Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Sophie van Galerie NEUS: ‘Dit is een clubhuis voor creatieve mensen in Nijmegen’

Door Sophie van den Boogaard 18 september 2020

Misschien heb jij ook nog een biertje staan drinken in de Happy Days, een café aan de Tweede Walstraat. Inmiddels is deze ruimte omgetoverd tot galerie NEUS, een initiatief van Sophie Roumans, Eli Walter en Jan Morales. Hier bekijk je exposities en kun je in het weekend terecht voor lunch en borrel. Sophie: “We verkopen ons eigen bier en zelfs onze eigen parfum.”

Duurzame mannenmode

Sophie, Eli en Jan zijn kunstenaars. Sophie:  “Ik heb een eigen modelabel, ROUMANS. Onder die naam maak ik duurzame mannenmode. Ik was bevriend met Eli en Jan en we merkten dat we allemaal behoefte hadden aan een ruimte voor creatieve mensen, om elkaar te ontmoeten. Zoiets was er nog niet in Nijmegen. In december 2018 ben ik samen met Eli en Jan galerie NEUS begonnen. Het is een soort van artistieke headquarters om met elkaar te kunnen sparren.”

Galerie NEUS
(Foto: Galerie NEUS)

De neus als zintuig

De opvallende naam van de galerie duidt op één van onze zintuigen, de neus. “Kunst heeft alles te maken met je zintuigen. We wilden daarom een zintuig in de naam verwerken en kozen voor degene die het minst vertegenwoordig wordt in de kunst: de neus. De neus wordt hier ook echt geprikkeld, bijvoorbeeld met de parfum die speciaal voor ons ontwikkeld is door Merle Bergers, afgestudeerd aan de Design Academy. De parfum ruikt heel natuurlijk, bossig en een beetje naar patchouli,” vertelt Eli.

Brouwerij Waallicht

Niet alleen reuk wordt gestimuleerd in galerie NEUS, ook de smaakpapillen komen niks tekort. “Samen met Nijmeegse brouwerij Waallicht hebben we een biertje gemaakt, speciaal voor onze galerie. Op vrijdagavond eet je bij ons pizza en bestel je dit biertje aan de bar. Ons biertje ‘NEUS With Pepper’ bevat zeven procent alcohol en heeft een stevige pepersmaak. Je koopt hem niet alleen bij ons aan de bar, maar ook bij bierwinkel de Bierhoeder en bij café de Plak.”

Galerie NEUS
(Foto: Galerie NEUS)

Niet statig kunst kijken

Bij galerie NEUS bekijk je verschillende exposities. “En dan bedoelen we niet alleen van kunst waar je statig naar kijkt, maar ook optredens van bands of performance art. Op vrijdagavond is er genoeg te beleven, zo is er bijvoorbeeld live muziek en houden we geregeld Q&A’s,” vertelt Walter.

Ontmoetingsplek voor creatieve mensen

Iedereen kan binnenlopen bij galerie NEUS. Sophie: “Je hoeft geen kunstliefhebber te zijn om hier een kijkje te nemen. Dat is ook het leuke aan de Tweede Walstraat, er lopen veel mensen voorbij die even binnenwippen. Normaal gesproken zouden zij niet zomaar in aanraking komen met kunst. Het is eigenlijk een clubhuis voor creatieve mensen in het centrum. We bouwen hier een community op, daardoor vinden er kruisbestuivingen plaats tussen verschillende kunstenaars. Dat geeft ons, en we hopen ook anderen, enorm veel positieve energie.”

Galerie NEUS is geopend op vrijdag en zaterdag. Vrijdagavond eet je er pizza en is de bar open tot 03.00 uur. Zaterdagmiddag kun je er lunchen.


Meer over Galerie NEUS ontdekken?

Galerie NEUS musea

Gesloten14:00 - 17:00

Tweede Walstraat 106, Nijmegen

Bekijk meer:musea

Lees ook:

Open Source Radio

Mauke van Open Source Radio: ‘Dj’s maken hier live radio vanuit een zeecontainer’

Mauke Rodermond (25) is als één van de vaste krachten achter Drift om te dansen een bekend gezicht i...
Vief Nijmegen

Proeven van de wereldkeuken: deze zaak is nieuw aan de Waalkade

Sinds kort fleuren appelgroene dekentjes de reeks terrassen aan de Waalkade op. Ze horen bij een glo...

Hoe Proefdruk in Nijmegen bekend werd in heel Nederland: ‘Mensen willen het niet missen’

Een gigantische fabriekshal van de Nijmeegse Papierfabriek is gedurende twee maanden het grootste po...

adv.