Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Jurgen werkt al vanaf zijn 16e in de uitvaartbranche: ‘Ik ben uitvaartondernemer maar vooral ook mens’

Aangeboden door Jurgen Theunissen Uitvaartzorg 18 november 2020

De meeste jongens van zestien staan niet te springen om een baan in de uitvaartbranche, maar Jurgen wel. Hij wist al jong dat hij er graag voor mensen wilde zijn. “Ik zag kans om de taboesfeer te doorbreken en de dood bespreekbaar te maken. Ik wilde laten zien dat het mooi en fijn werk is om voor mensen klaar te kunnen staan.”

Als drager aan de slag

Jurgen (42) werd geboren in Nijmegen en ging naar school bij Basisschool de Akker. “Daar tegenover zat een kantoor van een begrafenisondernemer, kennissen van mijn ouders. Ik was altijd al gefascineerd door de dienstbare houding van die mensen, ik wilde ook op die manier mijn steentje bij kunnen dragen. Toen ik zestien was vond ik mezelf oud genoeg om aan te kloppen en te vragen of ik daar aan de slag kon gaan. Ik ben daar begonnen als drager en heb er tot mijn 24e de kneepjes van het vak geleerd.”

Links Jurgen, rechts Koen.

Jong en ervaren

Zijn zakenpartner Koen leerde hij kennen via het uitzendbureau voor studenten dat hij geregeld inschakelt voor uitvaarten. “Koen (34) wilde zich wat meer bezig gaan houden met het echte uitvaartwerk. Sindsdien runnen we samen Jurgen Theunissen Uitvaartzorg, en dat gaat hartstikke goed. We zijn allebei nog jong, we kunnen vrij denken en vinden eigenlijk niks gek. Maar we hebben ook een hele bak ervaring die we in kunnen zetten om een uitvaart zo speciaal en passend mogelijk te maken. Een goede combi, dus.”

Onafhankelijk en persoonlijk

Jurgen Theunissen Uitvaartzorg is een kleine, onafhankelijke onderneming. “Daarom bevelen we nooit een bepaalde auto of een bepaalde locatie aan als het niet past bij de wensen van de overledene en de nabestaanden. We hebben daar namelijk geen enkel belang bij. Omdat we met zijn tweeën zijn, zijn we nauw betrokken bij de nabestaanden. We begeleiden ze dan ook persoonlijk, van begin tot eind. Je kunt zelf aangeven waar je ons voor in wil zetten. Dat kan een volledige uitvaart zijn, maar het kan ook zijn dat we alleen bepaalde onderdelen voor onze rekening nemen als dat wenselijk is.”

Nadenken over een uitvaart

Jurgen werd zelf nog niet zo lang geleden geconfronteerd met de vraag hoe hij zijn eigen uitvaart zou inrichten. “Ik kreeg een acute blindedarmontsteking, en daar kwamen ook nog complicaties bij kijken. Ik moest noodgedwongen een tijd in het ziekenhuis blijven en daarna volgde nog een periode van herstel. Op zo’n moment ga je toch denken: stel het loopt niet goed af, hoe zou ik het dan willen? Ik zelf vind de IndeKas bij Ewijk een prachtige plek, daar verzorg ik ook geregeld een uitvaart. Je bent daar midden in de natuur, dat maakt het heel vredig.”

 

IndeKas, Winssen.

Op de fiets

Om in evenwicht te blijven werkte Jurgen in zijn twintigerjaren ook als horecamedewerker in verschillende ondernemingen in Nijmegen. “Ik vond het fijn om op die manier meer mensenkennis op te doen. En daar ben je eigenlijk ook heel dienstbaar: je probeert het mensen zo goed mogelijk naar de zin te maken zonder daarbij op de voorgrond te treden.” Hierna is Jurgen nog jarenlang supermarktmanager geweest in de Groenestraat. Hiervoor en hierna is Jurgen altijd vol passie werkzaam geweest in de uitvaartbranche.

Het liefst fietst Jurgen naar de nabestaanden om een uitvaart te regelen. “Het ziet er misschien wat onwennig uit, een begrafenisondernemer op de fiets. Maar ik ben vooral ook mens, ook in mijn werk. Ik wil geen statisch figuur zijn, dat past niet bij mij. Een uitvaart creëer je samen.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Jurgen Theunissen Uitvaartzorg. Meer over Jurgen Theunissen Uitvaartzorg ontdekken?

Jurgen Theunissen Uitvaartzorg

adv.