Ester helpt mensen met autisme met hun interieur: ‘Kies voor rustige kleuren’

Ester
Esther van Settle Down. (Eigen foto.).

Ester Selten (38) werkt als autisme-coach en interieurstylist. Een paar maanden geleden besloot ze deze twee werkzaamheden te combineren in haar eigen bedrijf Settle Down interieur styling. Hier geeft ze interieuradvies aan iedereen die dat wil. Ook adviseert ze mensen met een vorm van autisme over de inrichting van hun woning. “Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk het is,” vertelt ze.

Ester was als kind al bezig met interieur. “Ik was constant kasten aan het verplaatsen en meubels opnieuw aan het neerzetten in mijn kamer, mijn ouders werden er gek van, haha. Ook nu ben ik graag aan het verbouwen in mijn eigen huis in Nijmegen-West. Ik houd erg van brocante en landelijk, dat zie je ook terug in de woning. We wonen in een woning met een mooie granieten vloer en een oude schouw. Dat past goed bij mijn stijl.”

Prikkelarme inrichtingen

Met haar bedrijf Settle Down interieur styling geeft Ester interieuradvies aan iedereen die dat wil. Toch heeft ze één zeer bijzondere doelgroep waar ze vaak mee werkt. “Ik style woningen voor mensen met een vorm van autisme. Dat is natuurlijk een breed draagvlak, dus ik heb geen ’trucjes’ die voor alle mensen met autisme werken. Ik bekijk elke situatie afzonderlijk en breng de specifieke behoeften van iemand in kaart. Er wordt vaak gevraagd naar prikkelarme inrichtingen, of bijvoorbeeld het aanpassen van de lichtinval of de geluidsintensiteit.”

Tips voor rust in huis

Waar de één prima kan leven in een ruimte vol rommel, raakt de ander snel afgeleid. “Hoeveel prikkels je kan verdragen verschilt per persoon. Als je snel overprikkeld bent, zijn er een aantal zaken in huis die je makkelijk aan kunt passen. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van bepaalde kleuren, zoals natuurtinten, lichtgroen, lichtgeel en crèmekleuren. Dat geeft rust. Daarnaast is het van belang om te zorgen voor goede opbergsystemen, waar je losse elementen in kwijt kan zodat ze uit het zicht zijn.”

Geluiddicht coconnetje

Een ander aspect wat kan zorgen voor veel onrust, zeker bij mensen met een vorm van autisme, is geluid. “Ik heb een opdracht gehad voor een meisje van tien jaar, ze was ongelooflijk bang voor onweer. Ze had ooit een trauma opgelopen. Als ze regen hoorde als ze naar bed ging, raakte ze al enorm in paniek uit angst voor onweer. Uiteindelijk hebben we gezorgd voor een ombouw in haar kamer, voorzien van geluiddempend isolatiemateriaal en geluiddempend behang. De plek waar haar bed staat is nu een soort veilig coconnetje geworden, waar ze niet wordt blootgesteld aan het geluid van regen of onweer.”

Muurschildering

Ester werkte een paar jaar geleden op een woongroep voor zeer ernstig verstandelijk beperkte jongeren. “Daar woonde een jongen van zestien, met het niveau van een éénjarige. Hij trok alles van de muren in zijn kamer, hij plukte zelfs zijn bed kapot. Niet uit agressie, maar hij was op zoek naar prikkels. Zijn kamer was daardoor uiteindelijk helemaal leeg. Er hingen geen gordijnen en hij had een zogenaamd ‘hufterproof’ bed, niet kapot te krijgen. Zijn ouders vonden zo’n klinische kamer geen prettig gezicht en waren op zoek naar iets sfeervols. Samen hebben we toen besloten om een muurschildering te maken, van een strand met ondergaande zon. De kamer zag er een stuk vrolijker uit, zonder dat de jongen iets kapot kon maken.”

Prikkelarme woningen

De inrichting van je woning heeft effect op je, vertelt Ester. “De maatschappij is steeds drukker aan het worden en we zitten steeds meer thuis. Die combinatie zorgt ervoor dat het belangrijk is dat je woning een plek is waar je tot rust komt. Mensen zonder een vorm van autisme kunnen al helemaal overprikkeld raken door een inrichting, laat staan als je extra gevoelig bent voor prikkels. Er komt wel steeds meer aandacht voor het bouwen van woningen die prikkelarm zijn op het gebied van geluid. Als het gaat om inrichting, merk je dat het nog in de kinderschoenen staat. Maar, het begin is er!”

Settle Down interieur styling

Nijmegen

Meer informatie

Settle Down interieur styling

Nijmegen

Meer informatie

Settle Down interieur styling

Nijmegen

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “André en Tessa halen het Italiaanse vakantiegevoel naar Nijmegen: ‘Lekker lang tafelen in de binnentuin’”

André en Tessa halen het Italiaanse vakantiegevoel naar Nijmegen: ‘Lekker lang tafelen in de binnentuin’

Aangeboden door Birra Moretti

Ga naar “Herman van ijssalon Vincenzo: ‘Zelf eet ik het nog zelden’”

Herman van ijssalon Vincenzo: ‘Zelf eet ik het nog zelden’

Ga naar “Daniël en Marleen van BliXem: ‘Eigenlijk zouden we niet nodig moeten zijn’”

Daniël en Marleen van BliXem: ‘Eigenlijk zouden we niet nodig moeten zijn’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50”

Satisfyer van € 24,99 voor € 12,50

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “Havaianas slippers vanaf € 14,99”

Havaianas slippers vanaf € 14,99

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00”

Mobiele Airco 12000 BTU € 189,00

 • Geldig t/m 21 augustus 2022
Ga naar “Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99”

Alle ventilatoren, airco’s en aircoolers 20% korting € 4,99

 • Geldig t/m 28 augustus 2022

Vacatures

Ga naar “Fietskoerier”

Fietskoerier

 • Velocity
 • Parttime
VelocityVelocity

Topper

Ga naar “Salarisadministrateur”

Salarisadministrateur

 • Adecco regio Nijmegen
 • Fulltime/Parttime
Adecco Regio Nijmegen

Agenda

Ga naar “Sprokkelkunst”

Sprokkelkunst

 • iederal
 • 7 september 2022

Topper

Ga naar “Kunstnacht Nijmegen”

Kunstnacht Nijmegen

 • 17 september 2022
Ga naar “PONTON Festival”

PONTON Festival

 • 13 augustus 2022
Ga naar “Swim to Fight Cancer”

Swim to Fight Cancer

 • 11 september 2022
Ga naar “Najaarskermis Nijmegen 2022”

Najaarskermis Nijmegen 2022

 • Van 2 okt t/m 10 okt