Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nét open en nu weer dicht: 5 x zo beleven nieuwe Nijmeegse horecaondernemers dat

Door Babs Bingen 21 oktober 2020

Vol goede moed startten deze horecaondernemers de afgelopen weken met hun vijf nieuwe zaken. Het nieuws dat de horeca opnieuw dicht moest vanwege de coronapandemie, kwam hard aan. Hoe ervaren deze Nijmegenaren de gedeeltelijke lockdown? Dat lees je hier.

Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

Madelon en Bruno van Frappant

Frappant Nijmegen
(Foto: Noah Nidam)

Na 25 jaar sloot op 1 september Restaurant Koks aan de Graafseweg. De Nijmeegse Madelon Giesen (34) en Bruno Metz (23) namen de zaak over en startten hier hun eerste eigen restaurant. De naam: Frappant. De nieuwe zaak was precies één week open, toen ze vanwege de aangescherpte coronamaatregelen alweer moesten sluiten. Madelon: “Het kwam niet geheel onverwachts, maar het was wel een slap in the face.”

Lovende reacties

De jonge ondernemers draaiden een goede eerste week. Madelon: “We kregen veel lovende reacties en steun van gasten, familie en vrienden. Daar zijn we dankbaar voor. Dat we zo snel alweer moesten sluiten, is ronduit balen. Maar voor ons is dit de eerste klap. Voor andere zaken is het al de tweede. Dan kan ik me voorstellen dat de moed je in de schoenen zakt.”

‘We blijven vooruit kijken’

Madelon en Bruno stoppen nu al hun energie in afhaalmaaltijden. Van woensdag tot en met zondag bestel je de Spaans en Argentijnse gerechten van chef Bruno voor thuis. “Dat is de meest logische keuze. Toen we de zaak begonnen, wisten we dat er een groot risico was. We accepteren en incasseren het nu en blijven vooruit kijken!”


Meer over Frappant ontdekken?

Frappant restaurants en horeca

Graafseweg 65, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Jette van Brasserie Jolie

Brasserie Jolie in Nijmegen
Eigenaresse Jette van Brasserie Jolie (Foto: indebuurt Nijmegen)

Brasserie Jolie opende begin september haar deuren in het oude pand van DeDaale in Nijmegen-Oost. De jonge onderneemster Jette Lozenoord (23) nam de vorige zaak middenin de coronacrisis over. Jette: “Ik ben de zaak begonnen met het risico dat er een tweede sluiting zou komen. Dat hoop je niet, maar het was een ingecalculeerd risico. Het is jammer dat het zo ver heeft moeten komen.”

In 2020 langer dicht dan open

Jette was nét een maand open. “Dan is zo’n sluiting wel een flinke domper. Waarschijnlijk ben ik aan het einde van het jaar langer dicht dan open geweest. Ik hoop dat de sluiting bij een maand blijft. Maar daar heb ik een hard hoofd in. Ik denk dat alle horecaondernemers zich moeten voorbereiden op een lange periode met gesloten deuren. Helaas is het niet anders!”

Afhalen en bezorgen

Jette richt zich nu op take away en bezorgt zelfs maaltijden bij je thuis. Aan het uitgifteloket scoor je je dagelijke dosis caffeïne. Ook kun je voor ’s avonds stoofvlees met aardappelpuree, andijviestamppot of oma’s erwtensoep bestellen. Deze haal je tussen 11.00 en 16.00 uur op en warm je thuis op. Ook zijn er verschillende lunchgerechten zoals broodjes en soepen. Meer info vind je hier.


Meer over Brasserie Jolie ontdekken?

Brasserie Jolie restaurants en horeca

Daalseweg 279, Nijmegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Gil, Joël, Freek en Niels van Holt

Holt
Eigenaren van Holt, Gil (links), Freek (achter de bar), Joël (rechts) en een foto van Niels.(Foto: Holt)

De Nijmeegse broers en ondernemers Gil en Joël Nunes Xavier de Medeiros, bekend van Café de Opera, namen middenin de coronacrisis het oude Prikkels in de Houtstraat over. Dat deden ze samen met Niels van der Hoop en Freek Bruijstens. Terwijl de zaak een flinke verbouwing onderging, verkochten ze via het uitgifteloket ijs. Midden augustus ging de hele zaak en het mooie terras open. Joël vertelt: “Dat was vrij laat in het hoogseizoen. We hebben boven verwachting ontzettend goed gedraaid.”

Sluiting kwam hard aan

Het nieuws dat de horeca opnieuw dicht moest, kwam hard aan. Joël: “Het voordeel is, hoe gek dat ook klinkt, dat we bij Café de Opera de eerste lockdown hebben meegemaakt. Daardoor wisten we wat er als ondernemer op je af komt. Die ervaring was waardevol, je moet veel regelen. Daarnaast heeft een startend bedrijf heeft veel kosten. Zo moet je je personeel inwerken, bouw je je voorraad en bekendheid op. We hebben nu nog niet de mogelijkheid gehad om dat terug te verdienen.”

