Haven kapper Cihan: ‘Je moet weten wie je in de stoel hebt’

Door Sophie van den Boogaard 8 maart 2019

Het kan zijn dat je Cihan (Dji) Colakoglu (38) al ergens van kent: hij richtte in 2008 Dji kappers op in Bottendaal en huurde later drie jaar lang een kappersstoel bij stoere mannenwinkel Black & Blue op de Houtwerf. Nu heeft Cihan zijn eigen barbershop Haven aan de Handelskade, tussen Blommers en Bankoh in. ‘Ik ga echt voor een langetermijnrelatie met klanten,’ vertelt hij.

Altijd al kapper

Cihan verhuisde 14 jaar geleden voor de liefde naar Nijmegen, maar werd in Den Haag geboren. “Ik ben altijd al kapper geweest, net als mijn vader. Die had een kapsalon in Den Haag. Ik ben op mijn zestiende gestopt naar school te gaan en in de kapperszaak van mijn vader gaan werken. Ik ben toen wel aan een kappersopleiding begonnen, maar die was vooral gebaseerd op het knippen van dames en dat was niet mijn interesse.”

‘Ik koos voor het vak’

Toch heeft Cihan wel eens overwogen om alsnog te gaan studeren. “Ik was negentien, en al mijn vrienden gingen naar school. Zou ik het wel leuk vinden om mijn hele leven te blijven vegen en knippen? Uiteindelijk koos ik toch voor het vak. Ik haalde mijn erkenning en werd een herenkapper. Toevallig steeg toentertijd, rond 2008, ook de populariteit van het vak van barbier.” Naast zijn werk als barbier geeft Cihan ook kapperstraining. “Bij Pro-Duo, de grootste Europese kappersgroothandel, geef ik zo’n 40 trainingen per jaar. Vind ik ook heel leuk om te doen.”

Een soort thuishaven

Als je een afspraak maakt bij Cihan boek je altijd voor drie kwartier. “Al hoef ik er alleen even met de tondeuse overheen, dan nog boek ik je drie kwartier in. Dan gaan we daarna gewoon even koffie drinken. Ik heb mijn zaak Haven genoemd omdat we aan de Handelskade zitten, maar ook omdat dit een soort thuishaven is. Ik zet echt in op de langetermijnrelaties en inhoudelijke gesprekken met mijn klanten. Je bouwt hier echt iets op.”

Weten wie je in de stoel hebt

Cihan vindt zichzelf geen prototype ‘hippe barbier’. “Het vak is nu wel heel booming, maar ik zie het barbierschap meer als een lifestyle. Barbier zijn is voor mij een creatieve expressie zoals muziek maken en tekenen, maar ondertussen ook een serieuze ambacht. Ik vind dat je niet alleen goed onderlegd moet zijn in je vakgebied, maar als kapper moet je ook goed kunnen luisteren. Je moet weten wie je in de stoel hebt om tot een goed kapsel te komen, vind ik.”


Meer over Haven kapper ontdekken?

Haven kapper kappers

Nu gesloten10:00 - 20:00

Kaaisjouwerskade 276, Nijmegen

Bekijk meer:kappers

adv.