Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Birgit & Marleen van Mañana Nijmegen: ‘Onze zondag take-away is nog maar het begin’

Door Kim te Woerd 15 november 2019

Je kent het wel: je hangt op zondagavond lekker op de bank en hebt geen zin om te koken, maar ziet een vette hap ook niet zitten. De Nijmeegse Birgit (28) en Marleen (26) bedachten een oplossing: bij Mañana Nijmegen kun je elke zondagavond gezonde én duurzame maaltijden afhalen. 

Birgit en Marleen liepen elkaar op verjaardagen van een gemeenschappelijke vriend regelmatig tegen het lijf. Een gedeelde interesse in duurzaamheid was het begin van een vriendschap. Tijdens een reis door Midden-Amerika kreeg Birgit een gouden ingeving. “Vanuit Guatemala heb ik Marleen direct geskyped. Toen zij ook enthousiast bleek zijn we het gaan uitwerken. Dat was het begin van Mañana Nijmegen.”

De dag van morgen

De naam Mañana is niet alléén een verwijzing naar de plek waar het idee is ontstaan, maar staat ook voor het doel dat de dames hebben. Ze willen er namelijk voor zorgen dat iedereen wat liever is voor onze planeet, zodat deze ook in de toekomst nog leefbaar is. “Mañana Nijmegen staat voor de dag van morgen. Om voor morgen te kunnen zorgen moeten we nu bewuster en duurzamer gaan leven,” vertelt Birgit.

‘We bedenken elke week een nieuw gerecht’

Bewuster en duurzamer leven kan natuurlijk op heel veel manieren. “Met Mañana Nijmegen willen we bewustwording creëren, allereerst door middel van eten. We willen ze laten zien dat een lekkere en duurzame maaltijd op tafel toveren helemaal niet zo moeilijk is. Iedere zondag kun je bij ons een verpakkingsvrij, vegetarisch (en soms vegan) gerecht afhalen, bereid met lokale producten. Van pompoencurry tot chili sin carne en van pulled jackfruit tot gepofte aardappel: we bedenken elke week weer een nieuw (seizoens)gerecht!”

Pompoencurry (Eigen foto)
Pulled jackfruit taco's (Eigen foto)

Elke zondag samen in de keuken

Enneh, die afhaalmaaltijden, die zijn nog maar het begin: “Koken en experimenteren met recepten vinden we beide leuk. Afhaalmaaltijden was dan ook iets waar we laagdrempelig mee konden starten. Iedere zondag staan we in de keuken van Birgit de maaltijden te bereiden. Groeien willen we wel, maar het is niet onze ambitie om zeven dagen per week afhaalmaaltijden aan te bieden. We willen op meerdere vlakken met Mañana Nijmegen actief zijn in de wereld van verduurzaming.”

Workshops van Mañana Nijmegen

Momenteel hebben de dames nog een baan naast Mañana Nijmegen, maar ze zijn niet bang om groot te dromen. “We hebben al enorm veel leuke dingen op de planning staan, zoals bedrijfsborrels en babyshowers die we in Mañana-stijl mogen verzorgen. In de toekomst willen we op meerdere thema’s inzetten. Bijvoorbeeld door workshops te geven over het repareren van je eigen kleding of het maken van je eigen wasmiddel. Het lijkt ons ook tof om bedrijven te adviseren of om Nijmeegse evenementen te verduurzamen.”

Wij zijn trots: met Mañana Nijmegen mogen we weer twee mooie duurzame ondernemers aan onze stad toevoegen.


Meer over Mañana Nijmegen ontdekken?

Mañana Nijmegen restaurants en horeca

Muntweg 48, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Lees meer:

Jan Pieter van Fabrics & More: ‘Ik huurde zonder plan een enorme fabriekshal’

Na vijf jaar 'niks' doen moest Jan Pieter, we mogen JP zeggen, weer eens aan de bak. Zonder concreet...

Deze toffe voorstelling in LUX wil je niet missen (en wij geven tickets weg!)

We kennen LUX natuurlijk allemaal als filmhuis. Maar wist je ook dat LUX véél meer is dan dat? Jaarl...
Eveline de Boer

Leuk volgens Eveline: ‘Om zo vaak mogelijk van deze plek te genieten fiets ik graag even om’

De beste tips, die komen natuurlijk van locals. Want wie in een stad woont en leeft kent vaak de all...

adv.