Sluiting betekent omdenken

“De sluiting betekent: omdenken. We hebben een uitgifteloket waar we opnieuw gebruik van maken. Daarnaast gaan we ook samenwerken met een lokale bezorgdienst. Zo kun je straks onze typische borrelplanken afhalen of thuis laten bezorgen. Positiviteit is belangrijk in deze tijden. We gaan er alles aan doen om de winter door te komen!”


Meer over Holt C&C ontdekken?

Holt C&C

Gesloten11:00 - 00:00

Houtstraat 75, Nijmegen

Jolien en Maarten van BRASS.

Al in februari 2020 werd bekend dat Nijmeegse ondernemers Jolien Konings en Maarten Kropman een ontzettend gaaf nieuw restaurant gingen bouwen in Nijmegen-Noord. Ze waren er al jaren mee bezig, want het stel woont naast de grond in de Grote Boel. Na een lange tijd van bouwen, klussen en fine-tunen ging hun droomzaak BRASS. op 7 oktober open. Na een week moesten ze weer dicht.

Verdrietige dagen

De eerste dagen na de persconferentie waren verdrietig, vertelt Maarten: “Het nieuws dat we dicht moesten, was erg pijnlijk. De eerste week was fantastisch. Iedereen was zo enthousiast! Alles klopte en we hebben een leuk team. De contracten van ons personeel moesten we opzeggen. Omdat zij nog in hun proeftijd zaten, vallen we buiten de steunregelingen van de overheid. Daar wordt wel aan gewerkt, schijnt. Maar dat vonden we erg heftig.”

‘We gaan ervoor’

BRASS is gestart met afhaalmaaltijden. Die haal je van donderdag tot en met zondag bij de nieuwe zaak af. Jolien: “Dat vinden we jammer. Nu maken mensen kennis met onze zaak door take away, zonder een gezicht erbij. Om ons hoofd boven water te houden, is het nodig. Natuurlijk gaan we er helemaal voor! Ook wij blijven positief en hopen dat het snel beter gaat!”


Meer over BRASS. ontdekken?

BRASS. restaurants en horeca

Gesloten09:00 - 22:00

Grote Boel 20, Njimegen

Bekijk meer:restaurants en horeca

Thijs van Lunch Box Waalfront

(Foto: Lunch Box)

Thijs van Broekhoven opende eind augustus een lunchroom met gezonde gerechten in het pand van sportschool Crossfit Waalfront. De tweede lockdown van de horeca brengt een hoop twijfel en vragen met zich mee. Zoals over de registratieplicht. De meeste van zijn klanten zijn sporters en zijn al geregistreerd bij de sportschool. Thijs: “Moet ik ze ook nog registreren? Als ondernemer ben je nu constant aan het kijken hoe je het beste met de regels kan omgaan maar toch ook omzet kan genereren.”

Overlevingsstrategie

“Op dit moment voelt het alsof ik een overlevingsstrategie moet inzetten. De horeca moet iets doen om omzet binnen te halen. Ook moeten nog maar afwachten of de overheid ons gaat helpen. Horeca draait voor mij om gezellig samen zijn en iets nuttigen. Het gaat erom dat je even tijd voor jezelf neemt of elkaar voor een lekkere kop koffie of goed gerecht. Dat is nu anders.”

Kracht van de horeca

Thijs zet nu volledig in op een afhaalmenu en hoopt dat Nijmegenaren in Koningsdaal in hun thuiswerklunchpauze lekker iets bij hem komen halen. “Horecaondernemers willen altijd zo goed mogelijk voor gasten te zorgen. Alle liefde en aandacht gaat nu naar dat kartonnen bekertje of kartonnen schaaltje. Dat doet iedereen nog steeds met een glimlach. Dat is de kracht van de horeca. Hoe erg het ook is, we proberen altijd alles met een glimlach te doen. Ik hoop dat ik en al mijn Nijmeegse collega’s er zo goed mogelijk uitkomen.”


Meer over Lunch Box Waalfront ontdekken?

Lunch Box Waalfront

Gesloten08:00 - 17:00

Winselingseweg 31, Nijmegen

Steun de horeca door te bestellen:

bezorgdiensten in Nijmegen

Lokale bezorgdiensten op een rij: deze Nijmeegse horeca zaken bezorgen nu thuis

Pijnlijk maar begrijpelijk: de horeca is tijdelijk dicht. Hoe je de lokale horeca toch steunt? Door ...

Lees ook:

Brasserie Jolie in Nijmegen

Ontbijt, lunch, ijs en high tea: deze hotspot in Oost is nieuw

Hoewel sommige Nijmeegse horeca-ondernemers het door de coronacrisis zwaar hebben, zijn er ook dappe...
Frappant Nijmegen

Leuk horecanieuws: Madelon en Bruno starten restaurant in Bottendaal

Na 25 jaar sloot op 1 september Restaurant Koks aan de Graafseweg. De Nijmeegse Madelon Giesen (34) ...
Pagina 1/6
⟵ swipe swipe ⟶

adv.