Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Eethuis DeDaale is het creatiefste restaurant van Nijmegen: ‘Bijna alles is hier te koop’

Aangeboden door DeDaale Spijs&IJs 22 november 2019

Wie binnenloopt bij Eethuis DeDaale aan de Daalseweg, kijkt zijn of haar ogen uit. Prachtige kunstwerken en kleurrijke tafels maken dat je humeur direct verbetert. En hey, hangt oma’s servies daar nu aan de muur?! “Met onze inrichting willen we mensen verrassen en blij maken.”

Eigenaren van Eethuis DeDaale zijn Monique en Stefan. Het stel – dat al meer dan 40 (!) jaar samen is – is goed op elkaar ingespeeld. “Stefan is van het koken, ik ben van de babbel,” vertelt Monique. “We hebben al meerdere horecazaken gehad, zowel in Nijmegen als in Duitsland en België. Toch voelt DeDaale wel echt als onze stek waar de ideeën blijven stromen en we nog lang niet klaar zijn.”

Beeld: indebuurt Nijmegen

Handwerk en kunst te koop

Je merkt direct dat DeDaale niet zómaar een horecazaak is. Veel creaties die je bij DeDaale ziet hangen, staan of liggen zijn te koop. “We verkopen kunst, kaarten en handwerk van mensen uit de buurt. Er komen hier vaak mensen binnen wandelen die iets leuks maken wat wij vervolgens voor hen verkopen. Ook hebben we een vaste huisschilder, Mariëlle Poelen. Zij heeft de prachtige kunstwerken aan de muur gemaakt, en heeft ook vazen, waxinelichtjes en tassen beschilderd met de mooiste kleurencombinaties.”

Kadokoppie van DeDaale

DeDaale is dus een soort café en mini-museum in één. Over werkelijk alles is nagedacht. Stefan en Monique weten aan de meest simpele dingen een unieke draai te geven. Zoals de cadeaubonnen: bij DeDaale vind je geen simpel envelopje, maar een heus ‘kadokoppie’ die véél leuker is om te geven (en te krijgen). “Je kunt het kopje laten ‘vullen’ met een bedrag naar keuze. De ontvanger levert het kopje vervolgens weer bij ons in, deze wordt natuurlijk gerecycled. Leuk voor in de schoen of voor onder de Kerstboom!”

Beeld: indebuurt Nijmegen
Beeld: indebuurt Nijmegen
Beeld: indebuurt Nijmegen
Beeld: indebuurt Nijmegen

Kroketten met hert, jackfruit of Duvel bier

Niet alleen vóór de schermen is het een creatieve bedoeling bij DeDaale, ook in de keuken wordt er op eigenzinnige wijze gekookt: “Stefan bedenkt bijvoorbeeld schildersnamen voor gerechten op de menukaart, zoals De Monet: een uitgeholde boerenbol met kaasfondue, groentestengels en groentespiesjes om te dippen. Ook maakt Stefan altijd allerlei bijzondere kroketten, zoals kroketten van hert, jackfruit of Duvel bier.”

‘Stefan verkleedde zich vroeger met carnaval al als kok’

Stefan en Monique draaien hun handen niet om voor een beetje handarbeid. “We maken alles zelf. De tafels waren bijvoorbeeld verouderd en hebben we zelf helemaal opgeschuurd en beschilderd met mensen uit de buurt. Ook in de keuken wordt alles van begin tot eind vers bereid,” vertelt Monique. “We hebben onze creativiteit niet van vreemden. Ik heb de creativiteit van m’n moeder, Stefan heeft ’t koken van z’n vader. Vroeger verkleedde hij zich met carnaval al als kok.”

Grappig detail, waar de keuken bij DeDaale het terrein van Stefan is, is Monique thuis degene die achter het fornuis staat. “Sterker nog: ik smeer zelfs Stefan’s boterhammen,” vertelt Monique lachend.

Beeld: indebuurt Nijmegen

Sparen voor je vereniging

DeDaale draagt Nijmeegse verenigingen een warm hart toe met DeDaale Appeltje voor de dorst. “Daarmee sponsoren we kleine (studenten)verenigingen en zangkoortjes. Als leden van aangesloten verenigingen bij DeDaale komen koffiedrinken, lunchen, dineren of gewoon een ijsje eten, krijgen ze bij iedere besteding van 5,00 euro een stempel. Van die 5,00 euro krijg je 1,00 euro terug en die gaat naar de vereniging.”

‘Hier word je opgenomen in het interieur’

De drukke inrichting en smaak van Monique en Stefan is heel bewust gekozen. “Als mensen hier binnenkomen moeten ze zich direct thuisvoelen. Óók als je alleen komt. In een ‘leeg’ café zijn alle ogen direct op je gericht als je alleen binnenkomt. Hier niet: je wordt hier echt opgenomen in het interieur omdat het zo vol staat. Je valt niet op als je alleen bent. Daarnaast is de inrichting ook altijd een reden voor een gesprek, via ieder item kun je contact zoeken met iemand.”

Beeld: indebuurt Nijmegen

Positieve reacties

Het doel van Stefan en Monique is om mensen vrolijk de deur uit te laten gaan. “En dat lukt aardig. De reacties van gasten zijn altijd heel positief en leuk. Mensen uit de buurt komen hier regelmatig een kopje koffie drinken en luisteren een liedje op de jukebox. Het is heel dankbaar werk en brengt veel plezier met zich mee. Dit is onze stek voor de rest van ons werkende leven!’


Meer over DeDaale Spijs&IJs ontdekken?

DeDaale Spijs&IJs restaurants en horeca

Gesloten09:30 - 17:00

Daalseweg 279, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.