belangrijk!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “De kleurrijkste snoepwinkel van Nijmegen is op zoek naar versterking: ‘Je kunt hier je eigen creativiteit kwijt’”

De kleurrijkste snoepwinkel van Nijmegen is op zoek naar versterking: ‘Je kunt hier je eigen creativiteit kwijt’

Aangeboden door Jamin

Ga naar “Tip! Hier vlak bij Nijmegen scoor je unieke meubels en meer voor in huis”

Tip! Hier vlak bij Nijmegen scoor je unieke meubels en meer voor in huis

Aangeboden door Liviza

Ga naar “Paul en schoonzoon Daan organiseren disco- en housefeesten voor 30-plussers”

Paul en schoonzoon Daan organiseren disco- en housefeesten voor 30-plussers

doe maar lekker disco

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00”

Pvc Click Flex Strook Pella Eiken € 34,00

 • Kwantum
 • Geldig t/m 30 juni 2023
Ga naar “PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50”

PATHÉ BIOSCOOP TICKETS van € 25 voor € 12,50

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “gel, poeder en caps 4.5 liter, 3.25 kilo en 72 stuks VVI REUZENFORMAAT XXL 65 WASBEURTEN van € 39,99 voor € 11,99”

gel, poeder en caps 4.5 liter, 3.25 kilo en 72 stuks VVI REUZENFORMAAT XXL 65 WASBEURTEN van € 39,99 voor € 11,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Gillette XL voordeelverpakking van € 87,93 voor € 35,17”

Gillette XL voordeelverpakking van € 87,93 voor € 35,17

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 11 juni 2023
Ga naar “Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120”

Emma. Original Flip Topper van € 219 voor € 120

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 11 juni 2023

Vacatures

Ga naar “Productiemedewerker”

Productiemedewerker

 • Werkwijzer
 • Fulltime

Agenda

Ga naar “Nijmegen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers”

Nijmegen krijgt een nieuw Broodfonds voor ondernemers

 • Broodfonds
 • 20 juni 2023

Topper

Ga naar “Mout Bierfestival”

Mout Bierfestival

 • Van 23 jun t/m 24 jun
bierfestival nijmegenbierfestival nijmegen
Ga naar “Nacht van de Vluchteling”

Nacht van de Vluchteling

 • Van 17 jun t/m 18 jun
nacht vluchteling 2023nacht vluchteling 2023
Ga naar “Nationale Archeologiedagen”

Nationale Archeologiedagen

 • Van 16 jun t/m 18 jun
Keizer Karelplein voor oorlog Nationale archeologiedagen nijmegen
Ga naar “Foodtruck Festival RRRollend”

Foodtruck Festival RRRollend

 • Van 1 sep t/m 3 sep