Job van Brownies & DownieS: ‘Tijdens het kleuren praten ze over meisjes en voetbal’

Door Sophie van den Boogaard 22 februari 2019

Job Lohman (52) is eigenaar van Brownies & DownieS Nijmegen. “We hebben wel heel lekkere brownies, maar geen enkele downie,” vertelt hij. 

Autistisch spectrum

“Gooi er bij mij een kwartje in en ik stop niet meer hoor!” lacht Job. Hij is sinds december vorig jaar de trotse eigenaar van Brownies & DownieS in Nijmegen, en vertelt honderduit over ‘zijn jongens’. “We hebben inmiddels ook twee meiden bij ons werken, dus die benaming klopt niet helemaal meer. We hebben hier geen enkele werknemers met het syndroom van down, trouwens. Bijna alle jongens en meiden zitten in het autistisch spectrum, ADHD valt daar ook onder. Op de een of andere manier begrijp ik ze. En als dat een keer niet zo is dan vraag ik mijn vrouw om met me mee te denken. Zij is ervaren orthopedagoog en geregeld in de zaak te vinden om te observeren en met me mee te denken,” vertelt hij.

Foto: Indebuurt Nijmegen

Van ABN naar Brownies & DownieS

Job studeerde in Nijmegen bestuurswetenschappen, en werkte daarnaast in de horeca. “Mijn studie heb ik niet afgemaakt, maar het horecawerk ben ik wel blijven doen. Ik ben niet iemand die de hele dag achter een bureau kan zitten. Toen mijn vrouw en ik een zoon kregen werd dat lastiger: hij moest vaak naar het ziekenhuis en dat was niet goed te combineren met mijn horeca-werktijden. Ik heb toen 20 jaar bij ABN Amro gewerkt. Maar mijn droom was altijd al om een combinatie te maken tussen horeca en mensen met een beperking. Toen dit op mijn pad kwam was ik dus ook echt heel blij.”

Feest met pannenkoeken

Het leukste vindt Job de instelling van ‘zijn jongens en meiden’. “Wij zijn altijd maar op zoek naar geluk om de hoek. We hebben een soort ‘Ik word gelukkig als’ mentaliteit. Onze bijzondere werknemers leven echt heel erg in het hier en nu, daar kan ik vreselijk van genieten. Als wij vandaag pannenkoeken eten als lunch dan is het gewoon feest! Daar word ik echt blij van. Dan is het wel belangrijk dat de pannenkoeken stipt 11.30 uur klaar staan, want mensen met een autistische stoornis hebben graag structuur. Zelfs toen we een dagje op bedrijfsuitje waren in de Efteling en ze tassen met eten en drinken mee hadden gekregen ging iedereen er stipt om half twaalf bij zitten, haha!”

Foto: Indebuurt Nijmegen

Meisjes en voetbal

De bijzondere werknemers bij Brownies & DownieS zijn niet allemaal geestelijk ontwikkeld zoals dat bij hun leeftijd past. Maar dat geldt niet voor hun hormonen. “We werken hier veel met stagiaires. Als er eentje weggaat, dan verandert er dus iets. Voor iemand met autisme is dat heel moeilijk. Ik heb daarom kleurplaten klaarliggen voor als iemand even stoom af wil blazen. Het grappige is dat de jongens vervolgens met z’n allen een Bob de Bouwer kleurplaat zitten in te kleuren, terwijl het gesprek over niets anders gaat dan meisjes en voetbal, haha!”

Foto: Indebuurt Nijmegen

Helemaal los

Bij Brownies & DownieS probeert Job vooral om de kleinschaligheid te waarborgen. “Onze bijzondere werknemers komen vaak vanuit grote zorginstellingen hier naartoe. Daar is te weinig mankracht om te kijken wat de behoefte van iemand is. We hebben een autistische jongen gehad die geclassificeerd was als ‘zwaar beperkt’ toen hij hier binnenkwam. Dat had er ook mee te maken dat hij 17 jaar lang nooit één woord gezegd had. Tot hij bij ons kwam werken. Hij kreeg hier de juiste aandacht en begeleiding, en kwam helemaal los. Zijn moeder en oma kwamen hier eens lunchen en hij zei gewoon ‘Hallo oma!’ en maakte een cappuccino met een hartje voor haar. Gelukkig dat ze was!”

Alles is vers

In de lunchroom wordt alles op de kaart vers gemaakt. “We zijn in eerste instantie horeca, dus het eten en drinken hier is écht goed. Natuurlijk zijn onze brownies heerlijk, maar we hebben ook veel lunchgerechten op de kaart staan. Onze uitsmijter en broodje kip lopen super, en ook de huisgemaakte bitterballen zijn een favoriet. We hebben hier achter een prachtig terras waar je heerlijk rustig kunt zitten, weg uit de drukte.”

Foto: Indebuurt Nijmegen

Elke dag weer lachen

Omdat niet iedereen kan lezen en schrijven, hangt er een pictobord in de zaak. Dat is een magneetbord waarop met pictogrammen de planning van de dag wordt aangegeven. “Elke bijzondere werknemer kijkt ’s ochtends op het pictobord wat zijn taak van die dag is. We hebben een keukenteam, mensen in de bediening en achterin hebben we een kantoortje. Daar kunnen de werknemers ook naartoe als het hen even teveel wordt. Gelukkig werken we altijd in een kleine setting en passen we ons aan, aan wat zíj nodig hebben. Zo blijf ik elke dag weer lachend naar mijn werk gaan.”


Meer over Brownies & Downies ontdekken?

Brownies & Downies koffiebars

Nu gesloten09:00 - 17:00

Van Welderenstraat 95, Nijmegen

Bekijk meer:koffiebars

adv.