Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Tom van interieurwinkel Vivre: ‘Ik ging in de buggy al mee naar antiekmarkten’

Door Sophie van den Boogaard 15 mei 2020

Interieurliefhebbers weten Vivre vast al te vinden, maar de winkel is voor elke Nijmegenaar een lust voor het oog. Tom Roest (23) runt samen met zijn vader Ebert Roest en een hecht team van medewerkers interieurwinkel Vivre Interieur Authentique. “Middenin de nacht opstaan om als eerste de mooiste items te vinden op een antiekmarkt in Frankrijk vind ik allerleukste,” vertelt Tom.

Oude melkbussen

Aan de Stationsweg 19 in Nijmegen-Noord vinden we interieurwinkel Vivre Interieur Authentique. De winkel beslaat ruim 3000 vierkante meter en is gevuld met vintage interieurartikelen. Tom: “Mijn vader had altijd al interesse in vintage meubels. Zo’n 25 jaar geleden plaatste hij een advertentie in de krant. Daarin vroeg hij onder andere naar oude melkbussen die hij tegen betaling op zou komen halen. Het ging hem natuurlijk niet om die melkbussen, maar de mensen die reageerden hadden vaak nog veel meer prachtige vintage artikelen staan waar ze niets meer mee deden. Die kon mijn vader dan kopen en weer verkopen,” vertelt Tom.

De winkel van Vivre Interieur Authentique. (Foto: Vivre Interieur Authentique)

In de buggy

Het opkopen, opknappen en verkopen van vintage meubels is Tom dus met de paplepel ingegoten. “Ik ging al mee naar de markten toen ik nog in de buggy zat, haha. Ik heb Mediavormgeving gestudeerd en ben na mijn studie in de winkel gaan werken. Mijn vader houdt zich vooral bezig met de inkoop van de artikelen, ik met de verkoop en het onderhoud van social media.”

Een Franse markt. (Foto: Vivre Interieur Authentique)

Matrasje op de grond

“Het allerleukste aan dit werk vind ik het afstruinen van de markten,” vertelt Tom. “We rijden met de bus naar Frankrijk en slapen op een matrasje op de grond. We staan middenin de nacht op en rijden dan op een fiets over de markt heen. Zo kunnen we als eerste de supermooie items spotten.”

De werkplaats. (Foto: Vivre Interieur Authentique)

Franse keuken

Vaak zijn die mooie items echter wel versleten. “Soms vind je een kast die tientallen jaren in een Franse keuken heeft gestaan. Dan zijn bijvoorbeeld de poten helemaal versleten omdat er ooit eens een lekkage is geweest. Het is dan afwegen: is de kast al te ver heen voor verkoop of kunnen we er nog wat mee? Vaak knappen we een item waar we nog veel potentie in zien op in onze werkplaats. Voor het herstellen van meubels gebruiken we oude schroefjes en andere authentieke materialen zodat we meubels zoveel mogelijk terug kunnen brengen naar hun originele staat.”

De boksbal uit Brighton. (Foto: Vivre Interieur Authentique)

Boksen in Brighton

Het meest bijzondere item dat Vivre ooit in de winkel had staan was een vintage punchbag-machine, vertelt Tom. “Je weet wel, zo een die je op de kermis hebt, met zo’n leren boksbal waar je tegenaan moet slaan. Deze kwam uit Engeland, had altijd bij de pier van Brighton gestaan. Hij was helemaal van hout en werkte nog goed, zo gaaf! We hebben ‘m uiteindelijk verkocht aan een gin-fabrikant. Die had een ‘geheime’ locatie voor proeverijen waar hij de tijd van de drooglegging nabootste, het Amerika in de jaren ’20. Een mooie bestemming voor zo’n bijzonder item.”

Een schilderij van Tom en zijn vader Ebert. (Foto: Vivre Interieur Authentique)

Wabi sabi

Tom neemt geregeld een meubel mee naar huis. “Ik ben een liefhebber en ik zit natuurlijk eerste rang, dus als er iets moois binnenkomt kan ik het natuurlijk niet laten om zelf mee te nemen. Mijn inrichting is het beste te omschrijven als de Japanse stijl wabi sabi. Dat wil zeggen dat je schoonheid ziet in imperfecties. Stel je hebt een oude boomstamtafel, waar een hele grote barst in zit die ontstaan is door het drogen van het hout. Dan waardeer je dus juíst die imperfectie, omdat de vorm van de barst het meubel uniek maakt. Niet dat het bij mij thuis een enorme zooi is hoor, haha. Maar ik maak me niet druk om meubels die een gebrek hebben, ik waardeer het juist.”

De winkel is open

De winkel in Nijmegen-Noord is open en hanteert de coronamaatregelen van het RIVM. “Onze zaak is heel groot dus je kunt makkelijk 1,5 meter afstand houden. Zo kun je hier gewoon veilig winkelen. We hebben ook een webshop, waar je ons assortiment kan bekijken en kan kopen. Je kunt het dan ophalen of laten bezorgen.”


Meer over Vivre Interieur Authentique ontdekken?

Vivre Interieur Authentique vintage

Gesloten09:00 - 18:00

Stationsweg 19, Nijmegen

Bekijk meer:vintage

Lees ook:

Nijmeegse horecaondernemers bereiden voor: ‘Het is een druppel op een gloeiende plaat’

Op veel plekken in Nijmegen doken rond 9 mei spandoeken op met daarop protestkreten van de Nijmeegse...

Deze lokale ondernemers verkopen mondkapjes in Nijmegen

Bibliotheken Nijmegen nog gesloten: op deze dag kun je weer terecht

adv.