Brothers, neem een kijkje in de burcht van Black & Blue

Black & Blue
Barry van den Heuvel (links) en Sjors Coolen van Black & Blue. (Foto: Indebuurt Nijmegen)

Barry van den Heuvel en Sjors Coolen begonnen twee jaar gelden met Black & Blue op de Houtwerf aan de Hatertseweg. “Onze dry denim spijkerbroeken draag je minstens 6 maanden achter elkaar zonder te wassen,” aldus Barry.

Denim en barbecues

Op de vraag ‘wat doen jullie eigenlijk’ volgt een grote glimlach van beide heren. “Dat is altijd moeilijk uit te leggen, we doen heel veel,” begint Sjors. “Hier achter is Boaz met leerproducten in de weer, die maakt hij zelf met de hand en hij voert ook reparaties uit. Hij maakt bijvoorbeeld zelf motortassen van leer, daar komt geen machine aan te pas. Op donderdag, vrijdag en zaterdag staat ook Dji in de winkel, een barber. Het voorste deel van dit pand is echt een winkel, daar verkopen we denim en barbecues. Achterin geven we workshops barbecue. Het is eigenlijk wel echt een mannenwinkel, ja.”

Black& Blue

Ex-gedetineerden

Barry en Sjors zijn al langer dan twee jaar collega’s. “We leerden elkaar kennen tijdens ons werk in de resocialisatie, we werkten met ex-gedetineerde mannen. We waren allebei op zoek naar iets anders toen we hoorden dat de initiatiefnemer van ‘De Houtwerf‘ jonge ondernemers zocht. Deze plek moest een complex worden vergelijkbaar met het Honigcomplex, maar dan niet tijdelijk. In deze ruimte zat vroeger een postsorteercentrum, en wij hebben er nu ons concept Black & Blue gevestigd,” vertelt Barry.

Black & Blue
De barbershop in de winkel van Black & Blue.

Dry denim en keramiek

Black & Blue is een concept dat druipt van ambacht en authenticiteit. “Wat wij doen is heel persoonlijk. We laten zien wat we zelf tof vinden. We verkopen bijvoorbeeld geen spijkerbroeken met stretch, maar alleen donkerblauwe, ongewassen broeken. Dat zijn échte spijkerbroeken,” vertelt Barry.

Barry heeft altijd al een liefde voor denim gehad, net zoals Sjors dat heeft voor barbecueën.”In Nederland stoken we de barbecue heel heet op zodat we snel ons vlees kunnen eten, met veel saus en brood. De barbecues die wij verkopen zijn van keramiek. Je kunt een steen plaatsen tussen de kolen en je vlees, waardoor de hele barbecue warm wordt en je vlees rustig gaart zonder aan te branden. Deze methode noemen we low & slow. Als je iets moois wil maken moet je daar gewoon tijd en energie in steken. Als wij pulled pork maken laten we dat wel 12 uur lang op de barbecue garen,” legt Sjors uit.

Black & Blue
Voor en achter de groene pilaar sieren de keramieken barbecues de winkel.

Brothers in de burcht

Het logo van Black & Blue is een bever. Dat is niet toevallig gekozen, vertelt Barry. “Dit is geen winkel waar je even wat koopt, aftikt en weer weggaat. We proberen met onze klanten echt een relatie op te bouwen. We organiseren geregeld evenementen waar onze klanten dan naartoe komen en ook weer vrienden meenemen. Iedereen moet zich hier welkom voelen. De bever is een heel sociaal dier, hij leeft buiten en werkt samen met zijn ‘brothers’ aan een burcht. Dat is wat we hier ook zoeken met Black & Blue.”

Black & Blue
Een kapstok met petten in de winkel van Black & Blue.

