Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Freek van Stadscafé Jan: ‘Op zondag bak ik samen met onze zoontjes cake voor in ’t café’

Door Sophie van den Boogaard 24 mei 2019

Freek van Lotringen (29) runt samen met zijn vriendin, schoonmoeder en schoonzus Stadscafé Jan aan de Grote Markt. Het café is vernoemd naar zijn schoonvader, die een paar jaar geleden helaas overleed. ‘We runnen de zaak echt als een familie. Je weet dat je voor elkaar door het vuur gaat.’

Van sport naar horeca

Stadscafé Jan was vroeger café Marktzicht, en daarna café Brink. “Samen met mijn vriendin en mijn schoonfamilie zijn we begonnen met Café Weerzien in de Molenstraat. Mijn schoonvader was een ervaren tuinarchitect, en wist dus goed hoe je moest ondernemen. Ikzelf wilde vroeger altijd piloot worden, maar werd uiteindelijk niet toegelaten tot de opleiding omdat ik bleef zakken op wiskunde. Omdat ik op hoog niveau roeide leek het me leuk om iets met sport te gaan doen, maar toen ik klaar was met de opleiding Sport & Bewegingsmanagement merkte ik dat ik toch iets anders wilde. Ik heb naast mijn studie altijd in de horeca gewerkt, en ben na het afronden van mijn opleiding samen met mijn schoonfamilie het avontuur aangegaan met Café Weerzien.”

De vloer naar de toiletten bestaat uit vijf eurocenten, met in twintig eurocenten de naam Jan geschreven. (Foto: indebuurt Nijmegen)

Schoonvader Jan

Helaas werd de schoonvader van Freek niet lang na de opening van het café ernstig ziek. “Van hem heb ik echt geleerd wat werken is. En hoe je werk en privé goed met elkaar kunt combineren. Hij was goed voor z’n personeel, goed voor z’n familie én hij had een goedlopende zaak. Toen hij ziek werd hebben we besloten om op een andere plek verder te gaan met ondernemen. Over de naam van de zaak hoefden we niet lang na te denken: dat werd Jan, zo heette mijn schoonvader. Op de gevel zie je ook staan ‘anno 1961’, dat was zijn geboortejaar. Zo is ‘ie toch nog bij ons.”

Foto: Stadscafé Jan

Seizoenscake bakken met de kids

Naast het runnen van een eigen zaak hebben Freek en zijn vriendin ook nog twee zoontjes. “Loran is de oudste, die is nu drie jaar. Ons zoontje Raf is 10 maanden, die werd twee dagen voor de Vierdaagsefeesten geboren! Omdat mijn vriendin en ik allebei in de zaak staan, was dat nog wel een dingetje. We hebben het zo weten te regelen met de kraamzorg dat het precies uitkwam allemaal, haha.”

“Op zondag maak ik vaak samen met Loran de seizoenscake van Stadscafé Jan. Raf kan natuurlijk nog niet bakken, maar die zit er dan gewoon bij. Zo heb je meteen een leuk verhaal bij een lekker stukje cake! We hebben ook twee burgers op de kaart staan, vernoemd naar onze zoons.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

’s Nachts nieuwe gerechten bedenken

Freek staat graag zelf in de keuken. “Eten moet natuurlijk lekker zijn, maar het oog wil ook wat. Daarom zorg ik er altijd voor dat onze gerechten supermooi gestyled zijn. Het liefst sta ik zelf in de keuken, maar omdat we nu ook een dinerkaart hebben heb ik inmiddels ook twee koks in dienst. Ik bedenk alle gerechten op onze kaart zelf. Soms als de kleinste ’s nachts wakker wordt, maak ik van de gelegenheid gebruik om eens na te denken over een nieuw gerecht. Naast het bedenken en bereiden van gerechten heb ik ook een enorme voorliefde voor koffie. Dat dronk ik al toen ik 8 jaar oud was! Ik probeer altijd mooie koffies te maken met goede melk en schuim.”

Op de muur van Stadscafé Jan prijken familiefoto’s. (Foto: indebuurt Nijmegen)

‘We misgunnen elkaar niets’

Ondernemen op de Grote Markt is gezellig, vertelt Freek. “We hebben allemaal weinig opslagruimte en je weet nooit wat er hard gaat lopen op een dag. We helpen elkaar hier als buren dan ook uit de brand als er een ingrediënt op is. Ook organiseren we af en toe leuke evenementen, zoals Lammetjesdag bij het begin van de lente. Als de zon schijnt stromen de terrassen meteen vol, maar als het regent dan is het een ander verhaal. Ook dat maken we allemaal mee, we misgunnen elkaar hier dan ook niets.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Spelen bij Dollars

Als Freek een keer vrije tijd heeft brengt hij die vaak door met zijn vriendin. “Ik werk vijf dagen in de zaak, mijn vriendin vier dagen en op de vijfde dag doet ze alle administratie. We werken allebei hard, en daarom gaan onze kinderen één avond in de week week logeren bij mijn moeder of bij mijn schoonmoeder. Hier zijn we ze heel dankbaar voor! Wij gaan dan vaak uit, bijvoorbeeld naar Stoom Beer & Food, of naar Café Dollars. Ik heb zelf lang in een band gezeten, dus ik vind het superleuk om te komen jammen op woensdagavond bij Dollars. Op de laatste zondag van de maand komt mijn oude band wel eens spelen bij Stadscafé Jan, dat is ook altijd erg gezellig. Met de kinderen gaan we vaak naar Stroom in Lent, naar Zeezicht of picknicken op het grasveld bij Bairro Alto.”

(Foto: indebuurt Nijmegen)

Gebrouwen bij volle maan

Naast alle lekkere gerechten kun je bij Stadscafé Jan ook genieten van speciaalbieren. “We hebben 120 verschillende speciaalbieren, daar komen de mensen toch vooral voor. Een lekker en bijzonder bier is bijvoorbeeld de Pôhjala uit Estland, een IPA. Ook hebben we een heel speciale triple, de Paix Dieu. Die wordt elke maand alleen met volle maan gebrouwen!”


Meer over Stadscafé Jan ontdekken?

Stadscafé Jan cafés

Geopend09:30 - 01:00

*Openingstijden kunnen afwijken tijdens de feestdagen

Grote Markt 32, Nijmegen

Bekijk meer:cafés

adv.