Nijmegen

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Damir van BE O bottle: ‘Ik heb mezelf vaak afgevraagd waar ik aan begonnen ben’

Door Kim te Woerd 16 augustus 2019

Een duurzame drinkfles gemaakt van natuurlijke materialen die er ook nog eens tof uitziet? Hij bestaat! En hij komt gewoon uit ons eigen mooie stadje. De BE O bottle is nog maar sinds kort op de markt en werd binnen 7 weken al 25.000 keer verkocht. Wij spraken Damir Perkic (29), de jonge Nijmeegse ondernemer achter de BE O bottle.

Vijf bedrijven en zeven functies

Damir is geboren in voormalig Joegoslavië (nu beter bekend al Bosnië en Herzegovina) en woont sinds hij negen is in Nijmegen. Na het afronden van z’n opleiding Logistiek & Economie heeft hij van alles geprobeerd: “In 5 jaar tijd heb ik voor 5 bedrijven gewerkt, in 7 verschillende functies. Tussendoor ben ik nog 4 maanden gaan backpacken. Ik wilde graag zoveel mogelijk leren en ontdekken, want ik wist al dat ik iets voor mezelf wilde beginnen. Ik moest alleen nog even vinden waar ik goed in was en waar ik veel impact kon maken.”

Zoektocht naar alternatieve vormen van plastic

Bij zijn laatste werkgever vielen de puzzelstukjes langzaam op z’n plek: “Ik werkte voor een van de grootste plasticfabrikanten van de wereld. Hier heb ik ontzettend veel geleerd over de plasticindustrie, en hoe meer ik erover leerde, hoe meer uitdagingen ik zag. Ik leerde onder andere dat 99% (!) van alle plastic van aardolie wordt gemaakt. Het plasticgebruik van mensen veroorzaakt daardoor meer CO2-uitstoot dan met het vliegtuig reizen.”

Dat kan anders, dacht Damir: “Ik startte m’n zoektocht naar alternatieve vormen van plastic en kwam erachter dat je plastic ook kunt maken van natuurlijke materialen, zoals suikerriet, algen, cassave, olifantengras en meer. Bioplastic dus. Ik ging me er verder in verdiepen en heb een jaar lang geprobeerd mijn klanten te overtuigen met bioplastic te gaan werken. Helaas hoorde ik een jaar lang ‘nee’.”

Ultieme doel: geen aardolie meer in de plastic industrie

Dus besloot Damir voor zichzelf te beginnen. De BE O bottle, een herbruikbare waterfles gemaakt van een reststroom van suikerriet, werd na 2 jaar ontwikkelen geboren. “Ons ultieme doel is om ervoor te zorgen dat er helemaal geen aardolie meer in de plasticindustrie gebruikt wordt. Naast de BE O bottle, willen we ook gaan uitbreiden met andere lifestyle-producten van bioplastic.”

(foto: Damir Perkic)

‘Waar ben ik in godsnaam aan begonnen?’

Nu Damir’s dromen om voor zichzelf te beginnen werkelijkheid zijn geworden, blijkt het leven van een ondernemer niet altijd over rozen te gaan. “De beginfase is keihard werken, soms wel 60 tot 100 uur per week. Weekend heb ik dan ook niet echt. Ik heb mezelf vaak afgevraagd waar ik in godsnaam aan begonnen ben. Je moet echt doorzetten en niet opgeven. Nu het allemaal staat en we 10.000 flessen per week kunnen produceren, ben ik wel heel trots.”

Nijmegen op de kaart zetten

Veel groeiende ondernemers vertrekken naar de Randstad. Damir is dat zeker niet van plan. “Ik vind het zonde dat veel studenten na hun studie weggaan uit Nijmegen en vertrekken naar de Randstad, simpelweg omdat daar betere werkgevers zijn. Ik wil dat veranderen. Ik wil Nijmegen met mijn bedrijf op de kaart zetten, en laten zien dat je hele toffe dingen kunt doen vanuit onze stad. Dan hoeven studenten ook niet meer te vertrekken na hun studie.”

View this post on Instagram

CHANGE THE PLASTICS INDUSTRY ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ ⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ At BE O we create products that combine respect for nature with great knowledge of your lifestyle needs. That's why our BE O bottles are sustainable, perfectly recyclable and 100% free of oil plastic. The earth approves 🌏. And so do more and more of you! Thanks for your support on our journey. Let's change the plastics industry together 🙌.⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ .⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀ #beobottle #beobuddy #sustainable #waterbottle #sustainableliving #drinksustainably #lessplastic #plasticwaste #reusable #savetheworld #refill #blackbottle #whitebottle #bioplastic #stayhydrated #reusablebottle #singleuseplastic #lesswaste #letsbeo #oilfree #biobasedplastic #beo #bottle #naturefriendly #travelbuddy #revolution #plasticindustry #recycle #waterfles #duurzaam

A post shared by BE O bottle (@beobottle) on

Lees meer:

Bij deze Nijmeegse ondernemers staat duurzaamheid voorop

Goed voor onze aardbol zorgen, dat vinden we allemaal belangrijk. Deze Nijmeegse ondernemers staat d...
Jasper Fietsen

Heel stoer: 7 x succesvolle jonge ondernemers in Nijmegen

Wij van Indebuurt hebben al heel wat toffe enthousiaste Nijmeegse ondernemers gesproken. En wat nou ...

adv.