6 maanden niet wassen

Barry vertelt dat de meeste mensen speciaal voor de dry denim (spijkerbroeken) naar Black & Blue komen. “Die doe je aan en nooit meer uit. Ze zijn heel stug, maar na een week vormen ze en zitten je billen en knieën er goed in. Zo’n broek was je niet, die draag je minstens 6 maanden voordat je ‘m heel voorzichtig met de hand wast. Als je denim broek kapot is laat je hem gewoon maken, daardoor krijgt de broek steeds meer karakter. Aan de binnenkant van een spijkerbroek zit de selvage (afwerking aan de binnenkant). Vroeger werden de drie grootste spijkerbroekenmerken (Lee, Wrangler en Levi’s) in dezelfde fabriek gemaakt. Om ervoor te zorgen dat het personeel de broeken uit elkaar konden houden had Lee gele selvage, Wrangler groene selvage en Levi’s red selvage. Dan herkende je een broek van een merk dus aan de selvage.”

Black & Blue
De selvage van een jeans.

Nijmeegse bands

In de zaak horen we muziek van AC/DC en Black Sabbath. “Tijdens onze events komen er ook wel eens Nijmeegse bands spelen zoals Black Bottle Riot. Ook de Staat komt hier wel eens binnen, maar niet om te spelen,” vertelt Barry.
Sjors ziet het de komende jaren graag zo doorgaan en misschien zelfs wel wat uitbreiden. “Met Black & Blue doen we op het moment ook veel catering. We staan bijvoorbeeld op bruiloften waar we dan barbecueën en ook een bepaalde sfeer neerzetten. Ik denk dat dat ons concept nog het meest typeert: we zijn écht onszelf.”

Black & Blue

5,0
(74)

Hatertseweg 23 B, 6533 AB Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Black & Blue

5,0
(74)

Hatertseweg 23 B, 6533 AB Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Black & Blue

5,0
(74)

Hatertseweg 23 B, 6533 AB Nijmegen

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Daphne en Roza hebben TikTok-account met bespaartips: ‘Maximaal genieten met minimale studieschuld’”

Daphne en Roza hebben TikTok-account met bespaartips: ‘Maximaal genieten met minimale studieschuld’

Ga naar “Ondernemers uitgelicht: 7 x bijzondere beroepen in Nijmegen”

Ondernemers uitgelicht: 7 x bijzondere beroepen in Nijmegen

Ga naar “Michiel runt wijnbar Buskens in Oost: ‘Laten we standaard beginnen met een bubbeltje’”

Michiel runt wijnbar Buskens in Oost: ‘Laten we standaard beginnen met een bubbeltje’

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Sint en Piet op bezoek”

Sint en Piet op bezoek

 • Bricoja Sportieve Recreatie & Educatie B.V.
 • Geldig t/m 5 december 2022

Topper

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

 • Geldig t/m 31 december 2022
Ga naar “op alles van Leifheit”

op alles van Leifheit

 • Geldig t/m 4 december 2022
Ga naar “Marmerlook bijzettafels voor € 14,95”

Marmerlook bijzettafels voor € 14,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022
Ga naar “McGregor horloge voor € 6,95”

McGregor horloge voor € 6,95

 • Action
 • Geldig t/m 29 november 2022

Vacatures

Ga naar “Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!”

Vroege vogels opgelet: ontbijtkok(kin) gezocht!

 • Van der Valk Hotel Nijmegen-Lent
 • Fulltime
Van der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkokVan der Valk Hotel Nijmegen - Lent heeft een vacature voor een ontbijtkok

Topper

Ga naar “Wasstraat Medewerker – Bijbaan”

Wasstraat Medewerker – Bijbaan

 • BOB Autowas
 • Fulltime/Parttime

Topper

Ga naar “stagemakelaar/jongerencoach”

stagemakelaar/jongerencoach

 • Yuverta
 • Parttime
yuverta

Agenda

Ga naar “Kerstmarkt in Nijmegen”

Kerstmarkt in Nijmegen

 • Van 8 dec t/m 23 dec