Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Carolijne runt een vintagewinkel vanuit huis: ‘Er hangen hier 1553 (!) kledingstukken’

Door Kim te Woerd 3 januari 2020

Het was al jaren haar hobby: het afstruinen van brocantes, rommelmarkten en online verkoopsites. De Nijmeegse Carolijne was altijd op zoek naar die ene ‘schat’. Toen ze drie jaar geleden een burn-out kreeg en stopte met werken in het onderwijs, besloot ze het serieuzer aan te pakken. Ze startte een vintagewinkel – gewoon vanuit haar huis in de Nijmeegse wijk Weezenhof. 

Verhip Vintage bevindt zich op de bovenverdieping van het huis van Carolijne. In een knusse kamer heeft Carolijne het voor elkaar gekregen om maar liefst 1553 (!) tweedehands kledingstukken op te slaan. Tussen alle broeken, truien, jassen, schoenen en tassen staat ook nog haar bureau, waaraan ze alle online bestellingen regelt en de socialmediakanalen bij houdt.

Foto: indebuurt Nijmegen
Foto: indebuurt Nijmegen

Hondenuitlaatservice

“Ik stopte in het onderwijs en dacht ‘wat nu’? Één ding wist ik zeker: ik ga voor mezelf starten. In eerste instantie wist ik niet wat ik wilde gaan doen. Het had ook zo maar een hondenuitlaatservice kunnen worden, ik wist het gewoon niet. Sinds ik gestopt was met werken had ik ook minder geld en struinde ik vaak Marktplaats af. Van het één kwam het ander.”

Huis van Weezenhof

De kleding die Carolijne via Verhip Vintage verkoopt haalt ze overal vandaan. “Veel mensen sturen het op, als het dichtbij is haal ik het zelf op. Daarnaast zit ik elke dinsdagmiddag in het ‘Huis van Weezenhof’ – een buurthuis in het afgebrande winkelcentrum van Weezenhof, waar alle bewoners uit de wijk elkaar ontmoeten. Mensen uit de buurt kunnen dan hun kleding komen inbrengen.”

Kwaliteitskleding

Carolijne maakt zelf een selectie van de kleding die ze aanneemt. “Ik hang bijvoorbeeld geen kleding zonder merklabel in mijn winkel. Ook kleding van merken als H&M en ZARA laat ik links liggen. Ik ga voor de betere merken zoals Selected Femme, Saint Tropez, Joline Jolink, Sissy boy en Claudia Sträter. Maar, kwaliteit vind ik nog veel belangrijker dan het merk: mensen betalen vaak teveel voor een merk dat kwalitatief echt bagger is.”

Foto: indebuurt Nijmegen

Stichting Gratis2deKansje

“Ik zie ook wel eens dingen binnenkomen die ik zelf mooi vindt, maar ik haal het er zelden tussenuit. Ik zie het echt als kleding voor mijn winkel en niet voor mezelf. Mocht er uiteindelijk toch een kledingstuk blijven liggen en ik vind het heel mooi, dan koop ik het over.” Goed om te weten: de kledingstukken die ingebracht worden en die niet verkocht worden, komen ook goed terecht. Ze gaan allemaal naar Stichting Gratis2deKansje. Deze Nijmeegse stichting ondersteunt arme gezinnen door gratis kleding, beddengoed, witgoed, huisraad en speelgoed uit te delen.

Duurzaamheid

Met het startten van een vintagewinkel komen voor Carolijne meerdere passies samen. Natuurlijk haar passie voor kleding en tweedehands spullen, maar óók haar interesse in bewust leven. “Ik ben veel bezig met duurzaamheid.  De dagelijkse dingen net iets anders doen, zodat het minder belastend is voor het milieu. Ik verstuur mijn pakketten voor Verhip Vintage bijvoorbeeld nooit met nieuwe dozen, maar ga altijd langs de supermarkt om daar gebruikte dozen te scoren.”

Buurtfunctie

De mensen die bij Verhip Vintage kopen, kopen vooral online. “Dat gebeurt allemaal via mijn webshop. Er is een aantal vaste klanten die mijn website in de gaten houden en elke dag even kijken wat er nieuw is. Ook zijn er wat mensen die op zoek zijn naar bepaalde merken. Veel verkoop ik ook via social media, vooral op Instagram ben ik vrij actief.”

Haar klantenkring verspreidt zich dus over heel Nederland. Toch hoopt Carolijne stiekem een buurtfunctie te blijven vervullen. “Ik vind het super leuk als mensen hier uit de buurt ook bij mij kopen. Elke donderdagmiddag mogen mensen hier gewoon thuis bij mij langskomen. Hoe leuk is het om hier tussen de spulletjes te snuffelen!”

Foto: indebuurt Nijmegen

Blije mama

Enneh, hoe is dat voor haar gezin om ineens een winkel aan huis te hebben? “Soms is het wel vervelend als er weer rekken met kleding door het huis gesleept worden,” vertelt zoon Thom. “Maar ik vind het zo leuk om te zien dat mama doet wat ze echt leuk vindt, dat ze blijer wordt van dit werk dan van haar vorige baan.”

Burn-out

In het onderwijs was Carolijne altijd de eerste die om half 8 de school opende en de laatste die wegging. “Dan ging ik naar huis met met twee tassen nakijkwerk. Ik heb er een burn-out aan overgehouden. Hoe leuk kinderen ook zijn – op een gegeven moment was het klaar.”

Een wereld van verschil met het ondernemerschap, vindt Carolijne. “Ik kan m’n eigen tijd indelen. Dat wat ik erin steek haal ik er ook weer uit. Alle credits zijn voor mij. In het onderwijs deed ik altijd invalwerk, aan het einde van het jaar kon ik weer vertrekken. Je bouwt dan niks op en dat is nu wel zo. Maar het allerleukste aan m’n eigen kledingwinkel hebben is als mensen blij zijn met de kleding die ze van mij hebben gekocht. Dan ben ik ook blij!”


Meer over Verhip Vintage ontdekken?

Verhip Vintage kledingwinkels

Weezenhof 8066, Nijmegen

Bekijk meer:kledingwinkels

Lees meer:

Dit zijn de best gelezen (en leukste) interviews met Nijmeegse ondernemers van 2019

Iedere week interviewen we een Nijmeegse ondernemer met een bijzonder verhaal. We gaan op de koffie ...

Nijmegen heeft er een nieuwe vintage kledingzaak bij

Goed nieuws voor Nijmeegse dames die graag tweedehands kleding kopen. Onze stad heeft er een nieuwe ...

New in town: 9 x deze zaken maakten een flitsende start in 2019

In 2019 kwamen er weer een heleboel ondernemers met een nieuwe zaak naar Nijmegen. Restaurants, bars...

adv.